stamboomforum

Forum logoGenetische genealogie (DNA) » DNA neven en nichten opgelost



Profiel afbeelding

van heritage.com krijg ik regelmatig neven en nichten in de deder graad toegestuurd. Deze zijn onbekent, mijn broer heeft de familiestambomem t/m 1600 uit gezocht, hoe zit dit?

A Houtsma - 1 jan 2019 - 16:22

Beste Atte

Het is juist de bedoeling dat je met onbekende verre neven in contact komt; dat blijkt ongeveer het enige zinvolle aan zo’n DNA test. Een third cousin heeft dezelfde betovergrootouders als jij. Dat is 5 generaties verwijderd. En afgaande op eerdere reacties op dit forum is de afstand tot de match meestal te optimistisch ingeschat. Dus waarschijnlijk is de gemeenschappelijke voorouder nog verder terug dan 5 generaties. Dat zijn een heleboel nakomelingen met heel veel verschillende familienamen. Ik kan me niet voorstellen dat je broer die allemaal in kaart heeft gebracht.

Bovenal is het ook nog zo dat de matches meestal gebaseerd zijn op een heel kleine genetische overeenkomst die ook op toeval kan berusten.

Dit hebben we begin oktober al uitgebreid besproken. Dacht je het Nieuwe Jaar maar eens met een schone lei te beginnen?Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

sprangers - 1 jan 2019 - 18:12

Geacht forum,

Ik heb zo'n test laten doen. De uitkomst is deels verrassend, maar dan mail je naar allerlei 'verwanten' n.a.v. de dna matches en krijg je geen enkele reactie. Ook niet van de dichtstbijzijnde familieleden, zoals de Nederlandse. Dus wat heb je er inderdaad aan, want de meeste namen 'don't ring a bell'. Ik heb deze vraag ook gesteld aan de Amerikaanse Support-afdeling, maar die begrijpen mijn vraag niet! 

Hoe kom je dan dus verder? Moet je je wenden tot de Mormonen want die hebben bijna alle genealogische gegevens?! 

Sylvia Sassenus - 8 feb 2019 - 09:25

Beste Sylvia 

Ik geloof niet dat de mormonen je hierin kunnen helpen. Ik heb zelf geen DNA test laten doen maar enkele andere forumleden zeggen dat hun matches toch wel iets hebben opgeleverd (zie bijvoorbeeld https://www.stamboomforum.nl/subfora/31/2/64551/0 en https://www.stamboomforum.nl/subfora/31/2/66827/1 ) Zij begonnen met de kansrijkste matches aan te schrijven. Dat zijn matches met het hoogste percentage gedeeld DNA en met de meeste cM.

Dat mensen niet reageren op e-mails is een vaak gehoorde klacht. Misschien helpt het als je hen een ‘worst’ voorhoudt. Dus probeer je e-mail zo te schrijven dat het de ontvanger nieuwsgierig maakt en dat hij begrijpt dat het hem mogelijk een nieuwe stamboomtak gaat opleveren. Schrijf je in het Engels, zorg dan dat dit correct is. Helaas hebben veel mensen de DNA-test impulsief n.a.v. van een reclame laten doen, maar zijn zij verder niet geïnteresseerd in de matches. Of ze zijn afgehaakt toen matches niets opleverden omdat het veelal om schijnmatches bleek te gaan.

Begrijp ik uit je profiel dat je kwartierstaat enkele tientallen verschillende familienamen bevat? Dit is niet zo veel en verklaart al een beetje dat er geen belletje rinkelt bij de meeste(?!) namen. Maar daarenboven zullen veel matches een jou onbekende naam hebben omdat jij slechts jouw deel van de parenteel van jullie gemeenschappelijke voorouder kent. Het is dus zaak om jullie beider kwartierstaten naast elkaar te leggen om zo'n gemeenschappelijke voorouder te kunnen vinden. Dus probeer je kwartierstaat eerst op de conventionele wijze flink uit te breiden. Dat is eigenlijk wel zo leuk en daarbij kan het Stamboomforum je prima helpen.

sprangers - 8 feb 2019 - 21:26 (laatst bijgewerkt 8 feb 2019 — 23:54 door auteur)

Beste heer Sprangers,

Ik begrijp niet helemaal wat u bedoelt met deel 3 van uw reactie. Ik heb een stamboom van ca. 4000 personen en twee belangrijke takken heb ik al kunnen herleiden tot ca.1200 dus hoezo niet zo veel namen? Ik heb trouwens wel gemeenschappelijke voorouders ontdekt en wel via een Nederlandse dna match die mij had gecontacteerd. Dat het Forum een grote hulp is dat heb ik zeker al ervaren. 

Verder bedankt voor uw uitgebreide antwoord. 

Sylvia Sassenus - 10 feb 2019 - 09:11


Beste Sylvia

U schrijft: Ik begrijp niet helemaal wat u bedoelt met deel 3 van uw reactie... Welnu in uw profiel (met slechts zeven familienamen) schrijft u: ...ik heb inmiddels, met hulp van andermans stambomen soms, al een aardig aantal betbetovergrootouders gevonden...  Neem me niet kwalijk als men daaruit die verkeerde conclusie trekt. Pas overigens op met het overnemen van andermans stambomen; als daarin fouten zitten dan kan dat ook de reden zijn dat u de namen van uw matches niet herkent. Maar dit alles terzijde; een veel belangrijkere verklaring voor het niet herkennen is dus dat u niet alle familienamen van hedendaagse afstammelingen van de met uw matches gedeelde verre gemeenschappelijke voorouders kan kennen. 

PS: Fijn dat u toch al gecontacteerd blijkt te zijn door een Nederlandse match. Ik hoop dat mijn uitleg u heeft geholpen het ook zelf nog eens te proberen. Succes!

sprangers - 10 feb 2019 - 12:54 (laatst bijgewerkt 10 feb 2019 — 13:04 door auteur)







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu