stamboomforum

Forum logoNaamkunde, namen, verhaspeling, veredeling » Naamsaanneming 1811 - Verandering van de naam van de helft van kinderen in het gezin


Profiel afbeelding

Ik stam af van 'Postma'. Alleen, de man en vader van het gezin nam rond 1811 de naam 'Pot' aan, niet 'Postma'. Alle kinderen staan op diezelfde akte uit 1811 ook vermeld als 'Pot'.

Later is ruwweg de helft van deze kinderen zich 'Postma' gaan noemen. De moeder staat genoteerd als 'Postma', maar de vader van de moeder heeft geen naamsaangifte gedaan (van deze man is zelfs geen sterfakte aanwezig, wel de huwelijks- en doopakte van voor 1811). Enkelen van haar broers noemen zich ook 'Postma', maar hebben de moeder van het gezin niet vermeldt op een officieel naamsaangevingsakte.

Let wel, de kinderen kregen de achternaam 'Pot' toen zij nog minderjarig waren. De kinderen die hun achternaam hebben veranderd naar 'Postma' hebben dit pas verandert nadat zij meerderjarig waren.

Heeft iemand enig idee wat hier gebeurd zou kunnen zijn?

  • Wat zijn motieven voor het veranderen van achternamen na daadwerkelijke aanneming van de naam?
  • Kon dit zomaar (Ik vind geen daadwerkelijke documentatie van naamswijziging, maar enkel verschillende achternamen op andere aktes)?
  • Kan het te maken hebben met de ongeletterdheid? De meesten van de betrokkenen gaven aan niet te kunnen schrijven en dat de naam ter interpretatie van de klerk was? Variaties die ik ben tegengekomen op de namen 'Pot' en 'Postma' zijn 'Potjer', 'Posthuma', 'Postema' en 'Pasma'. 

Nynkle

Tsja, wat zou het leuk zijn om bij die gesprekken begin negentiende eeuw met terugwerkende kracht bij te wonen. In mijn familie gebruikte een gezin niet minder dan vier achternamen tussen 1766 en 1798. En niemand die t nu nog weet. En het ging hier echt niet om een typefoutje, maar echt heel andere namen.

RoberT

Hallo Robert,

Klopt, dat zou heel fascinerend zijn!

Maar wellicht zijn er een aantal bekende standaard motieven; meer populaire naam, verstoorde familiebanden, e.d..

Nynkle


Postma is natuurlijk een bijzondere naam (http://www.cbgfamilienamen.nl/nfb/detail_naam.php?gba_naam=Postma&nfd_naam=Postma&info=analyse+en+verklaring&operator=eq&taal= ). Ik heb ook een voorbeeld van een Postma die later de naam veranderde, in die van haar moeder (https://www.genealogieonline.nl/de-families-roeda-en-hun-verwanten/I869.php ). Maar ik neem aan dat je dat wel weet als je zelf Postma heet, en de naam kan behalve hetzelfde als Posthuma, ook hetzelfde als Post zijn. Aangezien je meerdere kinderen noemt, zal dat in dit geval van toepassing zijn.

Ik kom het, los hiervan, ook tegen dat namen veranderen. Erg lastig voor ons haha, dan ben je ineens iemand kwijt en het kan lang duren voor je diegene onder die andere naam terug vindt.

J.A. van der EntPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu