stamboomforum

Forum logoNaamkunde, namen, verhaspeling, veredeling » Naamaanpassing: Is er misschien een naamkundige term voor dit verschijnsel?


Profiel afbeelding

Een voorbeeld (ik heb er meer) legt het beste uit wat ik vragen wil: iemand met de naam Van de Wiel vestigt zich begin 19de eeuw in een vreemde plaats, waar deze naam niet voorkomt, maar wel Van der Wielen. Als hij trouwt is zijn naam genoteerd als Van der Wielen en dat blijft de naam van zijn nazaten. Het lijkt het een soort assimilatie, kleine aanpassing aan iets wat bekender is. Is er misschien een naamkundige term voor dit verschijnsel?

Hens Borkent

Hoi Hens,

dat noemen ze een "verbastering". Dat is wel iets wat in de periode van de burgerlijke stand aanzienlijk minder voorkomt door de officiële registratie, maar geheel uitgesloten was het in de negentiende eeuw zeker niet. Het is in dit geval een fout van de ambtenaar van de burgerlijke stand geweest, vermoed ik.

Met vriendelijke groet,

Indie van Lieshout

Indie van Lieshout


Dag Indie,

Bedankt voor de reactie. Aan verbastering had ik nog niet gedacht, maar zoiets is het wel. Alleen denk ik (als naamkundige leek) bij verbastering aan een vrij willekeurige verandering, terwijl het hier een verandering naar een bestaande (en lokaal bekendere) naam betreft. Mijn theorie is dat dit niet toevallig is, maar een al dan niet bewuste actie van de ambtenaar ("bij ons heet dat zo!"). De betreffende persoon kon niet schrijven (het was in 1817) en heeft de wijziging mogelijk niet meegekregen.

Het hele verhaal is nog iets gecompliceerder, maar dat terzijde.

Vriendelijke groet,

Hens Borkent

Hens BorkentPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu