stamboomforum

Forum logoNaamkunde, namen, verhaspeling, veredeling » Oorsprong van de familienaam van der Ven / van de Ven


Profiel afbeelding

het percentage van het aantal mensen met familienaam "van der Ven" is in Nederland uiterst geconcentreerd in enkele gemeentes ten oosten van Den Bosch, met name Bernheze, Oss, Landert. De variant "van de Ven" is talrijker en breder gezaaid, maar blijft de concentratie grofweg in en rond de driehoek Den Bosch, Tilburg en Eindhoven, en is zij het hoogst rond diezelfde gemeentes, maar ook oostelijk van Tilburg en westelijk van Eindhoven. (www.cbgfamilienamen.nl)

Er zijn in Nederland gebieden met een sterkere aanwezigheid van vennen en veenen, maar er is in die streek van Noord Brabant zeker geen tekort aan vennen. Anderzijds is het landschap sterk onderhevig aan verandering door de eeuwen heen, en is de aanwezigheid van vennen sterk verbonden met ontginning voor landbouw. Dus ik vroeg mij af of er indicaties zijn over de meest waarschijnlijke plaats van oorsprong van de naam, op basis van historische topografie, en de vroegst gekende vermeldingen in officiele aktes.

veel dank bij voorbaat.

j vd ven

Van ca. 1620-1691 leefde mijn voorvader Mr. Laurens van der Ven, schoolmeester, coster en vorser van Teteringen, bij Breda. Hij wordt heel vaak genoemd in de vestbrieven van Breda. Maar in Breda worden tal personen met deze naam vermeld.Tussen 1500 en 1902 5.999 keer. 

Het toont aan, dat je er in de provincie Noord-Brabant struikelt over deze familienaam.

Alex Dragon 2


De concentratie van namen in Brabant zou ontstaan kunnen zijn doordat de term ven of venne daar van oudsher meer wordt gebruikt voor een plas in een bos of heide (en dus als adresnaam goed te gebruiken). Elders heeft ven of venne vaker de betekenis van veenland, waterig stuk land, maar ook weiland (en is (mogelijk) te weinig precies om als adresnaam bruikbaar te zijn).
Zie de lemma's venne en ven bij de Geïntegreerde taalbank van het Instituut voor de Nederlandse taal (http://gtb.inl.nl).

W. van der KooijPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu