stamboomforum

Forum logoGenetische genealogie (DNA) » Myheritage DNA resultatenProfiel afbeelding

Hallo,

ik heb voor een aantal weken terug mij DNA opgestuurd naar my heritage. Nu kreeg ik vandaag de uitslag en deze was ronduit verrassend. 93.6% Engels en 6.4% oost Europees. Wat ik hier verrassend aan vind is het feit dat als ik 3 generaties terug ga, al mijn voorouders in Nederland geboren en getogen zijn (Nederlanders vallen onder het noord west Europese groep).

mijn vraag is: Hoe is dit te verklaren?

Raymon - 15 sep 2018 - 00:08

L. Loef - 15 sep 2018 - 08:11

Moet je de uitzending van Radar van een paar weken geleden maar eens terugkijken.

https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/is-een-online-dna-test-betrouwbaar/

Carmen - 15 sep 2018 - 08:55

De DNA test(en) gaat honderden zelfs duizenden jaren terug en zegt niets over de eerste generaties boven jou.

Wat vaak wordt vergeten is dat kinderen ook verwerkt kunnen zijn door een ander dan de officiele vader. Denk aan verzwegen verkrachtingen of slippertjes van de moeder, of misschien wel bewust als de vader onvruchtbaar blijkt te zijn. Hiermee gaat de DNA lijn helemaal scheef met de aktes uit de boeken.

Yolanda Lippens - 15 sep 2018 - 08:58

Beste Raymon,

DNA is een grote resultante.

Hoe ver gaan jou gegevens terug.

Ik neem dat jij kennis hebt van de kwartierstaatnummering (systeem Kekulé).. De tiende generatie begint met 512 eindigt met nummer 1023. Heel globaal komen dan uit de periode 1650 - 1750, mede afhankelijk de leeftijden .waarop men trouwde.

My Hermitage suggereert een antwoord te geven over herkomst, maar plaats je in nog groter doolhof. Het is een heel karwei om de gegevens van de 1023 (tiende generatie te verzamelen).

Ik zou zeggen leg het resultaat naast je neer en verder met het verzamelen van de beschikbare gegevens..

Groeten van Terkos.

Terkos - 15 sep 2018 - 10:11

Ik had de test van mijn vrouw twee keer ingevoerd en wat blijkt. De ene test blijkt ze 23 segmenten met mijn zoon te hebben en de andere test 22 segmenten. Dus is ook het totale DNA verwantschap anders net een procent verschil. Hoe zuiver zijn dan de meetresultaten met distant cousins vraag ik mij dan af, want dan gaat het om veel kortere segmenten.

Bas 2 - 29 sep 2018 - 15:26

Yolanda Lippens - 29 sep 2018 - 15:30

De vraag aan deskundigen met wetenschappelijke antwoorden} https://www.ikhebeenvraag.be/
=> https://www.ikhebeenvraag.be/mvc/resultaten.jsp?vraag=genetische+genealogie+dna
DNA en Genetische genealogie combineren met waar komt mijn naam vandaan?
Nederlandse Familienamenbank } http://www.cbgfamilienamen.nl/nfb/
Nederlandse Voornamenbank } https://www.meertens.knaw.nl/nvb/
Naamkunde gaat ver terug in de tijd} https://www.vernoeming.nl/

Deden-Kazenbroot - 29 sep 2018 - 16:13

Dag Yolanda,

bedankt voor je reactie. Ik ken dat bericht inderdaad al. Echter , het gaat over de interpretatie van afkomst. Men genereert een Engelse voorouder, vanwege het feit dat de onderzoekspopulatie ( vooral UK en USA) uit deze landen komen, dus genetisch gezien men het DNA als Brits aanduid. Maar die Engelsen komen ook weer uit Nederland en andere landen dus we hoeven ook niet op zoek naar een Engelse voorouder, dat zal in een deel van de gevallen wel kloppen, maar voor velen niet. (als onderzoeksgroep N=100, waarvan 40% testpersonen uit de Uk zijn, en we bestempelen dit als Brits DNA, dan is daar dus de fout gemaakt! Tenzij ze duidelijk vermelden dat je veel Engelsen hebt die met jou een bepaald gen delen, wat nog wat anders is.)

Maar dat segmenten anders worden toegewezen bij een zelfde persoon, die zichzelf twee keer invoert, dat zou dus niet moeten kunnen. Daar zit dus duidelijk een onzuiverheid.

Wel goed dat je deze link vermeld, er zijn zoveel mensen bezig met die vraag: waarom heb ik 30 % Brits DNA.

Die tijdbalk bij 23andme mogen ze ook afschaffen, zelfs  als je het fysiek uitrekent , klopt het vaak niet. Ik zou tussen 1750 en 1850 een volle Joodse ouder hebben, terwijl ik 1,7 % Joods DNA heb. Kan dus helemaal niet.(dan moet ik over 9 generaties heen gaan, en niet tussen 3 a 7 generaties)

Bas 2 - 30 sep 2018 - 01:30

In het laatste nummer van GenMagazine staan een aantal interessante artikelen over DNA in relatie tot genealogie. Zie hier.

Johanna C. - 30 sep 2018 - 11:07

@ Bas, je schreef: Die tijdbalk bij 23andme mogen ze ook afschaffen, zelfs als je het fysiek uitrekent, klopt het vaak niet. ..

Het percentage DNA dat je erft van je voorouders is eigenlijk niet uit te rekenen. Van elk van je ouders erf je weliswaar ca. 50%, maar van elk van je grootouders slechts gemiddeld ca. 25%. Het kan dus zijn dat je van je vier grootouders bijvoorbeeld 10%, 20%, 30% resp. 40% DNA hebt geërfd. Het kan zelfs zijn dat men van een bepaalde voorouder na een stuk of vijf generaties helemaal geen DNA meer terugvindt. 23andme en die andere aanbieders bekijken sowieso slechts een gedeelte van al je DNA en daardoor kan het zijn dat het DNA van een bepaalde voorouder net over het hoofd wordt gezien.

De belangrijkste reden is dat DNA willekeurig wordt doorgegeven. D.w.z. dat binnen elk van de 22 autosomale chromosomenparen het DNA van je grootouders eerst gerecombineerd (= gemengd) is voordat je ouders de helft daarvan aan jou hebben doorgegeven.

En dan is het nog zo dat aan je DNA geen etiketten hangen met de naam van de afzenders. Daarom valt m.i. niet te zeggen dat 1,7% van je DNA aan één bepaalde Joodse voorouder is toe te schrijven; het DNA dat door de aanbieders 'Joods' wordt genoemd, kan ook van meerdere voorouders komen (tenzij dat DNA op één segment ligt).

sprangers - 30 sep 2018 - 15:41


Mijn broer heeft een dna test laten doen bij myheritage. Kreeg vandaag de uitslag en had geen matches. Hoe kan dit nu?

Ariena Riehl Diepeveen - 2 okt 2018 - 19:55Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu