stamboomforum

Forum logoGenetische genealogie (DNA) » 533 matches "onbestemd" bij vergelijking DNA-matches vader-moeder-ikzelf (MyHeritage)


Profiel afbeelding

Vandaag kreeg ik van MyHeritage de DNA-testresultaten van mijn beide ouders. Dat is handig, dacht ik, want dan kan ik van al mijn eigen DNA-matches bij MyHeritage (nu 1190) zien of ze tot mijn vaderszijde dan wel moederszijde behoren.

Maar wat blijkt: met mijn vader deel ik volgens MyHeritage "slechts" 228 en met mijn moeder "slechts" 429 van mijn 1190 matches, samen dus 228 + 429 = 657.

Van 1190 - 657 = 533 matches kan ik dus nog steeds niet direct zien of ze van vaders- dan wel van moederszijde komen.(Sommige daarvan heb ik overigens al met genealogisch onderzoek kunnen plaatsen). Ra, ra, hoe kan dat? Je zou toch denken dat als je zelf een DNA-match hebt iemand dat óf je vader óf je moeder dezelfde match óók moet hebben.

Heeft iemand enig idee wat hiervoor de ("wetenschappelijke") verklaring zou kunnen zijn? 

G.J.M. Derks

Ik heb er geen ervaring mee. Maar begin wel steeds meer de indruk te krijgen, dat het om commerciële doeleinden gaat en dus geld spekken met enige 'valse en niet wetenschappelijke, betrouwbare onderzoek'. Bij de politie wordt er werkelijk bij vermiste personen of overleden personen via dna door echte wetenschappers, veel info gehaald. Maar dat er ineens MyHeritage hiermee komt en andere instanties, lijkt mij geldklopperij en verspilde geld voor mensen die goedgelovig zijn hierin. Ik heb er weinig vertrouwen in. Ik vind ook, dat de overheden hier controles op moeten richten, want ruikt volgens mij naar oplichting.

Arie Niezen

Merkwaardig; zie bijv. ook eens youtube, vergelijking van tweelingen, dat kan ook nogal eens echt anders zijn.
Vaak zijn dochters niet zo lang wat lichaamslengte betreft, vergeleken met zonen (mannen en vrouwen heel algemeen).
Waarom wilde ik weten, antwoord gevonden (misschien dat men daar antwoord weet op wetenschappelijke vragen.
https://www.erfelijkheid.nl/familie/vaderschaps-en-verwantschapstest

https://www.erfelijkheid.nl/content/over-ons

https://www.erfelijkheid.nl/contact

Marianne Christina

Hi Arie: Ik neem aan dat we hier over een goedkope test discuscieren (<$100). Je krijgt waar je voor betaald: een aansporing tot meer DNA testing. Als je werkelijk wil weten aan wie je 100% verwand bent meer dan twee generaties terug, kost je dat > $ 600 voor tests. Dat is het niveau waarop de politie werkt. Plus nog weken werk voor je eigen papieren stamboom. 

Gus Van Weert

@GJM Derks

Zou de wetenschappelijke verklaring gezocht moeten worden in het feit dat autosomale chromosomen "gerecombineerd" worden doorgegeven? Dat wil zeggen dat je van ieder van je ouders niet één van elk paar autosomale chromosomen hebt geërfd, maar een mix van elk paar chromosomen. Per ouder bevat elk van de 22 doorgegeven chromosomen dus (statistisch gezien) de "helft" van het DNA dat op elk van de 44 oorsponkelijke chromosomen lag. En die ongevere "helft" komt aardig overeen met jouw verhouding van 657 : 533.

sprangers

@ Allen: Laat ik voorop stellen dat ik zelf best tevreden ben met hetgeen de DNA-testen van mijzelf en mijn ouders mij hebben opgeleverd. Dat betreft dan vooral de matches op basis van het autosomale DNA-onderzoek. Daar heb ik mijn voordeel reeds mee gedaan en ik heb nog lang niet alle matches nageplozen! Bovendien komen er dagelijks nieuwe matches bij en hoe meer mensen meedoen hoe interessanter het wordt !!

De ronduit negatieve reacties op dit soort DNA-testen die je zo her en der tegenkomt vind ik dan ook ongenuanceerd. Ja, het is allemaal commercieel, maar het heeft mij wel degelijk het nodige opgeleverd. Wel vind ik de geschatte etniciteit die de providers je meegeven op basis van je DNA-test (waarmee potentiële klanten worden gelokt) voorlopig voor een belangrijk deel flauwe kul; het zegt veel meer over de inhoud en samenstelling van de databases van de providers dan over je eigen afkomst / etniciteit. Maar dat is een discussie die we onder een ander kopje al voer(d)en op dit forum.

@Sprangers: interessante stelling waar ik nog eens verder op moet studeren. Ik zal mijn vraag ook voorleggen aan de helpdesk van MyHeritage. Ben benieuwd met welke uitleg zij komen!

G.J.M. Derks

Ook wij zijn benieuwd! Ik hoop dat je het antwoord van de helpdesk met ons wilt delen.

Aan mijn eerdere suggestie wil ik nog toevoegen dat MyHeritage waarschijnlijk niet alle 44 autosomale chromosomen bekijkt en sowieso slechts een heel klein gedeelte van het DNA daarop. En wellicht omdat jouw gerecombineerde chromosomen “gehusseld” zijn, werden er bij jou andere stukjes gedetermineerd dan bij je ouders.

Overigens kan je er ook blij mee zijn dat de testresultaten van je ouders veel andere matches opleveren. Immers al hun matches zijn ook de jouwe. Je zou zelfs kunnen overwegen ook ooms en tantes te laten testen. Maar is dat het geld waard? Je hebt er al “je voordeel mee gedaan”, maar betekent dat specifiek dat de matches met verre achterneven en -nichten je uiteindelijk de veelgenoemde “doorbraak” hebben opgeleverd of tenminste enkele extra voorouders, die je niet via de archieven had kunnen vinden? Of is het gewoon leuk om in contact te komen met verre achterneven en -nichten?

sprangers

Ik heb er nog eens een nachtje over geslapen! De echte verklaring voor je probleem ligt natuurlijk in het feit dat het niet de matches zijn die worden geërfd, maar het DNA (c.q. de helft ervan).  MyHeritage baseert zijn matches, neem ik aan, op overeenkomstige specifieke kenmerken van DNA, DNA-mutaties of -combinaties. Ik denk dat de matches die je deelt met je ouders het meest betrouwbaar zijn en ik zou met die beginnen om uit te pluizen. Je andere matches zijn wellicht zelfs schijnmatches, gebaseerd op je gerecombineerd DNA en/of op de combinatie van je vaders en moeders DNA (welke combinaties toevallig ook bij anderen zijn aangetroffen).

sprangers

Intussen heb ik met de helpdesk van MyHeritage gebeld en in vervolg daarop een uitgebreide mail gestuurd met mijn vragen. Als het antwoord er is, zal ik dat hier terugkoppelen. Overigens viel mij vandaag op dat ik inmiddels 660 (was 657) van mijn 1190 DNA-matches met mijn ouders deel. Kennelijk is er in tussentijd iets gewijzigd in de achterliggende database m.b.t. (minstens) 3 matches......

Intussen had ik een overzicht gemaakt van mijn DNA-matches bij MyHeritage met minstens 0,4% gedeeld DNA die ik niet deel met mijn vader dan wel moeder. Dat waren er in totaal 24. Zeer opvallend daarbij was dat ik met al deze 24 matches DNA deel op chromosoom 15, allemaal ter grootte van ca 20 tot 27 cM. Ik heb MyHeritage gevraagd of ze ook hiervoor een verklaring hebben. Ik ben benieuwd.

Tenslotte: nee ik heb op grond van de DNA matches helaas nog geen nieuwe voorouders aan mijn kwartierstaat kunnen toevoegen, maar wat niet is kan nog komen. Ik ben nog lang niet uitgezocht en er komen vrijwel dagelijks matches bij. Wat wel:

* op grond van de matches lijkt intussen al voor een aanzienlijk deel van mijn kwartierstaat de werkelijke biologische afstamming te kloppen met de in de archieven gevonden afstamming;

* enkele kwartieren waarbij ik nog wat vraagtekens had staan zijn op grond van sommige matches op zijn minst veel aannemelijker geworden;

* ik heb diverse familieleden (en in een enkel geval zelfs hele takken waarvan ik het bestaan niet wist vanwege migraties) kunnen toevoegen aan mijn eigen bestanden.

* diverse aanwijzingen voor verder gericht onderzoek.

G.J.M. Derks

Ik zou nogmaals mijn vraagtekens bij deze onderzoeken zetten. Het is mooi om te weten, waar je voorouders en familie vandaan komen. Het verlangen daarna en emoties kunnen hebberig zijn. Dat wetenschap steeds verder komt in het weten van en onze oorsprong is geweldig! 

Je stelt jezelf wel behoorlijk 'bloot in je privacy'. Niet dat je wat te verbergen hebt. Maar je wordt wel 'onbewust' misschien wel in een databank gestopt bij de overheden. MyHeritage of wie dan ook, deelt misschien stiekem deze data met overheden? Dit zou ik niet willen en niet wensen. Wie weet worden wij hiermee voor de gek gehouden, zoals daarvoor. Niet dat ik negatief wil zijn, maar vertrouwen????

Arie Niezen

Vanmorgen las ik een prima stuk hierover via de website van het centraal bureau geneologie:

https://cbg.nl/kennis/themas/dna-en-familiegeschiedenis/      Hier staat een goede en begrijpelijke verklaring in! 

Groetjes, Nicole

Nicole Wouters

Aanklikbare link naar het stuk op de website van het CBG: https://cbg.nl/kennis/themas/dna-en-familiegeschiedenis/

Johanna C.

Intussen heb ik de autosomale DNA-gegevens van mijn ouders van MyHeritage geüpload bij FamilyTreeDNA. Daaruit komt een enigszins vergelijkbaar resultaat naar voren.

Ik heb bij FamilyTreeDNA 602 matches waarvan ik er 111 deel met mijn vader en 195 met mijn moeder, samen 306, dus iets meer dan de helft.

Ook bij FamilyTreeDNA deel ik dus bijna de helft van mijn DNA-matches noch met mijn vader, noch met mijn moeder.

G.J.M. Derks

Ik heb intussen ook een eerste reactie van MyHeritage ontvangen:

Please note that starting with 3rd cousins and going further people share a very small amount of DNA. It is possible that in cases when the DNA matching algorithm did detect a match, it is more of a false positive result. DNA matches who share very little to almost no DNA with you could be the result of identity by state rather than identity by descent. This is a technical way of saying that these are false positives and the DNA they share with you is a result of coincidence. Therefore, you might see such distant matches that you and your parents do not share. 

Op mijn tweede vraag of er een verklaring is voor het feit dat ik met de 24 belangrijkste (meer dan 0,4% gedeeld DNA) van de niet met mijn ouders gedeelde DNA-matches in alle gevallen een segment deel ter grootte van ca 20 tot 27 cM DNA op (het begin van) chromosoom 15 heb ik nog geen specifiek antwoord gekregen. Dat kun je mijns inziens niet afdoen als zijnde een "toevallig" resultaat. Als het al "valse positieve" resultaten zijn, dan zijn ze eerder "systematisch" dan "toevallig". Nu raakt dit segment de delen van chromosoom 15 die standaard niet getest worden omdat ze sterk repetetief zijn en daardoor weinig of niet bruikbaar voor verwantschapsonderzoek.Wellicht zit daar een verklaring?!.

G.J.M. Derks


Bedankt voor het delen van dit antwoord van MyHeritage. Men bevestigt dus dat het mogelijk om schijnmatches gaat, maar ik vind niet dat MyHeritage hiermee je eerste vraag beantwoordt. Immers de vraag blijft waarom dat DNA (dat je van je ouders hebt gekregen en waarop die zgn. schijnmatches betrekking hebben) niet bij je ouders is aangetroffen.

In hun antwoord geven ze overigens wel zonder blikken of blozen toe dat minstens de helft van jouw matches gebaseerd werden op “very little to almost no DNA” Verbaasd​.   En als de 24 belangrijkste daarvan dan ook nog eens werden gebaseerd op een chromosoom (15) dat -zoals je zegt- weinig of niet bruikbaar is voor verwantschapsonderzoek, dan pleit dat niet voor de doorwrochtheid van het matching algoritme. Je zou verwachten dat een match met een persoon, pas serieus wordt als ‘ie gebaseerd is op een zeldzame DNA mutatie of op meerdere stukjes gemuteerd DNA. Geven je testresultaten hier eigenlijk inzicht in?

P.S.  @Nicole   De CBG-site die je op 8 mei noemt, geeft wel duidelijke informatie over DNA tests in het algemeen, maar ik zie niet waar je een verklaring voor Derks' vraag ziet staan.

sprangersPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu