stamboomforum

Forum logoGenetische genealogie (DNA) » Ervaring DNA onderzoek



Profiel afbeelding
Maja,

Leuk subforum!

Waar het je de DNA analyse laten doen? Er wat vond je van het resultaat? Is de sequentie het enige resultaat? Wat zijn matrilineaire stambomen?

mvg,
Bob Coret

Bob Coret - 14 mar 2008 - 09:58

Hallo Bob,

Ik denk dat matrilineaire stambomen alleen via de moederlijke lijn lopen. Een stamreeks in strikt moederlijke lijn wordt nochtans een matrilineaire stamreeks genoemd.

Groeten,

René

Rene van Eunen - 2 apr 2008 - 16:33

Ik heb mijn onderzoek laten doen bij Genebase. Het directe resultaat is inderdaad alleen een lijst met nummers. Deze geven de muaties aan die ontstaan zijn in de loop van de tijd nadat onze gezamelijke voormoeder in Afrika leefde. Zij wordt de mitochondrische Eva genoemd. Mijn Haplogroup wordt T1a genoemd.
Met het resultaat kan je mensen zoeken met hetzelfde resultaat en proberen familierelaties vast te stellen.
Dat is niet zo eenvoudig omdat er nog weinig mensen de afstammingslijnen van hun moeders moeders onderzocht hebben. Maar wel leuk om te doen. Mijn voormoeders blijken alsmaar in Dordrecht gewoond te hebben, zelfs mijn moeder is daat nog geboren!
Op dit moment probeer ik een familierelatie te vinden met iemand die in Californie geboren en daar (niet legaal) geadopteerd is en geen idee heeft wie haar biologische ouders zijn.

Zijn er in Nederland meer mensen met haplogroep T1a?
Of meer precies:
16126 HVR-1 Substitution T > c
16163 HVR-1 Substitution A > g
16186 HVR-1 Substitution C > t
16189 HVR-1 Substitution T > c
16242 HVR-1 Substitution C > t
16294 HVR-1 Substitution C > t
16519 HVR-1 Substitution T > c

Maja Westhoff

maja - 23 mei 2008 - 09:53

Marja,

Mijn mtDNA werd onderzocht in USA bij FTDNA.

Daar krijg je ook een persoonlijke website, waar info te vinden is en matches gevonden kunnen worden..

Het lijkt mij sterk dat je mtDNA een plaats als Dordrecht aangeeft, dit onderzoek bestrijkt een tijd van enkele duizenden jaren en geeft geen plaats aan maar een streek, in b.v. europa waar uw moederslijn afkomstig van is.

Mij mtdna is J* en is afkomstig van Syrie.

Je kan ook info lezen op mijn website:  www.trommelen.org

Cornelis M.T. Trommelen - 23 jan 2010 - 10:26

Cornelis,

Als je een DNA-onderzoek laat doen bij Genebase krijg je daar ook een plek voor je eigen profiel en mogelijkheden om te vergelijken met anderen. Ook wordt op deze website veel uitgelegd: www.genebase.com.

Natuurlijk volgt de woonplaats van mijn bekende voormoeders niet uit het onderzoek van mijn DNA. De geboorteplaats van mijn moeder heeft ze me gewoon zelf verteld.

groetjes,

Maja

maja - 23 jan 2010 - 11:07

Maja,

Ik begrijp nu beter dat Dordrecht gewoon uit de papieren archieven komt.

Het is inderdaad moeilijk matches te maken omdat veel mensen nog niet aan Genetische Genealogie toe zijn.

Je moet er regelmatig meebezig zijn en de laatste ontdekkingen weten te vinden.

Mocht je willen samenwerken en/of regelmatig informatie willen delen, dan ben ik daar voor te vinden.

Ondanks dat ons mtDNA niet overeenkomt.(dat maakt dan niet veel uit)

Groetjes,

Cornelis

Cornelis M.T. Trommelen - 23 jan 2010 - 12:35

Via onderstaande link kun je vinden wat de overeenkomsten en verschillen zijn tussen de verschillende testen van de verschillende testlaboratoria die mtDNA testen:

http://www.isogg.org/mtdnachart.htm

En via deze link vind je een kwaliteitsonderzoek van de verschillende testlaboratoria:

http://www.mitochondrialdnatesting.com/dna-testing-labs.html

Maddie van der Wijk - 2 jun 2010 - 16:15

Ik heb mijn mtDNA laten onderzoeken bij FTDNA (FamilytreeDNA) in USA. Had binnen een week een testkit binnen met daarin 3 setjes (2 controlesets). Daarna had ik binnen 3 weken de uitslag binnen en kon daarvoor via een persoonlijk account op de hoogte gehouden worden van de status van het onderzoek.

Ik kreeg een mail toen de uitslag bekend was en zichtbaar was via het account. Resultaten worden met een uitgebreide en heldere uitleg vermeld.

Ik heb haplogroep J. Mijn voormoeder, 10.000 jaar geleden, kwam waarschijnlijk uit Syrie.

Haar vrouwelijke nakomelingen volgden de route door Centraal-Europa die de boeren zijn gegaan, die het eerst de vruchtbare rivierdalen bewerkten en daarna de vlaktes van Noord-Europa .

Maddie van der Wijk - 14 jul 2010 - 13:10

Boeiend

Margaretha Rijkelijkhuizen - 30 jun 2011 - 02:01

Inderdaad een leuk subforum. Sinds enige tijd krijg ik regelmatig mail waarin ik opgeroepen wordt toch ook mijn genealogisch DNA te laten onderzoeken. Tot nu toe heb ik dat compleet genegeerd omdat ik weinig vertrouwen heb in dit soort commerciële DNA tests. Misschien zit ik er wel helemaal naast. Als zo'n test dan ook nog betaalbaar is zou het helemaal mooi zijn. Ik hou dit forum dus een beetje in de gaten en hoop nog meer ervaringen te kunnen lezen

Regina Philip - 6 jun 2012 - 22:20

Mijn Y-DNA (mannelijke lijn) is bepaald bij twee verschillende bedrijven en de resultaten kwamen exact overeen. Betrouwbaar dus.

Een van de oudste en bekendste aanbieders van DNA-tests voor genetische afstamming is FamilyTreeDNA in Houston. Men kan er 37 Y-STRs laten testen voor ongeveer ?110. Er is ook een Nederlands Y project. Zie:

www.familytreedna.com/public/NetherlandsY.

W.F.H. Naudin ten Cate - 7 jun 2012 - 07:55

Ik heb dezelfde ervaring als de heer Ten Cate; mijn y-DNA en dat van mijn vader bij twee verschillende bedrijven (Sorense Labs en AncestryDNA) laten onderzoeken en daar kwamen identieke resultaten uit.  Later nog tests bij drie vermoedelijke familieleden herhaald, en ook daar kwamen telkens profielen uit die erg nauw op de mijne aansluiten (tussen de 43 en 46 van de 46 onderzochte markers).

Wat me wel opviel was dat de most recent common ancestor inschattingen er bij mij telkens volledig naast zitten.  Juist omdat ik uiteindelijk de papieren afstamming ook rond heb kunnen krijgen weet ik precies hoeveel generaties er tussen mij en de geteste familieleden zitten, en dat aantal stappen is doorgaans lager dan wat op basis van de y-DNA test als meest waarschijnlijk werd opgegeven.  Maar goed, zo'n schatting van waar de laatste gezamelijke link is blijft uiteraard een kansberekening voor die laboratoria.

Frederik - 11 jun 2012 - 07:36

Bedankt voor uw reactie.Ik ben inmiddels aardig overtuigd en zal me eens gaan oriënteren voor het laten testen van mijn DNA. Dat is onlangs wel gedaan maar voor medische redenen en het lijkt mij dat de resultaten uit dat onderzoek niet voldoen

Regina Philip - 11 jun 2012 - 10:27

Ik heb een Y-DNA test gedaan bij Genographic en me daarna aangemeld by Familytreedna.com omdat daar nu eenmaal een link op was aangebracht op de Genographic website.   Ik moet zeggen dat ik dat familytreedna-ding maar een vage zaak vind.  Hun website is me volstrekt onduidelijk en hun helpdesk leest mijn vragen niet, maar komt terug met gratuite antwoorden.  Die antwoorden zullen wel ergens op hulle website staan, maar ik heb geen weken de tijd om dat allemaal door te lezen.  De kunst van websites bouwen is duidelijk niet aan een ieder otevertrouwd.  Zo krijg ik bij elk bezoek de melding dat ik een interactive tour heb verlaten die ik wellicht ooit een keer heb opgestart, maar daarna nooit meer.  Ook wordt ik geconfronteerd met termen als order-history en customer, hetgeen mij de indruk geeft dat ik met een commercieel bedrijf vandoen heb.  Dat had ik graag vooraf geweten en niet gaandweg hoeven moeten ontdekken.

Als ik op matches klik, zie ik een lijst waar ik zelf niet insta en dus niet weet wat ik ermee moet.

Om maar een paar ergernisjes te noemen.  Ben ik de enige die zich stoort aan de website van deze club?

maxam - 22 jun 2012 - 12:49

Beste @Maxam,

FamilyTree DNA is inderdaad een commercieel US bedrijf. Hier zie je de medewerkers: http://www.familytreedna.com/about.aspx . Een klein MKB bedrijf met professionals.

Mijn ervaringen zijn redelijk positief. Je kunt op maat testen laten bestellen. Het ligt er ook een beetje aan wat je verwacht van genetische genealogie op dit moment. Welke test(en) heb je laten doen bij ze en waar loop je vast?

Kees

Kees Recourt - 7 aug 2012 - 13:50

Hallo Kees

Bedankt voor je reactie.  Wat mij vooral stoorde was de chaotische website waaruit ik niet snel kon opmaken wat ik ermee moest en of het voor mij de moeite loonde om er leertijd in te investeren of niet. Toen ik op hun projecten stuitte begreep ik dat die synoniem zijn  met achternamen en dat kan alleen een Amerikaan bedenken.  Achternamen zijn lang niet zo veelzeggend als zij denken.  Ik ben zelf pas de 5e generatie met de achternaam Schulte.  Daarvoor was het 1 generatie Freude en daarvoor Brandebusemeyer en daar stoppen de bronnen wel zo'n beetje.  In feodale streken werd de boerderijnaam de achternaam en dat speelde nog tot de Napoleontische tijd.

Heb jij aanvullende tests laten doen en werd je er wijzer van?  Doen ze die tests met het reeds opgestuurde materiaal naar Genographic of moet ik weer een wangslijmmonster (is dat ook niet een figuur uit Sesamstraat?) opsturen?

groet: Max

maxam - 10 aug 2012 - 10:50

Beste Max,

Ben met je eens dat de site FTDNA site wat onoverzichtelijk is. Zijn met name (mol.gen.) technisch inhoudelijke mensen met zijn voor- , maar zeker ook nadelen. Zal tracht mijn historie en ervaringen kort weer te geven. Neem aan dat je een Y chromosomale STR analyse hebt laten uitvoeren (37 markers?), daarnaast is ook een SNP analyse mogelijk. Ik heb een aantal blog artikelen geschreven die info geven over mijn "DNA speurtocht", met ook wat theoretische achtergrond. Bij deze de links: één, twee, drie, vier , vijf .

De testen die ik heb laten doen zijn:

- Y-STR: 68 markers

- Deep Clade SNP

- Aanvullende nieuwe SNPs (nauwkeuriger sub haplotype).

Ik ben met name actief in de R1b-U152 haplogroep van FT-DNA.  

Wat betreft DNA namenclusters, tja die hebben natuurlijk zijn beperkingen, zeker in jouw geval denk ik. Ik ben er nog niet aan begonnen, maar kan natuurlijk wel ondersteunen bij variaties waar het papieren spoor onduidelijk is. Ik heb recentelijk een "papieren" verwant (eerste gemeenschappelijke mannelijke voorouder = 11 generaties geleden) aangeschreven met het verzoek om ook een Y-STR analyse uit te laten voeren. Als we beiden een vergelijkbaar patroon hebben (met enkele afwijkingen), dan is er redelijke zekerheid dat mijn papieren onderzoek klopt met mijn DNA biologische afkomst.  

En dan je vraag: werd ik er wijzer van? Het DNA onderzoek heeft mij nog niet geholpen om mijn stamlijn te verlengen. Daarvoor blijkt het archief nog steeds de aangewezen plaats. Dat komt omdat er in de database geen directe verwanten zijn. Mijn eerste verwanten zijn circa 2000-2500 geleden in Noord-ItalieAfbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

. Maar ik vindt het wel leuk om te doen en vraag me nu bij bijvoorbeeld af of mijn directe voorvader Keltisch of Romeins was!

Ha ha, Wangslijm monster, ik ken wel het Koekiemonster. Ik heb direct een sample (in 3-voud) opgestuurd naar FT-DNA en daar kunnen ze voorlopig mee vooruit naar ik begrijp.   

Een heel verhaal Max, maar wellicht helpt dit. Lees wel of er nog vragen/opmerkingen zijn.

Kees

Kees Recourt - 10 aug 2012 - 12:18

Even een update van mijn ervaringen met Genetische Genealogie. Recentelijk heb ik mijn y-chromosoom gevalideerd met een 'neef' die 8 generaties verwijderd is. Van de 67 markers zijn er 65 identiek en dat komt overeen met een gemeenschappelijke voorvader 300-400 jaar geleden. Het archiefonderzoek toont een stamvader geboren in 1724. Nu op zoek naar nakomelingen van mogelijke verwanten verder terug in de tijd, die mogelijke onderbouwing geven van het minder zekere archiefonderzoek.

Kees Recourt - 8 feb 2013 - 20:59

ik ben zo rij om aan u raad te vragen

Ik heb in 2008 meegedaan aan een DNA onderzoek, contactpersoon was dhr. L.A.F. Barjesteh van Waalwijk van Doorn, de opdrachtgever was Koninklijk Genootschap voor geslacht- en Wapenkunder.

De reden dat ik hieraan meedee was: of er mogelijk personen met de naam Oudshoor , Outshoorn ook eventueel meegedaan hebben zodat er via het Y molocul enige verwantschap  uit het verleden zou bestaan met de naam Olsthoorn. Ik ben hier zeer benieuw naar uw mening, ik ben een volsalgen leek op dit  In het door mij ontvangen rapport betreft het  een Y chromosomaal DNA onderzoek. Inhet rapport werd er  8D186 genoemd als sanplecode.gebied ,.met dank voor uw reactie en vrgr, Wim Olsthoorn

 r

 

wj.olsthoorn - 3 apr 2013 - 20:32


Geachte heer Oltshoorn,

Helaas kan ik u niet verder helpen. De y-chromosomale DNA studie waar u naar refereert is mij onbekend en de kans is waarschijnlijk erg klein dat er een naamverwant van u ook heeft deelgenomen. Bij mijn studie heb ik zelf een mogelijke verre verwant benaderd en die heeft toen ook een analyse laten uitvoeren (FamilyTree DNA). Daaruit bleek de verwantschap. Indien u de beschikking heeft over uw Y-chromosoom gegevens zou u eenzelfde benadering kunnen volgen.

Hartelijke groet.   

Kees Recourt - 5 apr 2013 - 01:01







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu