stamboomforum

Forum logoGenetische genealogie (DNA) » Vraag over dna testProfiel afbeelding

Er gaat een gerucht in onze familie dat mijn tante (zus van mijn vader) mogelijk de moeder van mijn vader is. I know maar er zit wat leeftijdsverschil tussen waardoor het theoretisch kan. 
 

Kan een DNA test het verschil laten zien of mijn tante mijn tante is of eigenlijk mijn oma? Of kan ik met een DNA test laten zien dat mijn achternicht mijn “volle” nicht is?

 

ik ben helemaal niet thuis in de DNA tests dus misschien vraag ik iets wat al op dit forum staat. Excuses daarvoor!

KS - 4 jun 2022 - 22:33

Welkom op het stamboomforum! 

Els Leijs heeft precies over deze kwestie een stukje geschreven. Zie DNA, de nieuwe waarheid | Els Leijs  Overigens vraag ik me af of je tante zou willen meewerken aan zo'n test. Want dan kan je het haar beter 'op de man' af vragen. En zo niet, wil haar (klein?)dochter dan wél meewerken? Is je vader nog in leven? 

Als ik begrijp dat alleen jij en je 'nicht' (de dochter van je tante) een DNA test willen doen, dan geeft dat onvoldoende zekerheid. Kijk maar: met behulp van dit schema kan je de te verwachten hoeveelheid gemeenschappelijk DNA aflezen (in cM = centi Morgan).  Normaal gesproken hebben jij ('SELF' in het schema) en een volle nicht (C=cousin in dit schema) gemiddeld 874 cM gemeen (binnen de marge 553-1225). Maar is je 'tante' eigenlijk je oma, dan is je zgn. 'nicht' in feite je halftante (Half aunt) en hebben jullie gemiddeld 891cM gemeen (binnen de marge 500-1446). Dat geeft dus nauwelijk verschil. Gaat het niet om je nicht maar om je achternicht, dan moet je een vakje lager vergelijken, maar ook dat geeft nauwelijks uitsluitsel. 

Ik ga er maar vanuit dat er geen sprake was van incest.

sprangers - 5 jun 2022 - 12:37 (laatst bijgewerkt 5 jun 2022 — 17:43 door auteur)

Er is nog een ander aspect bij een DNA test: matches! Dat zijn de namen die je erbij krijgt van personen die ook zo'n test gedaan hebben en die flink wat stukjes DNA met je gemeen blijken te hebben. Als daar een match tussen zit met een onbekend persoon, kan het zijn dat deze persoon nauw verwant is met de eventuele onbekende vader van je vader. Daarmee zou dan toch een antwoord gegeven zijn op je vraag: waarschijnlijk is je tante dan in feite je oma. 

Voor deze benadering hoef je alleen jezelf te laten testen en je stamboom in beeld te hebben (neven, nichten, achterneven enz, oudooms, oudtantes en hun nakomelingen enz), zodat je zeker weet dat de onbekende match inderdaad niet in je stamboom past. Door contact op te nemen met de onbekende match kan je samen proberen uit te zoeken hoe jullie verwantschap waarschijnlijk in elkaar steekt. Houd er rekening mee dat het resultaat gevoelig kan liggen binnen de wederzijdse families.

sprangers - 5 jun 2022 - 21:18 (laatst bijgewerkt 5 jun 2022 — 21:27 door auteur)

Bedankt beide voor jullie reactie. Ik snap jullie opmerkingen. Op dit moment hebben we alleen nog een vermoedde dat er iets in de familie niet klopt. De betreffende tante is helaas door dementie achteruit aan het gaan en een andere tante (aangetrouwde vrouw van de broer van de eerste tante) spreekt over een geheim. Ik wilde eerst informatie inwinnen voordat ik stappen onderneem. Mochten onze vermoedens kloppen dan zorgt dit nogal voor een shock in onze grote familie. En mijn vader is gelukkig ook nog in leven. 

KS - 6 jun 2022 - 10:15

Als je vader nog in leven is, dan geeft het veel meer zekerheid  - technisch gezien -  dat niet jij, maar hij de DNA test doet. Maar als hij zelf niet op de hoogte is van dit familiegeheim dan kan je je inderdaad afvragen of het niet beter is de hele kwestie te laten rusten.

sprangers - 6 jun 2022 - 11:17

Hij is wel op de hoogte dat er een geheim schijnt te zijn. stel hij zou meewerken. Moet die dna test dan samen met iemand anders uit de familie gedaan worden? Of is het een losse dna test per persoon waaruit dan informatie komt? Sorry maar ben helemaal blank hierin haha.

KS - 6 jun 2022 - 12:00

Zowel je vader als je demente tante zouden ieder een 'autosomale' at- test kunnen doen. In het schema kan je aflezen dat SELF (je vader) met een zus (Sibling) gemiddeld 2629 cM DNA zou moeten delen (met een marge 2209-3384). Met z'n moeder zou je vader gemiddeld 3487 cM (marge 3330-3720) delen. Er is een lichte overlap in de marges maar daarbuiten geeft de uitslag behoorlijke zekerheid, tenzij er sprake was van incest. De vraag is natuurlijk of het ethisch verantwoord is om je demente tante een test af te nemen. En zoals ik eerder heb uitgelegd, heeft het geen zin om de test te doen met een kind van die tante. Maar wellicht kan een kind van je overleden oom (als ik het goed begrijp: de man van je andere, aangetrouwde tante) een test doen. Uit de test blijkt dat dat kind een neef/nicht=oomzegger (Niece/nephew) is van je vader, indien zij 1750cM(1349-2175) DNA met elkaar delen. Zou het om een kind van een oom van je vader gaan (dus een Cousin van je vader) dan zouden zij 874cM (553-1225) moeten delen. Dat geeft dus grote zekerheid want er is geen overlap in marges. (Als het kind van je oom een neef(man) is, dan kan ook een Y-DNA test worden overwogen. Je vader zou 'normaliter' hetzelfde Y-chromosoom moeten hebben. Indien jij een zoon bent kan ook jijzelf (in plaats van je vader) met de neef zo'n Y-DNA test doen. Let wel: bij een Y-chromosomale test mis je wellicht de eventuele matches)

Je zou sowieso kunnen beginnen om alleen je vader autosomaal te testen. Als je geluk hebt zou er (zoals ik gisteren om 21:18 beschreef) een dichtbije match bij kunnen zitten met een onbekende die dan een verwant(e) kan zijn van de eventuele onbekende vader van je vader. Als er niet zo'n match opduikt, hoeft dit niet te betekenen dat er geen onbekende vader was, want het kan ook zijn dat er van die kant van de onbekende familie geen DNA gegevens in de database zitten. Dus dan dien je alsnog een neef of nicht bereid te vinden om ook een test te doen.

Een at-test hoeft niet meer dan €100 te kosten. En soms nog veel minder. Een Y-test zal duurder zijn. Overigens heb ik zelf nog nooit een DNA test gedaan en ik hoop dat ik het bovenstaande allemaal goed heb beredeneerd. Het is wel zaak je ook zelf enigszins in de materie te verdiepen, bijvoorbeeld te beginnen bij DNA en familiegeschiedenis | CBG

sprangers - 6 jun 2022 - 13:37 (laatst bijgewerkt 7 jun 2022 — 12:31 door auteur)

Ik schreef al dat ik hoopte dat ik alles goed beredeneerd had. Want ook voor mij is het een heel gepuzzel zoals je kan zien aan de keren dat ik bovenstaande heb bijgewerkt. Nu bedacht ik dat het familiegeheim ook anders zou kunnen liggen! Namelijk dat je vader een kind is van de melkboer (om het even populair te zeggen). In dat geval zou je vader een halfbroer zijn van je demente tante, resp. overleden oom. In het schema 'half sibling". Indien je vader en je demente tante de test doen, geeft dat geen probleem, want een half sibling heeft gemiddeld 1783cM en dat is voldoende onderscheidend ten opzichte van Sibling (2629cM) en Parent (3487). De uitslag moet alleen niet toevallig in de overlap van de marges liggen.

Maar indien je vader van de melkboer zou zijn en hij de test doet samen met het kind van je overleden oom, dan zou dat kind je vaders half niece/nephew (891cM) zijn en ontstaat er verwarring met de mogelijkheid dat zij cousins (874 cM) zijn.  Alleen indien de uitslag rond de 1750cM van Niece/Nephew ligt (binnen de marge 2175 en in dit geval 1447) is er geen probleem en is het familiegeheim niet waar. Ligt de uitslag tussen 1348 en 1226cM of tussen 552 en 500cM dan is er sprake van de melkboer. Bij een uitslag tussen 1125 en 553cM kan je vader van de melkboer zijn of van je demente tante. Helaas geeft een extra Y-DNA test ook geen uitsluitsel. Wat wél kan, is om een extra at-test met nog een eventueel ander kind van de overleden oom te doen. Broers en zussen hebben namelijk niet precies hetzelfde DNA. Dus wellicht geeft zo'n derde test wel uitsluitsel.

Tot zover de cijferkundige benadering. Het is echter ook mogelijk om het overeenkomstige DNA in detail te vergelijken. Maar dat is een stuk ingewikkelder. 

sprangers - 7 jun 2022 - 12:15 (laatst bijgewerkt 7 jun 2022 — 12:19 door auteur)


Even twee testjes bestellen bij bijvoorbeeld MyHeritage en dan zowel bij je tante als je vader wat mondslijm afnemen, opsturen en binnen 6 weken heb je antwoord. 

Ronk - 20 jun 2022 - 11:16 (laatst bijgewerkt 20 jun 2022 — 11:54 door auteur)Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu