stamboomforum

Forum logoGenetische genealogie (DNA) » Erf je als kleinzoon geen DNA van je vader's moeder?


Profiel afbeelding
Even een vraagje: Via MyHeritage ben ik achter (een schatting van) de samenstelling van mijn DNA gekomen. Van bepaalde genen heb ik zo'n vermoeden van welke kant van de familie ze komen, alleen vroeg ik me af: Als zoon heb je dus de Y-chromosomen van je vader, en de X-chromosomen van je moeder. Je vader bestaat uit de X-en Y chromosomen van zijn ouders, maar vallen daardoor voor mij de X-chromosomen van mijn vader(dus van mijn Oma) af? Ander voorbeeld: Ik heb een klein percentage DNA waarvan ik zeker weet dat het van mijn opa (moeders kant) komt. Dat moet dus via mijn Opa's X-chromosomen via mijn moeder zijn doorgegeven. Maar dat zou betekenen dat mijn moeder's broer die DNA dus niet heeft? Ingewikkeld verhaal misschien, maar als het klopt vallen heel wat puzzelstukjes op zijn plaats.

WK

Welkom op dit forum.

Allereerst: MyHeritage test geen DNA van X- en Y-chromosomen maar DNA van de overige 44 chromosomen, het zgn.autosomaal DNA. zie hier

Verder: een man heeft één X-chromosoom en één Y-chromosoom. Een vrouw heeft twee X-chromosomen. Zij kregen het van hun vader én moeder.

Je opa heeft inderdaad zijn enige X-chromosoom aan je moeder doorgegeven, dat bij je oom niet aanwezig is. Daarmee is niet gezegd dat opa's X-chromosoom onveranderd aan jou is doorgegeven. Overigens, je oom heeft via "autosomaal" DNA toch wel wat ander DNA met jou gemeen, maar het is moeilijk aan te geven welk en hoeveel omdat de doorgifte telkens willekeurig en gerecombineerd geschiedde. Evenzo erft een kleinzoon wel degelijk DNA van zijn vaders moeder, gemiddeld ca. 25%.

NB: Het is ingewikkelder dan je denkt en met een simpele, discutabele MyHeritage test zal het moeilijk worden om al je puzzelstukjes op hun plaats te laten vallen. Met de knop hieronder "Index van berichten" kom je bij eerdere discussies over dit onderwerp, die je wijzer zullen maken. Ook hier vind je een duidelijke uitleg over chromosomen en DNA.

sprangers

Hartelijk dank voor de reactie, en bedankt voor de links. Erg verhelderend, en ook wel weer een opluchting dat het allemaal wat ingewikkelder in elkaar zit. Dat is het nadeel van sites als MyHeritage, de uitleg is miniem en zelfs voor een leek erg kort door de bocht. Desondanks was het toch interessant genoeg om verder te zoeken naar aanknopingspunten.

WK


Beste WK

Het autosomale DNA is een mengseltje van je vaders en moeders DNA, wat weer stukjes en beetjes zijn van dat van je grootouders. Maar het yDNA heb je exclusief van je vader en diens vader enz. en het mtDNA heb je exclusief van je moeder en diens moeder enz. Dat laatste is samen met de afstamming van vrouwen in Nederland (of ze nu uit Friesland, Limburg, Suriname of Ned.Indië kwamen) onderwerp van een aantal lezingen op een symposium op 19 sept. a.s. Kijk eens op DNAinTiel.nl of je daar wat kan opsteken.

Jan MiddelkoopPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!

Inloggen Registreer nu