stamboomforum

Forum logoGenetische genealogie (DNA) » DNA-onderzoek naar joodse voorouders ?



Profiel afbeelding
SHALOM,

LAAT JE NIET ONTMOEDIGEN, VEEL SPAANSE JODEN DIE PROTESTANT WERDEN , WAREN
NOG PERFECT SPAANS IN UITERLIJK EN IN DOEN.

BIJV. JUAN ZAPATERO WERD DAN JAN SCHOENMAKER.


KIJK OP GOOGLE MAAR EENS NAAR OUDE FOTO'S, DAN ZIE JE VAN DIE ECHTE SPAANSE
TYPE'S MET COMPLEET NEDERLANDSE NAAM.

Uitgeschreven lid - 4 dec 2007 - 21:04

Voor dhr. Hageman.

Zou u voor mij (en mijn mede-onderzoekers) misschien een lijstje kunnen maken van typisch Joodse voornamen??? Dit zou ons het zoeken een stuk vergemakkelijken. In mijn ogen gaat uw namen-theorie namelijk niet op. Vroeger werd iedereen vernoemd. Dochters naar oma's, zoons naar opa's en als die namen op waren, waren er vast nog wel ooms en tantes die vernoemd konden worden. In mijn familie zijn ze daar pas in de jaren 70 mee gestopt, dus nog niet eens zo lang geleden. Maar ik heb in elke tak bijvoorbeeld wel een Lena (Leentje) zitten. In de Joodse takken, de Nederlands Hervormde en de ongelovigen. Maar volgens u moet ik dus aan de voornaam kunnen zien in welke tak ik het zoeken moet. Voor de duidelijkheid, de Joodse tak is van vaders kant, de Nederlands Hervomde van moeders en de ongelovigen zitten overal. Mijn dank is groot!

Overigens heb ik de discussie over het DNA met grote interesse zitten lezen. Nooit geweten dat dit allemaal kan via DNA. Zou dit ook verklaren warom zoveel dochters op hun moeder lijken en zoons op hun vader, of is dit te kort door de bocht? Bij ons thuis is dat in ieder geval wel zo, tot 4 generaties terug!

Met vriendelijke groeten,

Wendy Harreman-Schlosser.

Wendy Harreman-Schlosser - 7 dec 2007 - 14:59

Beste Wendy Harreman-Schlosser,
Ben wel niet de hr. Hageman maar wil je wel op het volgende wijzen, want puzzelen met voornamen wordt het wel !!!
Bij een verordonning van Napoleon in 1808-1809 moest iedereen een vaste familienaam aannemen die e nog geen had. Voorzover allen van u bekend !!
Maar...........veel joden lieten toen ook een nieuwe voornaam vastleggen (hoewel ze later vaak weer onder hun oorspronkelijke naam vermeld werden).
Er is een lijst gepubliceerd in het Limburgs Tijdschrift voor genealogie 24 in 1996 waar de oude naam en de nieuwe naam op vermeld staan. Let wel dit is van Gemeente/Stad in Zuid-Limburg.
Klein voorbeeldje: Lazarus Coopman, 35 jaar, slager nieuwe naam wordt Leonard Coopman.Moses Levi, 18 jaar, zoon, nieuwe naam wordt Louis Hartogs en ga zo maar door !!!
Wilde dit alleen even laten weten.
Met vgr. Wil W.

W.A.T.Wajer-Schraven - 7 dec 2007 - 15:53

Dank je wel, Wil. Ik wist van de aanname van een familienaam, maar dat ook voornamen veranderd werden was mij onbekend. 'Gelukkig' ben ik dat in mijn familie nog niet tegengekomen. Nog meer gepuzzel! Alhoewel... Ik heb er nog een paar uit die periode die ik niet terug kan vinden, dus je weet maar nooit!

Groetjes, Wendy.

Wendy Harreman-Schlosser - 7 dec 2007 - 16:43

Ook in mijn familie ging het verhaal dat we misschien wel Joodse voorouders hadden gehad.
Mijn moeder baseerde dit feit op het uiterlijk van haar vader.
Ik heb toen genealogisch onderzoek gedaan, en wat kwam daaruit ?
Geen enkele voorouder heeft een joodse voornaam gekregen,de oudst bekende voorvader was afkomstig van Eemnes, rond 1695 en waren verveners.
Via Noord Holland kwamen ze terecht in Amsterdam, en de meesten waren Nederlands Hervormd.
Geen Joodse voorouders dus.

Uitgeschreven lid - 7 dec 2007 - 20:03

Hoi Keren,

Ik dacht juist dat dat te maken had met het feit dat de familie naar Nederland kwam. Kwestie van verkeerd verstaan bij de burgerlijke stand. "Onze" achternaam is ook in 1 generatie tijd verbasterd in minimaal 4 varianten. Schlosser en Slosser, met en zonder Umlaut. Ook Sloesser heb ik gezien, al was dat maar eenmalig. Dat was allemaal in dezelfde periode dus ik nam aan dat het met de voornamen hetzelfde was gegaan. Bedankt voor de informatie!

Aan allen:
Die vraag over dat lijstje met voornamen was trouwens meer een nijdige reactie op dhr. Hageman. Het zal best een aardige meneer zijn, maar ik ergerde mij nogal aan de manier waarop hij reageert. Niet helemaal mijn stijl, dus. En de opmerking over de namen, waaruit ik afleid dat je aan de naam kan zien wat voor geloof iemand heeft, viel even in het verkeerde keelgat. Sorry als het een beetje nijdig overkwam, maar ik vind meneer, ook na 50 onderzoeksjaren, behoorlijk kort door de bocht.

Maar toch iedereen een prettige avond.

Groetjes, Wendy

Wendy Harreman-Schlosser - 7 dec 2007 - 23:44

Ik heb uitgebreid in het Joods museum en in het gemeentearchief van Amsterdam gezocht, ook met hulp van medewerkers. Er zij hoogstens aanwijzigingen maar geen enkel vast bewijs, dus laat ik het maar. Misschien nog eens geld uitgeven voor DNA van mijn zus.

henk3856 - 30 dec 2018 - 22:05

Hallo Wendy

als je nog geïnteresseerd bent in de voorouders in de vrouwelijke lijn (mtDNA) en de joodse achtergronden: op 19 sept 2019 is er in Tiel een symposium waar Jits van Straten een lezing zal geven over deze onderwerpen. Daarnaast nog verschillende andere sprekers over mtDNA en de vrouwen uit de Lage Landen. Kijk eens op DNAinTiel.nl

Jan Middelkoop - 25 jun 2019 - 15:56


Dank je wel, Jan! Ik zet het zeker in mijn agenda.

 

Groetjes, Wendy

Wendy Harreman-Schlosser - 26 jun 2019 - 21:30







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu