stamboomforum

Forum logoGenetische genealogie (DNA) » Je voorouders zoeken met een DNA test??Profiel afbeelding

Ik heb een artikel geschreven over je voorouders zoeken met een DNA test. Ik hoor graag jullie reacties.

www.yory.nl/voorouders-zoeken-dna-test-onzin/

Yolanda Lippens - 7 dec 2019 - 09:14

Ik vind het een goed artikel en deel je mening. Maar je weet zoveel lezers, evenveel meningen...............

Annemarie57 - 7 dec 2019 - 09:56

Een goed onderbouwd artikel, dat ik met veel instemming heb gelezen.

Jan Clavaux - 7 dec 2019 - 11:13

Zeer interessant. "Wist je trouwens dat je maar tot 7 generaties terug DNA kan erven?" Nee, dat wist ik nog niet, en dat lijkt mij voor genealogen belangrijk om bij deze hele materie in het achterhoofd te houden. 

Maarten Krips - 7 dec 2019 - 13:03

Beste Yolanda

Een interessant onderwerp, maar je snijdt wel erg veel punten tegelijk aan waardoor sommige van je uitspraken te kort door de bocht zijn; en door de ongepreciseerde bronverwijzingen en de minder relevante hyperlinken stuur je me wel een beetje het bos in. Daarom is het goed dat je je openstelt voor reakties.

Bijvoorbeeld m.b.t. je herhaalde bewering: DNA onderzoek heeft een maximum van 7 (soms 9) generaties; dus vanaf je oudbetovergrootvader (ca. 1750) erf je geen DNA meer.

Dit is onjuist (en zet @Maarten Krips hierboven op het verkeerde been). Bedoeld is, dat je vanaf ongeveer de 7e generatie niet meer van al je voorouders DNA erft. Dat is niet zo opmerkelijk en slaat op autosomaal DNA. Maar waarom zou dit een DNA test onzinnig maken? Via archiefonderzoek vind je toch ook niet al je voorouders!  DNA en archieven kunnen elkaar dus aanvullen.

 

Nog een voorbeeld:  Want hierbij maken alle bedrijven gebruik van oud-DNA en archeologische vondsten en gebruiken ze DNA profielen van populaties (Aziatisch, Afrikanen, Germaans). Maar dit is zeer globaal én verschilt ook nog eens per aanbieder.6

Bedoel je MyHeritage? Dan is dat nieuw voor mij, maar je bronverwijzing(6) en je beide hyperlinken zeggen hier niets over. Slaat dit dan ook niet meer op Y-DNA? En, dat er verschillen zijn per aanbieder kan net zo goed positief uitgelegd worden; je hebt dan een keuze.

 

Voorbeeld 3: Uiteraard zijn er ook positieve verhalen. Je kunt ook goed gematcht worden, waarbij blijkt dat je inderdaad een gezamenlijk voorouder deelt. Zeker als dit in de stamboom naar voren komt, dan ben je spekkoper. Maar waar die verre nicht zich precies in jouw stamboom bevindt, kan niet met zekerheid gezegd worden.

Niemand beweert volgens mij dat die matches zekerheid bieden. De uitdaging is juist dit zelf uit te zoeken door te proberen in contact te komen met die verre nicht en vervolgens de wederzijdse kwartierstaten te vergelijken en gegevens uit te wisselen.

 

Je artikel legt niet duidelijk uit dat je kritiek voornamelijk betrekking heeft op de goedkope aanbiedingen van MyHeritage c.s. Er zijn echter specifieke gevallen waarbij zelfs hun DNA-tests uitkomst kunnen bieden en als het niet bij hen is dan zijn er ook meer passende bedrijven te vinden. Je waarschuwing is terecht dat het tot teleurstellingen leidt als men impulsief en zonder enige kennis op zo'n commerciële aanbieding ingaat. Hiervan getuigen ook de vruchtbare discussies die op ons stamboomforum worden gevoerd.

sprangers - 7 dec 2019 - 14:46 (laatst bijgewerkt 22 dec 2019 — 16:05 door auteur)

Sprangers voor mensen met slechts weinig biologie en scheikundekennis ga je veel te diep. Dat probeerde Yolanda volgens mij nu net te vermijden. (Niet dat ik dom ben of onopgeleid maar er waren geen biologieleraren toen ik op de middelbare school zat en ik heb geen scheikundeknobbel, wel een talenknobbel)

Annemarie57 - 7 dec 2019 - 15:02

@Annemarie

Het lijkt me beter om het aan Yolanda over te laten wat zij met de verschillende reacties doet en niet hier in discussie te gaan over elkaars reacties. 

sprangers - 7 dec 2019 - 17:18

Prima.

Annemarie57 - 7 dec 2019 - 18:42

Ron Gommers - 8 dec 2019 - 17:05

Maar als je matcht met iemand en je kan een gezamelijke voorouder vinden, dan is dat een mooie bevestiging van dat dat deel van je stamboom juist is.

NC Nelisse - 11 dec 2019 - 20:08

Heb het artikel gelezen. 

Heb zelf en mijn neef vaderskant DNA laten vergelijken.

Maar wat ik bijzonder knap vindt is dat je een stamvader uit bv de 18de eeuw, waarvan geen DNA beschikbaar is, kunt koppelen. Trouwens ernaar zoeken lijkt me al knap lastig zo niet onrealistisch.

Dus naar mijn mening kun je geen stamboom opzetten met een DNA test die ander moet dan ook een test hebben gedaan om in die database voor te komen.

ien lejeune - 24 dec 2019 - 16:53

Na het posten van mijn bericht kwam er een probleem met het (niet) versturen van de reacties via mail. Vandaar dat ik nog niet had gereageerd.

M.b.t. de inhoud wil ik inderdaad niet te diep ingaan op de biologie en DNA zelf. Het gaat mij vooral om de algehele tegenwoordige (verkoop) tendens, en de illusie die als een worst voor je neus wordt gehouden.

Natuurlijk zijn er positieve verhalen van goede matches, die heb ik ook gelezen. Maar je ethnische herkomst achterhalen is helaas nog een wassen neus - als dat uberhaupt mogelijk is (in ons leven).

Dank voor de reacties!

Yolanda Lippens - 24 dec 2019 - 17:16

een leuk artikel voor mensen die er weinig van weten en het overwegen. Een goed punt is de privacy en persoonsbescherming. De meeste veilige is (voorzover ik weet ) FTDNA omdat niet deelt a priori met derden. Maar ze kunnen ook failliet gaan en de vraag is wat de volgende eigenaar dan doet. En inderdaad kunnen ze DNA doorsturen naar de FBI (nu nog niet voor EU inwoners ) De vraag is of dat zo erg is overigens omdat je onbekende achterneef of nicht het toch al gedaan heeft. Conclusie volledige bescherming is er niet, anderzijds moet je daar ook weer niet te bang om zijn. Osama bin laden heeft echt  nooit zijn DNA opgestuurd naar myheritage of ftdna en toch wisten de amerikanen binnen 15 minuten na zijn overlijden via zijn DNA dat hij het echt was.   Big Brother zit allang  naast je op de bank. Via je internet surf gedrag is er allang een profiel van je en cameras met gezichtsherkenning weten ook al waar je naar toe gaat.

Nu iets anders en dat is wat wil je en kan je ermee. Meestal willen mensen verder komen dan de standaard genealogie dwz via papieren kijken wie je voorouders zijn geweest. Het laatste wordt vrij dubieus als er sprake is geweest van bv buitenechtelijke relaties of adoptie. Bovendien zijn er voor heel veel mensen helemaal geen archieven zeker als je voor 1500 gaat kijken. Kortom een leuke bezigheid maar met veel beperkingen en het kan dus een volledig dwaalspoor zijn.

Als je echt iets over je voorouders wil weten moet je dat toch via DNA onderzoek doen. Het is inderdaad onzinnig om te denken dat je dan iets kunt zeggen over Vikingen, Romeinen etc.  Het verst ontwikkeld is op het moment onderzoek naar het YDNA omdat dat van vader op zoon constant wordt doorgegeven en vrij weinig verandert tussendoor ( in tegen stelling tot andere DNA) Hiermee weet ik vrij zeker (zeg maar 99,999%) dat mijn voorvader (3500 jaar geleden dan daarvoor zijn er weer andere voorvaders) uit Zuid Zweden kwam. Maar dat maakt mij geen Viking of Scandinavier omdat ik vanaf die tijd zoveel voorouders heb. Zelfs als je dit weet, weet je nog niet wanneer ze naar Nederland zijn gekomen: 2000 jaar geleden 1200 of 800 jaar. Wel is interessant dat mijn Y DNA verregaand identiek is met nog 280 mannen ergens op de wereld via een gemeenschappelijk voorvader van ca 2000 jaar geleden waarvan 5 uit Nederland. Zo kan ik beetje bij beetje een soort reconstructie gaan maken van mijn voorouders.  Voor mitochondriaal  DNA geldt een beetje hetzelfde ( moeder op kind) alleen dit is nog niet zo populair en niet zo vergaand uitgezocht. Autosomaal DNA (het andere DNA) verandert veel meer dus je komt minder ver maar toch al gauw tot 1750 en ik denk ook wel 1600 goed haalbaar moet zijn. Ik denk dat er binnen 5 jaar weer grote verbeteringen komen in de techniek en dan kom je zeker nog veel verder. Overigens ben ik vanaf 2012 met YDNA bezig en het gaat gewoon heel langzaam (nu wel steeds sneller) en je moet dus veel geduld hebben

Nog 1 ding over medische diagnoses, dat is er zeker wel maar het zegt vooralsnog niet meer dan een aanleg of gevoeligheid, je hoeft daar helemaal niet zo bang voor te zijn. Ook dit gaat binnen 5 jaar in een heel hoog tempo beter worden. Het is dan alleen maar handig dat je weet dat je niet moet roken omdat je meer kans op longkanker hebt etc of aanleg voor suikerziekte dat komt toch heel veel voor.

Conclusie 1 DNA privacy is niet anders dan in de rest van de samenleving dus vrij matig. 2 herkomst op volken niveau  is voorlopig onzinnig maar familie matches worden steeds beter en medische diagnoses zullen steeds vaker met DNA gebeuren. DNA heeft de toekomst en komt sowieso een keer naar je toe

jasperarend - 25 jan 2020 - 11:04

Voor degenen die er toch meer over willen weten kan ik de site van Gerrit Woertman aanbevelen.

sprangers - 25 jan 2020 - 15:09


Ja, de site van Gerrit Woerdman geeft minder gekleurde informatie.

Het was evenwichtiger geweest als je iemand erbij betrokken had die zich heeft toegelegd op het werken met DNA in verband met genealogie. Nu is het een beetje eenrichtingsverkeer met magere en soms ook incorrecte onderbouwing.

Uitgeschreven lid - 1 mei 2020 - 18:30Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu