stamboomforum

Forum logoNaamkunde, namen, verhaspeling, veredeling » Nederlandse voornaam voor RK-doopboek naam Thecla [opgelost]


Profiel afbeelding

In het RK-doopboek Limmen (NH) kom ik bij dopen (periode 1718-1724) diverse malen als getuige tegen Thecla Engelen.

Ik neem aan dat Thecla een verlatijniseerde naam is voor een andere, hollandse roepnaam.

Is iemand bekend met wat de bij Thecla behorende nederlandse naam is?

Onder de naam Thecla kan ik deze dame niet vinden, dus ik vermoed dat er een andere, hollandse naam wordt gebruikt in de andere bronnen.

 

Zou "Teunisje" een optie kunnen zijn?

A van Egmond (nieuw) - 16 mar 2019 — 15:48 (laatst bijgewerkt 16 mar 2019 — 15:50 door auteur)

Ik zou eerder op varianten zoeken, zoals Tekela, Tekola, Tekla, etc.

Anje B. - 16 mar 2019 — 16:03

Anje B. - 16 mar 2019 — 16:06

Hallo Anje

Dank voor je reactie.

Ik heb net een gezin dat ik op het oog had geschrapt als kandidaat omdat één van de andere doopgetuigen daarin niet voorkomt als kind.

Dus toch maar verder op zoek naar een gezin met een Thecla.

Ik heb nog wel een latere generatie Thecla Engelen (bij haar huwelijk zo gezegd 'uit Alkmaar'), maar ook van haar kan ik geen doop vinden. Ze zou nl. wel eens naar 'mijn' Thecla vernoemd kunnen zijn. Thecla is weinig voorkomend, dus zou makkelijk te vinden moeten zijn, dacht ik Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

.

A van Egmond (nieuw) - 16 mar 2019 — 16:24

Kan geen Nederlandse vorm vinden (hoogstens Fries Taekje of zo). Volgens Meertens:

Van Gri. Thekla, uit Theokleia, vrouwelijke afleiding van Theokles; theo- is 'god' en -kles is 'roem'. In vroege legenden is Thecla de naam van een bekeerlinge van Paulus; kerkelijke feestdag: 23 september. Zij werd vooral in de Grieks-orthodoxe kerk vereerd als de eerste martelares. Daardoor vond haar naam in het Oosten veel verbreiding. Ondanks de aanvankelijke scepsis in het Westen verbreidde de naam zich ook daar, samen met haar verering (vooral van Milaan, Tarragona en Lyon uit), later vooral ook in Duitsland. Een andere heilige met de naam Thecla werd in de 8e eeuw in Engeland geboren. Zij was non in Winborne en familie van de heilige Lioba. Zij werd abdis in Kitzingen en waarschijnlijk ook in Ochsenfurt. Kerkelijke feestdag: 15 oktober. De populariteit van de naam werd mede vergroot doordat Schiller hem in zijn drama 'Wallenstein' gebruikte en door de dichterlijke bewerking van de legende van de eerstgenoemde Thekla door Paul Heyse (1859). In het noorden, vooral in Friesland, werd de naam populair als 'verlatijnsing' van Friese namen (TeakTeakle en dergelijke) om een heiligennaam te geven. Oudste voorbeeld van het gebruik van de naam: Tecla dicta Teeck, Megen (Noord-Brabant), 1437.

Marietje - 16 mar 2019 — 16:36

Als Thecla van Theocles is afgeleid, dan lijkt dat veel op Theodorus. Theodorus is vaak synoniem met het Nederlandse Dirk. Misschien dat Thecla op z'n Nederlands 'Dirkje' was?

Michaël

Boers 2 - 16 mar 2019 — 22:03

Allen


Dank voor alle suggesties.

Ik heb mijn onderliggend vraagstuk kunnen beantwoorden door een 'lucky guess' waardoor ik deze doopgetuige ook bij een ander gezin als doopgetuige heb kunnen vinden. Van dat tweede gezin heb ik wel de relatie kunnen leggen de ouders van Thecla en haar zusters.

Thecla bleef overigens bij alle doopinschrijvingen gewoon Thecla genoemd worden. De doop zal ik wel nooit vinden omdat de RK doopgegevens van Egmond-op-Zee uit deze periode verloren zijn gegaan.

A van Egmond (nieuw) - 16 mar 2019 — 22:25


Theda in Duitsland ook in gebruik als afkorting van de naam Theodora.

Rodion Farjon - 17 mar 2019 — 09:26Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu