stamboomforum

Forum logoGenetische genealogie (DNA) » Opvallende verschillen tussen MyHeritage DNA en FTDNA in ethniciteit


Profiel afbeelding

We hebben bij MH van twee personen een DNA test laten doen.

Het is mogelijk om de resultaten (van de autosomale DNA-test) van MH te uploaden naar FTDNA en dat hebben we gedaan. Bij het vergelijken van de ethniciteiten van beide monsters komen de resultaten van een persoon vrij goed overeen in beide tests (dwz. voornamelijk West-Europees), maar van de andere persoon geeft FTDNA een totaal ander beeld te zien dan MH, waarbij het opvallend is dat er zelfs een vrij groot gebied bij MH (Engels-57% en Scandinavisch-33%) in FTDNA afwezig is!

Wat kan deze verschillen veroorzaken?

Marc Zoutendijk

Lees dit artikel van Bob Coret  maar eens door. 

https://blog.coret.org/2017/06/waar-komen-mijn-voorouders-volgens-mijn.html

richard ambagtsheer

Dat artikel kende ik al en het geeft ook geen antwoord op de vraag. Coret laat nl. bij 3 bedrijven een test doen en vergelijkt die dan, wij hebben maar één test en dan blijkt dat uit die ene dataset 2 tegenstrijdige antwoorden mogelijk zijn!

Marc Zoutendijk

Het blijkt dat ieder bedrijf die DNA tests analyseert hun eigen referentiekader heeft. Net als dat je bloed laat afnemen voor je glucose te onderzoeken; van hetzelfde bloed zegt lab A dat je diabeet bent, en lab B dat je dat niet bent. Hiermee bedoel ik niet een andere interpertatie, maar andere waardes. Dit is er gaande met de o zo populaire DNA test.

Persoonlijk vind ik dit soort testen om je verdere afkomst te onderzoeken een lachertje. Nog niet zo lang geleden hoorde ik van iemand die bij MH haar DNA had geupload, dat haar nieuwe familie in de VS, ineens geen familie meer was 'door een software update'.

Dat artikel van Bob, en nu jouw verhaal, en de resultaten die ik wel eens van anderen hoor, bevestigen dat voor mij iedere keer. Ik heb er 0 vertrouwen in.

Yolanda Lippens

DNA onderzoek om medische redenen en om daders van een misdrijf op te sporen lijkt wel nuttig; commercieel al die reclame lijkt te mooi om waar te zijn en nogal overdreven. Van naaste familie inmiddels onderzoeksresultaten; nogal vaag over een paar werelddelen en niet nuttig voor stamboomonderzoek. In dit geval door een van de mannelijke familieleden gedaan; is dat DNA van MH bij mannen alleen Y of X en Y samen? (Zie recentelijke reclamespotjes op TV - kosten laagste bedrag). In ieder geval weet ik nog niet wat ik daar aan heb (als vrouw).

Marianne Christina

@Marc, waren die twee personen een man en een vrouw binnen jouw familie?

ien lejeune

Ja, het ging om mij en mijn echtgenote.

Marc Zoutendijk

@ Marc, vandaar de verschillen.

ien lejeune

Kun je dat wetenschappelijker verklaren?

Marc Zoutendijk

Jullie zijn alle twee twee keer getest en van alle twee is een verschil bij MH en FTDNA. Nou snap ik um, sorry.

ien lejeune

Eerst even een voorbeeld van wat er aan de hand is:

Ik maak een tekening en geef die aan bedrijf A met de vraag: "Wat staat er op die tekening?"

Bedrijf A zegt mij: "Dat is een vierkant".

Dan vraag ik aan bedrijf A of ze die tekening door willen sturen naar bedrijf B en of bedrijf B er ook een oordeel over wil vellen. Bedrijf B zegt nu: "Het is een cirkel".

Klaarblijkelijk hanteert bedrijf A een andere definitie van een vierkant dan bedrijf B.

Inmiddels heb ik van bedrijf A en van bedrijf B antwoord gekregen op mijn vraag, en daaruit blijkt dat beide bedrijven inderdaad hun eigen referentiekaders hanteren. Daaruit blijkt ook dat wat in het ene bedrijf een cirkel is, in het andere bedrijf een vierkant is.

Mijn voorlopige conclusie is dat DNA onderzoek naar etniciteit ("kom je uit Noorwegen of kom je uit Nigeria") een volstrekt onbetrouwbare zaak is. Iedere provider maakt gebruik van zijn eigen referentiedata en die referentiedata zijn zeer verschillend! Kortom: zolang DNA vergelijkingen niet gedaan worden tegen een neutrale wereldwijde database, is het resultaat in het beste geval onbetrouwbaar maar waarschijnlijker is het gewoon fantasie.

Er is nog een lange weg te gaan.

Marc Zoutendijk

@Marc, dank voor deze verduidelijking en bevestiging van wat ik al vond. Uiteindelijk is het gebakken lucht, en eigenlijk vraag ik me af hoe dit wettelijk zit. Dus als blijkt dat bedrijven 'eigen' leugens verkopen. Want je wordt als klant dus gewoon voor de gek gehouden.
Kortom, ingewikkelde materie, net als de DNA.

Yolanda Lippens

Heb een test laten doen bij 23andMe (vrouwelijke kant) en dat klopt perfect de laatste 200 jaar Nederlands en daarvoor Frans en Duitse afkomst. Klopt precies. En nee, ze hebben geen genealogische gegevens van mij. Nu nog vragen aan mijn neef of hij wil meedoen aan de test bij 23andMe. Want ik wil de vaderlijke kant zeer zeker ook weten.

ien lejeune

Beste Ien

Wat bedoel je met "vrouwelijke kant". Is dat je mithochondriale DNA of je xx-chromosomenpaar?

Interessant vind ik dat 23andMe zou kunnen aangeven dat je voorouders van tweehonderd jaar geleden een Franse en Duitse afkomst hebben. Stel dat dit jouw zevende generatie voorouders is, geeft 23andMe dan een percentage "1,5% Frans resp. Duits" ?  

sprangers


@Sprangers, de resultaten van de DNA test voor vrouwen zal alleen de voorouderlijke lijn van de moederskant geven. Het percentage Frans Duits was 52,8%. Dat is vanaf de vijfde generatie van mijn moederskant.

ien lejeunePlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu