stamboomforum

Forum logoGenetische genealogie (DNA) » Nieuwe studie: mitochondriaal DNA blijkt soms ook door vaders te worden doorgegeven


Profiel afbeelding

Een nieuwe studie, waar bij 17 personen vaderlijk mitochondriaal DNA werd gevonden, maakt een einde aan de algemeen aanvaarde theorie dat mtDNA exclusief van de moeder komt.

Engelstalig artikel: Dads also pass on mitochondrial DNA, contrary to long-standing belief

Stefan Lambregts

Dat is interessant. Maar het lijkt me een opgeklopt verhaal. Let wel: het onderzoek is uitgevoerd bij slechts 3 mensen die nou juist geselecteerd zijn op mitochondrial disorders (en bij hun familieleden). Logisch dat je dan afwijkingen vindt. Overigens meende ik dat mtDNA in de staart van de zaadcel zit die normaliter niet in de eicel doordringt, maar bij hoge uitzondering wel, vandaar!

Het zou mij niet verbazen als er ook uitzonderlijk vrouwelijke personen zijn met Y-DNA, dat zij dan soms zouden kunnen doorgeven. 

sprangers

Een opgeklopt verhaal is het m.i. helemaal niet. Het ging hier om de vaststelling dat het mogelijk is, dat was nog nooit eerder aangetoond met onderzoek. Weliswaar geselecteerd op disorders, maar juist dat gegeven is logisch, zijn het drie in oorsprong verschillende bronnen. Het kan niet, het mag niet, maar ondertussen schijnt het heel gewoon te kunnen.

Pieter de Boer

Je hebt gelijk, het ís ook een interessant verhaal, maar ik vond de kop ‘Dads also pass on mtDNA…’  én de suggestie dat eerdere denkbeelden hierover achterhaald zijn, nogal opgeklopt. Ik bedoel eigenlijk dat e.e.a. volstrekt geen invloed heeft op genetische genealogie en dat we dus de mtDNA-test gewoon kunnen blijven gebruiken om verwantschap langs de vrouwelijke lijn aan te tonen. (Zoals de Y-chromosomale test voor de mannelijke lijn)

sprangers

Nee, zo een vaart zal het niet lopen. In het algemeen zal het ons ook niet storen in onderzoek. Maar volstrekt niet is m.i. een iets te sterke uitdrukking, met alle respect. Daarom waardeer ik wetenschappelijk onderzoek en dat is toch net iets anders dan bewijzen dat er een anomalie mogelijk is. Kennelijk moeten wij onze mening gaan upgraden n.a.v. Oh ja, en vergis je niet, zeker ik wel. Maar ze hebben het bewijs geleverd en nu is aan mij of ik er op kan anticiperen. Best lastig hoor. Maar dit onderzoek staat als een huis, het voldoet aan alle voorwaarden dat er een zekere regelmatigheid is dat het kan voorkomen.

Pieter de Boer


Pieter, op 19 sept in Tiel is er een symposium over mtDNA. Prof.Maarten Larmuseau van de univ.Leuven zal daar in gaan op dat onderzoek. Verder een aantal interessante lezingen over mtDNA en moeders uit de Lage Landen of die nu uit de klei, het zand of van overzee (Suriname, Ned.Indië) zijn gekomen. Zie DNAinTiel.nl

Jan MiddelkoopPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu