stamboomforum

Forum logoGenetische genealogie (DNA) » Opvallende verschillen tussen MyHeritage DNA en FTDNA in ethniciteit



Profiel afbeelding

We hebben bij MH van twee personen een DNA test laten doen.

Het is mogelijk om de resultaten (van de autosomale DNA-test) van MH te uploaden naar FTDNA en dat hebben we gedaan. Bij het vergelijken van de ethniciteiten van beide monsters komen de resultaten van een persoon vrij goed overeen in beide tests (dwz. voornamelijk West-Europees), maar van de andere persoon geeft FTDNA een totaal ander beeld te zien dan MH, waarbij het opvallend is dat er zelfs een vrij groot gebied bij MH (Engels-57% en Scandinavisch-33%) in FTDNA afwezig is!

Wat kan deze verschillen veroorzaken?

Marc Zoutendijk - 30 mar 2018 - 17:12

Lees dit artikel van Bob Coret  maar eens door. 

https://blog.coret.org/2017/06/waar-komen-mijn-voorouders-volgens-mijn.html

richard ambagtsheer - 30 mar 2018 - 18:23

Dat artikel kende ik al en het geeft ook geen antwoord op de vraag. Coret laat nl. bij 3 bedrijven een test doen en vergelijkt die dan, wij hebben maar één test en dan blijkt dat uit die ene dataset 2 tegenstrijdige antwoorden mogelijk zijn!

Marc Zoutendijk - 30 mar 2018 - 20:11

Het blijkt dat ieder bedrijf die DNA tests analyseert hun eigen referentiekader heeft. Net als dat je bloed laat afnemen voor je glucose te onderzoeken; van hetzelfde bloed zegt lab A dat je diabeet bent, en lab B dat je dat niet bent. Hiermee bedoel ik niet een andere interpertatie, maar andere waardes. Dit is er gaande met de o zo populaire DNA test.

Persoonlijk vind ik dit soort testen om je verdere afkomst te onderzoeken een lachertje. Nog niet zo lang geleden hoorde ik van iemand die bij MH haar DNA had geupload, dat haar nieuwe familie in de VS, ineens geen familie meer was 'door een software update'.

Dat artikel van Bob, en nu jouw verhaal, en de resultaten die ik wel eens van anderen hoor, bevestigen dat voor mij iedere keer. Ik heb er 0 vertrouwen in.

Yolanda Lippens - 1 apr 2018 - 15:45

DNA onderzoek om medische redenen en om daders van een misdrijf op te sporen lijkt wel nuttig; commercieel al die reclame lijkt te mooi om waar te zijn en nogal overdreven. Van naaste familie inmiddels onderzoeksresultaten; nogal vaag over een paar werelddelen en niet nuttig voor stamboomonderzoek. In dit geval door een van de mannelijke familieleden gedaan; is dat DNA van MH bij mannen alleen Y of X en Y samen? (Zie recentelijke reclamespotjes op TV - kosten laagste bedrag). In ieder geval weet ik nog niet wat ik daar aan heb (als vrouw).

Marianne Christina - 2 apr 2018 - 18:39

@Marc, waren die twee personen een man en een vrouw binnen jouw familie?

ien lejeune - 4 apr 2018 - 13:11

Ja, het ging om mij en mijn echtgenote.

Marc Zoutendijk - 4 apr 2018 - 14:00

@ Marc, vandaar de verschillen.

ien lejeune - 4 apr 2018 - 14:07

Kun je dat wetenschappelijker verklaren?

Marc Zoutendijk - 4 apr 2018 - 14:08

Jullie zijn alle twee twee keer getest en van alle twee is een verschil bij MH en FTDNA. Nou snap ik um, sorry.

ien lejeune - 4 apr 2018 - 15:47

Eerst even een voorbeeld van wat er aan de hand is:

Ik maak een tekening en geef die aan bedrijf A met de vraag: "Wat staat er op die tekening?"

Bedrijf A zegt mij: "Dat is een vierkant".

Dan vraag ik aan bedrijf A of ze die tekening door willen sturen naar bedrijf B en of bedrijf B er ook een oordeel over wil vellen. Bedrijf B zegt nu: "Het is een cirkel".

Klaarblijkelijk hanteert bedrijf A een andere definitie van een vierkant dan bedrijf B.

Inmiddels heb ik van bedrijf A en van bedrijf B antwoord gekregen op mijn vraag, en daaruit blijkt dat beide bedrijven inderdaad hun eigen referentiekaders hanteren. Daaruit blijkt ook dat wat in het ene bedrijf een cirkel is, in het andere bedrijf een vierkant is.

Mijn voorlopige conclusie is dat DNA onderzoek naar etniciteit ("kom je uit Noorwegen of kom je uit Nigeria") een volstrekt onbetrouwbare zaak is. Iedere provider maakt gebruik van zijn eigen referentiedata en die referentiedata zijn zeer verschillend! Kortom: zolang DNA vergelijkingen niet gedaan worden tegen een neutrale wereldwijde database, is het resultaat in het beste geval onbetrouwbaar maar waarschijnlijker is het gewoon fantasie.

Er is nog een lange weg te gaan.

Marc Zoutendijk - 5 apr 2018 - 19:10

@Marc, dank voor deze verduidelijking en bevestiging van wat ik al vond. Uiteindelijk is het gebakken lucht, en eigenlijk vraag ik me af hoe dit wettelijk zit. Dus als blijkt dat bedrijven 'eigen' leugens verkopen. Want je wordt als klant dus gewoon voor de gek gehouden.
Kortom, ingewikkelde materie, net als de DNA.

Yolanda Lippens - 5 apr 2018 - 19:24

Heb een test laten doen bij 23andMe (vrouwelijke kant) en dat klopt perfect de laatste 200 jaar Nederlands en daarvoor Frans en Duitse afkomst. Klopt precies. En nee, ze hebben geen genealogische gegevens van mij. Nu nog vragen aan mijn neef of hij wil meedoen aan de test bij 23andMe. Want ik wil de vaderlijke kant zeer zeker ook weten.

ien lejeune - 19 apr 2018 - 10:50

Beste Ien

Wat bedoel je met "vrouwelijke kant". Is dat je mithochondriale DNA of je xx-chromosomenpaar?

Interessant vind ik dat 23andMe zou kunnen aangeven dat je voorouders van tweehonderd jaar geleden een Franse en Duitse afkomst hebben. Stel dat dit jouw zevende generatie voorouders is, geeft 23andMe dan een percentage "1,5% Frans resp. Duits" ?  

sprangers - 19 apr 2018 - 16:41

@Sprangers, de resultaten van de DNA test voor vrouwen zal alleen de voorouderlijke lijn van de moederskant geven. Het percentage Frans Duits was 52,8%. Dat is vanaf de vijfde generatie van mijn moederskant.

ien lejeune - 19 apr 2018 - 19:40

@Ien, hartelijk dank voor je antwoord en voor het delen van je testresultaat. Maar volgens mij kan 23andMe niet onderscheiden welke helft van jouw DNA jij van je moeder hebt gekregen (tenzij zij ook een DNA sample van je moeder zouden hebben). Indien je neef een test laat doen kunnen ze wel iets zeggen over het Y-chromosomaal DNA dat hij van zijn vader heeft gekregen (en eventueel over het x-chromosomaal DNA van zijn moeder), maar bij een vrouw is zoiets niet mogelijk (afgezien van mitochondriaal DNA). Een vrouw heeft een xx-chromosomenpaar; één van beide x-en is van haar moeder afkomstig, maar het is niet te zeggen welke van de twee!  Ik ga er daarom vooralsnog vanuit dat jij de resultaten hebt gekregen van je genetische afkomst van je beide ouders.

Maar los daarvan; als je moeder de vijfde generatie is, dan is haar DNA een willekeurige mix van haar 16 betovergrootouders. Een percentage van 52,8% zou dan betekenen dat ca. de helft van die 16, dus 8 betovergrootouders van "Frans/Duitse" afkomst zijn, terwijl ik begreep dat zo'n afkomst in je stamboom pas 200 jaar geleden bij 1(?) betovergrootouder optreedt. Kan het zijn dat, hier kijkend, 23andMe geen aparte groep "Nederlands" onderscheidt, maar dat Nederlanders verdeeld zijn over de groepen Frans/Duits, Brits/Iers en Scandinavisch ?

En overigens "52,8% Frans/Duits" wil niet perse zeggen dat je Frans/Duitse voorouders hebt. Het wil zeggen dat 52,8% van je DNA overeenkomt met samples van 23andMe-cliënten die zij als "Frans/Duits" karakteriseren (wellicht op basis van hun huidige woonplaats).

sprangers - 19 apr 2018 - 22:44

Over opvallende verschillen in de (geschatte) ethniciteit tussen MyHeritage DNA en FTDNA gesproken .......

In mijn geval maakt FtDNA het wel héél erg bont, want volgens FtDNA "ben ik 0% Noord- en West-Europees" en dat terwijl mijn kwartierstaat (over de volledige breedte minstens 8 tot 10 generaties bekend) uitsluitend uit Nederlandse en Duitse voorouders bestaat.

De testresultaten van de verschillende providers zeggen voor wat betreft dit onderdeel dus vooral wat over de (voorlopig nog beperkte en eenzijdige) inhoud / samenstelling van hun databases ......... en hoogstwaarschijnlijk de grote oververtegenwoordiging daarin van Amerikanen van Britse afkomst met wie ik "toevallig" wat DNA deel uit een heel erg grijs verleden?!

Zie het staatje hieronder. Het actuele aantal DNA-matches dat ik bij deze providers heb is FtDNA (FamilyFinder): 593; MyHeritage: 1171 en 23andMe: 1062.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

G.J.M. Derks - 27 apr 2018 - 22:01

Via mijn naaste familie zijn voor mijn kwartierstaat zowel voorouders van vaderszijde en moederszijde bekend; vergeleken met DNA resultaat onderzoek myheritage, komt wel overeen met reeds bekende voorouders in Nederland en elders.

Marianne Christina - 28 apr 2018 - 01:33

@ Sprangers, een mens heeft 23 paar chromosonen waarvan er 22 paar autosomaal zijn dat betekent dat daar geen geslachtelijke chromosonen inzitten. Het 23ste paar heeft het Y en X chromosoon. Daarom kan via de vrouw ook nooit de vaderlijke lijn worden gevonden. Daar heb ik in mijn geval mijn neef voor gevraagd. Heb voor hem een set aangevraagd bij FTDNA die heeft in mijn ogen de meeste mogelijkheden om te testen.

ien lejeune - 28 apr 2018 - 10:24


Precies de reden waarom ik wel zo blij ben voor mijn kwartierstaat dat de onderzoeksresultaten zijn ontvangen van een van de mannelijke nakomelingen; als een van de vrouwelijke nakomelingen van mijn ouders is dat immers niet hetzelfde voor DNA onderzoek voorouders - via myheritage; geciteerd, met cijfers achter de komma lees punt systeem bij de percentages dat zijn drie regio's op de aardbol, t.w.:
66.6% Noord-west Europa, 32.4% Scandinavisch, 1% midden-oosten, = totaal 100%. (Geen idee wat het zou zijn als wij allemaal datzelfde onderzoek zouden doen; volgens youtube zijn de onderzoeksresultaten van tweelingen, ook niet altijd met hetzelfde DNA resultaat; nog niet echt gemotiveerd geld uit te geven voor onderzoek waar ik niets aan heb voor stamboomonderzoek; lees het wel met belangstelling - misschien toekomstmuziek.) Voor DNA onderzoek om medische redenen is het waarschijnlijk mogelijk om via ziektekostenvergoeding te laten doen (zie google zoekmachine daarover; geen reclame, niet deskundig wat dat betreft - wanneer we kijken naar oorzaak van overlijden in bijv. Nederland en de meest voorkomende, dan lijkt het alsof het voor veel mensen wel relevant zou kunnen zijn; de premies voor ziektekosten gaan wel gigantisch omhoog als wij dat allemaal zouden gaan doen om medische redenen DNA onderzoek).

Marianne Christina - 28 apr 2018 - 11:35







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu