stamboomforum

Forum logoGenetische genealogie (DNA) » Kinderen van de Melkboer



Profiel afbeelding

Gisteren stond er in de Volkskrant een artikel met de misleidende kop dat één op de tien Nederlanders een kind van de melkboer is. over kinderen van de melkboer. (tekst aangepast n.a.v. opmerking Carl 26/11/2019)

Het idee dat één op de tien kinderen van de melkboer is, berust op een hardnekkige mythe. In de afgelopen jaren is op dit stamboomforum ook enkele keren gerefereerd aan deze mythe. Die mythe werd gebaseerd op een steekproef uit een groep mensen die een vaderschapstest hadden gedaan. En die groep is natuurlijk niet representatief voor alle Nederlanders, want zo'n vaderschapstest doet men meestal als er al twijfels zijn !

Volgens een Leuvens onderzoek van enkele jaren geleden, zou slechts 1% of hoogstens 2% van de kinderen een «koekoekskind » zijn. Een recent vervolgonderzoek waarbij genetische en genealogische data werden gecombineerd, heeft deze cijfers nu flink genuanceeerd. In dit onderzoek werd van 513 tweetallen (mannen met dezelfde verre voorvader) het Y-DNA vergeleken. Men vond bij hen 96 DNA-mismatches, bijna 1 op de 10 !

Welstandsklasse en Bevolkingsdichtheid blijken van grote invloed op de huwelijkstrouw geweest te zijn, met name in de negentiende eeuw. Onder ongeschoolde arbeiders in de grote steden in Nederland en Vlaanderen bleek gemiddeld bijna 6% van de kinderen van een andere dan hun officiële vader. Onder de hogere- en middenklasse (bijv. vaklieden, handelaren) en onder boeren op het platteland en in kleine dorpen, was dit percentage nauwelijks 0,5%. Deze tweedeling ziet men ook bij het percentage illegitieme kinderen; met een absolute piek halverwege de negentiende eeuw in Brussel: 36% onechte kinderen bij vrouwelijke dagloners en dienstertjes. (Het viel mij inderdaad op hoe veel illegetieme kinderen ik tegenkwam toen ik de afgelopen maand toevallig enkele stambomen uitzocht van negentiende eeuwse families in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.)

Lees hier meer over dit interessante onderzoek.

sprangers - 15 nov 2019 - 23:31 (laatst bijgewerkt 27 nov 2019 — 16:57 door auteur)

Hoe komen ze er in godsnaam op om te vertellen dat in gegoede kringen de aantallen stabieler zijn. Ik zou in ieder geval die koekoekskinderen uit gegoede kringen niet te eten willen geven. Moest wel ff lekker lachen om je titel van het onderwerp.

ien lejeune - 26 nov 2019 - 21:04

sprangers - 15 nov 2019 — 23:31 

Gisteren stond er in de Volkskrant een artikel met de misleidende kop dat één op de tien Nederlanders een kind van de melkboer is.

Dat staat er niet; de titel luidt "Een op de tien Nederlanders heeft dna van ‘de melkboer’". Dat DNA kan, blijkens de inleiding van het artikel, 'ergens in de afgelopen eeuwen' opgepikt zijn; sommige van die 10% zijn dus betachterkleinkind van de melkboer, of nog veel verder weg.

ien lejeune - vandaag — 21:04:

Hoe komen ze er in godsnaam op om te vertellen dat in gegoede kringen de aantallen stabieler zijn.

Er staat niet in het artikel dat aantallen stabieler zijn; er staat dat 'bloedlijnen stabieler zijn' in gegoede kringen en op het platteland (dan in de lagere sociale klassen in 19e-eeuwse steden, klaarblijkelijk). En met 'stabiele bloedlijnen' wordt dan kennelijk bedoeld dat kinderen biologisch van de man zijn door wie ze worden opgevoed. Dat is denk ik ook wat u bedoelt, maar niet wat u schrijft.

Om te weten te komen hoe onderzoekers ergens op komen, moet je in het algemeen geen krantenartikel over een onderzoek lezen, maar het onderzoek zelf. Journalisten maken nogal eens hun eigen smeuïge verhaal of kort-door-de-bocht-'vertaling' van een onderzoek. Beide citaten hierboven tonen overigens aan hoe snel mensen iets anders doorvertellen dan ze gehoord of gelezen hebben; kwade wil hoeft er niet bij te zitten.

Ik zou in ieder geval die koekoekskinderen uit gegoede kringen niet te eten willen geven.

Dat u iets vaak ziet voorkomen, wil toch niet zeggen dat iets anders niet nog vaker voorkomt? Daarnaast: voor zover ik opmaak uit het Volkskrant-artikel, gaat het onderzoek over de gezinnen waarin kinderen opgroeien. Dat is uiteraard niet hetzelfde als wie buitenechtelijke kinderen kregen. Want wat gebeurt er dan met de kinderen die door de zoon van een gegoede familie verwekt zijn bij de dienstbode, om maar eens een bekend voorbeeld te noemen? Die tellen uiteraard mee in de lagere sociale klasse (van hun moeder), want daar groeien ze op. Dat het kind ook voor de helft afstamt van iemand uit de hogere sociale klasse, wordt niet verdisconteerd. Het zou dus inderdaad best kunnen zijn dat het aantal buitenechtelijke kinderen van personen uit hogere sociale klassen hoger ligt dan de genoemde 1%. Maar nogmaals, om écht te weten wat er onderzocht is en wat daar uit kwam, zou men het onderzoek zelf moeten lezen.

Met vriendelijke groet,

Carl

Carl73 - 26 nov 2019 - 22:59

@ Carl

Maar nogmaals, om écht te weten wat er onderzocht is en wat daar uit kwam, zou men het onderzoek zelf moeten lezen.

U hebt vast wel gezien dat in het VK artikel én onderaan mijn eerdere bericht een link naar het onderzoek staat? 

sprangers - 27 nov 2019 - 00:32

sprangers - vandaag — 00:32

U hebt vast wel gezien dat in het VK artikel én onderaan mijn eerdere bericht een link naar het onderzoek staat? 

Zeker, mooi dat u die link al gelijk gegeven hebt in uw bericht! Het heeft me tot nu toe aan tijd ontbroken om het onderzoek te lezen.

Carl

Carl73 - 27 nov 2019 - 16:48

Ik vond de titel pakkend en natuurlijk moet je die melkboer niet letterlijk nemen.

Het volstaat als je het artikel doorleest welke je doorlinkte onderaan je bericht. 

Voor mij was je volkomen duidelijk @ Sprangers.

Bedankt in ieder geval voor je bericht.

ien lejeune - 27 nov 2019 - 19:52


Koekoekskinderen worden ook beschreven in een thema DNA van het CBG magazine https://cbg.nl/kennis/themas/dna-en-familiegeschiedenis/

Yolanda Lippens - 1 dec 2019 - 10:05







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu