stamboomforum

Forum logoNaamkunde, namen, verhaspeling, veredeling » Verbastering familienaam



Profiel afbeelding

Commentaar: Geachte heer of mevrouw,


Hierbij het verzoek om de familienaam Himmese, voortgekomen uit een verbastering; het had moeten zijn ‘Hemmes’, dit als aanvulling op te nemen / te vermelden in uw staten.

Helena Himmese is geboren op 23 januari 1821 te Rotterdam als Helena Hemmes. Zij had al een zoon, waarvan de vader onbekend was, voordat ze met Paulus Marinus Snoek in het huwelijk trad. Zijn naam en haar naam is op zijn geboorteakte verkeerd opgeschreven. Himmese, in plaats van Hemmes. Omdat de vader onbekend was kreeg hij de achternaam van zijn moeder. Het betreft hier Johannes Himmese (Hemmes), geboren 13 mei 1841 te Heemstede. 

Ik hoop dat Johannes Himmese (Hemmes) een correcte plaats of correcte vermelding in uw overzichten krijgt. (Evenals zijn moeder Helena Himmese.) Johannes Himmese (Hemmes) is mijn overgrootvader. Mijn vaders moeder heette met haar meisjesnaam Gijsje Josina Himmese, en was getrouwd met Carolus Gerardus Hermans. 

Indien u met vragen zit of dergelijke, dan hoor ik het graag. 


Met vriendelijke groeten, 


Carel Hermans 


 

——

E- mail adres en woonadres is verwijderd door moderator F.

Carel Hermans - 11 dec 2020 - 20:16 (laatst bijgewerkt 13 dec 2020 — 17:24 door moderator)

Ik denk dat u handiger rechtstreeks die gebruikers van genealogieonline.nl kunt benaderen, die personen opvoeren met de naam Himmese. Verder is Helena een eeuw eerder geboren dan u vermeldt; op 21 (i.p.v. 23) januari 1821. Zij huwde met Snoek te Den Haag op 8 april 1846 (akte 96).

W. van der Kooij - 12 dec 2020 - 14:43

Beste Carel

U kunt beter uw emailadres weghalen om spam te vermijden. Als iemand u een persoonlijk bericht wil sturen kan dat door op uw naam te clicken en vervolgens op de button  "neem contact op".

Maar wat uw vraag betreft: genealogie-online wordt niet gevuld door de servicedesk (zoals u kennelijk veronderstelt), maar door duizenden individuele gebruikers. Indien u aanvullingen heeft kunt u rechtstreeks contact opnemen met de opsteller van de betreffende stamboom. U gaat hiertoe in genealogieonline.nl naar die stamboom en clickt op de hyperlink "Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot ... Himmese? De auteur van deze publicatie hoort het graag van u! "

sprangers - 12 dec 2020 - 14:55

Er kan nog steeds geen mutaties verricht worden in een eigen bericht, zodat het e- mailadres niet verwijderd kan worden. De oplossing hiervoor zit bij de webmaster.

Everardus Rollema - 12 dec 2020 - 15:24

Helena een eeuw eerder geboren? Volgens mij moet u een beetje in de war zijn, maar geeft verder niet hoor. Maar het zit zo: ik heb al enkele eigenaars van stambomen benaderd maar ik krijg van geen van allen feedback. Vreemd nietwaar? 

Carel Hermans - 12 dec 2020 - 19:48

Hoe krijg ik mijn e-mailadres weg uit een bericht!

Carel Hermans - 12 dec 2020 - 20:01

Carel, 

Normaliter kan men z'n tekst (dus ook uw email) wijzigen met de bewerkbutton. Maar, Everardus wees er al op dat daar sinds een paar dagen een probleem mee is. Laten we hopen dat dat gauw is opgelost.

Dat mensen niet reageren is helaas een frequent verschijnsel.  Maar afgezien daarvan, publiceert men vaak alleen zijn eigen stamboom en naaste familie; want anders wordt het al gauw erg veel; en wellicht zijn Helena en Johannes Himmese helemaal geen verwanten van hen. Ik neem aan dat het u gaat om stambomen met Hemmes? 

Een andere mogelijkheid voor u is om zelf uw stamboom te publiceren.

De Helena Himmese die W.van der Kooij noemt, is kennelijk een naamgenoot uit 1821. In uw eigen bericht heeft u het overigens over 1921 en 1841... Edit: uw tekst is inmiddels gecorrigeerd door de moderator; dat scheelt een hoop verwarring.

sprangers - 12 dec 2020 - 22:37 (laatst bijgewerkt 13 dec 2020 — 18:30 door auteur)

Helena Himmese; met deze familienaam wordt ze genoemd in de geboorteakte van haar zoon. Haar zoon heet Johannes Himmese. Himmese, hij heeft de familienaam van zijn moeder omdat de vader niet bekend was. Haar correcte familienaam is Hemmes. Zij is Helena Hemmes, 23 januari 1821 in Rotterdam geboren. Die Helena waar u het over heeft is een dochter van Johannes Himmese. Een andere dochter van hem was Gijsje Josina Himmese; mijn grootmoeder.

Carel Hermans - 13 dec 2020 - 00:57

Helena een eeuw eerder geboren? Volgens mij moet u een beetje in de war zijn, maar geeft verder niet hoor.

In uw eerste bericht schrijft u zelf: Helena Himmese is geboren op 23 januari 1921 te Rotterdam als Helena Hemmes. [..] Waarop ik reageerde: [..] Helena een eeuw eerder geboren dan u vermeldt; op 21 (i.p.v. 23) januari 1821 [..]. In een later bericht van u is het opeens 1821 als geboortejaar en houdt u kennelijk vast aan de dag van geboorteaangifte in plaats van de geboortedag...

W. van der Kooij - 13 dec 2020 - 08:37

Berichten kunnen weer worden aangepast, zie eerste bericht.

Everardus Rollema - 13 dec 2020 - 17:25

Dankzij de moderator is nu ook het geboortejaar gecorrigeerd, maar het blijft allemaal erg verwarrend. Als ik het nu goed begrijp wijst Carel Hermans erop dat in genealogieonline (bijv.) Johannes Himmese (1841-1894) » Stamboom Wim en Annelies de Leede » Genealogie Online  de achternaam van Helena niet juist is, en Hemmes moet zijn.  Tja, en nu maar hopen dat dat (ondanks de weinig specifieke titel van deze post) wordt opgepikt.

sprangers - 13 dec 2020 - 18:56

Ja dat klopt. De achternaam Himmese is bewust of onbewust verkeerd geschreven op de geboorteakte van de zoon van Helena Hemmes. Haar zoon Johannes kreeg haar verbasterde achternaam Himmese.
Dus kort door de bocht: één blekerijdienstbode van 20 jaar was zwanger geraakt van een man die haar zoon niet wilde of kon erkennen. Het was een Rotterdamse die werk had gevonden op een blekerij in Heemstede. Die zoon noemde zij Johannes. En zijn achternaam? Die dan maar van zijn moeder: Hemmes. Maar uit schaamte of in de zenuwen werd Hemmes op de geboorteakte Himmese. En dat bleef zo. Mijn grootmoeder staat vermeld als Gijsje Josina Himmese. Maar die Helena ging weer verder onder haar eigen naam. Op 8 april 1846 trouwde zij als Helena Hemmes met ene Paulus Marinus Snoek. Dus ze moest dondersgoed geweten hebben dat Himmese een fakenaam was.

Carel Hermans - 13 dec 2020 - 19:21

Dus ze moest dondersgoed geweten hebben dat Himmese een fakenaam was.

Dat is nog maar de vraag! Het is goed mogelijk dat zij haar eigen familienaam niet goed wist te spellen.

Daarom is het beter bij feiten te blijven: kinderen van ongehuwde moeders kregen altijd de familienaam van de moeder. Slechts als de natuurlijke vader zèlf (anders kan "iedereen" wel beweren dat een bepaald persoon de vader is) de geboorteaangifte doet en verklaart de vader te zijn, wordt dat genoteerd.

Ook deed moeder Helena in 1841 niet zelf aangifte van de geboorte van haar zoon*). Als deze Johannes trouwt in Schiedam op 31/3/1870 verklaren hij en zijn bruid niet te kunnen schrijven. Zijn moeder -die hem kennelijk erkend heeft, zodat zij (vanwege zijn leeftijd) nog toestemming moet verlenen tot het aangaan van het huwelijk- verklaart in de notariële akte dat zij niet kan schrijven.

*) BS Heemstede G folio 7 aangifte 14/5/1841 door Godlieb Hoffmann, 26, heel- en vroedmeester won. Heemstede, (*) 13/5/1841 Johannes, moeder Helena Himmese, bleekersdienstbode, ongehuwd, won. Heemstede, getuigen: Jan Willem Baptist Jarnier, analf, 34, inlandsche kramer, Johannes Reitemeier, 26, metselaarsknecht, beiden won. Heemstede. Geen aantekeningen in de marge. (bron: familysearch.org)

En nu wèl speculerend: 1) De (nog jonge) heel- en vroedmeester kan heel goed begrepen of verstaan hebben dat de familienaam Hèmmes geschreven werd als Himmes(e). Of 2) wat te denken van één van de getuigen als potentiële vader?

W. van der Kooij - 13 dec 2020 - 22:46

Ik ben het niet eens met W. van der Kooij dat de moeder wist dat haar achternaam foutief vermeld was op de geboorteakte van haar zoon.
Zij was zelf niet aanwezig bij de geboorteaangifte. Ik heb de geboorteakte niet gezien, maar vaak werd dit door de vroedvrouw gedaan.
Bovendien zag men een geboorteakte van zijn kinderen praktisch nooit. Dus totdat zoonlief in militaire dienst moest, zal het mogelijk onbekend zijn geweest dat zijn achternaam foutief gespeld was in zijn geboorteakte.

Opzettelijk een foutieve naam opgeven kan nog steeds gebeurd zijn, maar op basis van de huidige gegevens is dat niet te constateren.

Michaël

Boers 2 - 13 dec 2020 - 23:14 (laatst bijgewerkt 13 dec 2020 — 23:16 door auteur)

Dank voor de zeer verhelderende toelichting. Onbekend met hoe het in vroeger dagen er aan toe ging kom ik met uw antwoord een beetje in de richting. En dat een van de getuigen de mogelijke vader is lijkt mij niet onmogelijk. En Johannes Himmese is ook nog veroordeeld door de krijgsraad. Hij had geld gestolen bij een kameraad. Van zijn woon- of verblijfplaats is niets terug te vinden in militaire registers. Mogelijk heeft u of iemand anders een tip waar je moet zoeken. Of zoiets werd niet gedaan? Of omdat hij oneervol uit de militaire dienst werd ontslagen zijn gegevens zijn vernietigd?

Carel Hermans - 14 dec 2020 - 01:01

Boers - gisteren — 23:14:

Ik ben het niet eens met W. van der Kooij dat de moeder wist dat haar achternaam foutief vermeld was op de geboorteakte van haar zoon.

Ik denk dat u Carel Hermans bedoelt ipv. W. van der Kooij.

Vriendelijke groeten,

Carl

Carl73 - 14 dec 2020 - 09:28

@ M. Boers:
In mijn bericht staat juist dat de moeder haar eigen naam niet goed wist te spellen. Ook heb ik de gegevens uit de geboorteakte vermeld.
Uit het feit dat er geen aantekeningen staan in de marge leid ik af dat er bij een rechtbank nooit om correctie van de (inschrijving van de) familienaam gevraagd is. Daarmee is Himmese een bestaande naam(variant) geworden, naast Hemmes, Hemme, enzovoort.

@ C. Hermans:
Johannes trouwde in 1870 en werd zeven jaar eerder uit de militaire dienst ontslagen. Van zijn dienstplicht (lichting 1860, inschrijvingsregister Schiedam) had hij bijna drie van de vijf jaar vervuld (bron: huwelijksbijlagen). Vernietiging van zijn stamboekinschrijving lijkt mij niet aan de orde. Verder is de kans groot dat hij in de tijd van loting ook in Schiedam woonde, net als zijn moeder (loting Nationale Militie vond plaats in de woonplaats van de ouders (of moeders) van de lotelingen.

W. van der Kooij - 14 dec 2020 - 09:39

Ook in haar eigen huwelijksbijlagen gaat het mis met de achternaam.

Frank Fransz - 3 feb 2021 - 10:38

"Van zijn woon- of verblijfplaats is niets terug te vinden in militaire registers"

View file | Nationaal Archief no 8115

Frank Fransz - 3 feb 2021 - 11:39

Mogelijk vond ze het best zo die naam Himmese. Ze was ten tijde van het huwelijk van haar onechte zoon Johannes een getrouwde vrouw, Ze was de vrouw van Paulus Marinus Snoek en had een gezin met kinderen met hem. 

Carel Hermans - 3 feb 2021 - 15:05







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu