stamboomforum

Forum logoGenetische genealogie (DNA) » Je voorouders zoeken met een DNA test??Profiel afbeelding

@jasperarend, je haalt me de woorden uit de mond. 👍

ien lejeune - 17 aug 2021 - 16:07 (laatst bijgewerkt 17 aug 2021 — 16:09 door auteur)

Ja, dna geeft geen informatie over waar mensen woonden en welk werk men deed. Dat soort dingen vind ik juist boeiend, Gezin en kinderen en hoeveel huwelijken. 

" @ jasperarend: 2 DNA andere informatie dan de bronnen ? dat hangt er maar van af of de bronnen dus kloppen. 2 weken geleden kreeg iemand met dezelfde achternaam als ik zijn DNA uitslag. De  gemeenschappelijke (bron) voorouder was geboren op 29 juni  1721 en wat bleek :4 verschillen op 700 geteste markers hetgeen exact te verwachten was is voor de mutatie graad per generatie.  Er zijn veel meer van dit soort verhalen op internet te vinden ----. Een voorouder is al wel bekend met DNA en die komt uit 100 na Christus en daar kom je met bronnen echt never nooit bij.  " 

Uhm? dus je weet dan een dna-profiel van een voorouder waarvan je de naam niet weet en verder ook niets van weet? Dat zou mij dus nu net niets interesseren. Of een naamgenoot nu wel of geen voorouder met me deelt, doet me eerlijk gezegd ook niets. Ja, ik weet dat ik dan "zeker" zou weten van wanneer mijn stamboom klopt, maar ja, dan moet ik wel eerst de mensen die nu leven en hun stamboom en profiel beschikbaar hebben gesteld gebruiken om iets te weten te komen. Dat houdt me nogal tegen. Dat heeft alles met interesse te maken, dus ja, daarom zeg ik, waarom ik het wel zou doen is juist waar het lastig interpreteren wordt: haplogroep en herkomst. 

Zwenny - 17 aug 2021 - 22:36 (laatst bijgewerkt 17 aug 2021 — 22:43 door auteur)

de haplogroup is geen enkel probleem en komt er altijd uitrollen 

 

je moet wel de fascinatie hebben voor de mogelijkheden van DNA 

onderstaande las ik in 2008 en was voor mij een start punt

http://www.zuiderent.ch/DNA.htm

 

jaren overigens geen matches gemaakt maar hier zit wel familie van mij tussen : 

https://dna-explained.com/2020/09/18/442-ancient-viking-skeletons-hold-dna-surprises-does-your-y-or-mitochondrial-dna-match-daily-updates-here/

jasperarend - 23 aug 2021 - 21:55

Goed leesmateriaal die zuiderent link, dank Jasper.

ien lejeune - 24 aug 2021 - 19:20


https://www.marres.nl/genetica.htm

dit vind ik een heel mooi overzicht  vanwege de combinatie DNA en bronnen onderzoek: geeft ook goed wat de toegevoegde waarde van DNA kan zijn. er zijn paar sites (families) te vinden op internet die dit zo doen:

https://rvandermarel.droppages.com/genealogie.html

is ook erg goed uitgelegd, al een tijdje niet meer bijgewerkt desondanks erg illustratief

jasperarend - 28 aug 2021 - 09:15Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu