stamboomforum

Forum logoNaamkunde, namen, verhaspeling, veredeling » Op zoek naar de oorsprong van de achternaam Bijmans


Profiel afbeelding

Hallo,

Weet iemand waar de achternaam 'Bijmans' vandaan komt/ betekent? Ik ben hem tegen gekomen in de regio Nijmegen, maar ik zie dat de achternaam, met varianten, vooral veel komt in Noord en Zuid Holland. De Bijmans die ik tegen kwam waren boeren en café-houders, en de oudste vermelding die ik tot nu tegen gekomen ben van akten uit Heumen staat dat ene Jan Bijmans schepen was. Wellicht heeft het daar mee te maken, maar ik heb nog geen verband kunnen vinden. Ik ben onder andere de naamsvarianten Bimans, Beijmans, Bijman, Beimans etc.. 

Mocht iemand mij kunnen helpen hoor ik het graag!

 

Groeten Bart

Bart1 - 30 mar 2021 — 17:41

Deze achternamen geven m.i. een beroep weer; Bieman(s), B(ij/eij/ei)man(s) zullen komen van bijenman, bijenhouder, imker. Afhankelijk van de streek werd a) de -ij- als -ie- uitgesproken en b) de naam met al dan niet een eind-s. (bron: oa Historisch Nederlands – Instituut voor de Nederlandse Taal (ivdnt.org))

W. van der Kooij - 30 mar 2021 — 20:25 (laatst bijgewerkt 30 mar 2021 — 20:26 door auteur)

De oudste vermeldingen van Bieman(s) kom ik tegen in West-Brabant, die van Bijman(s) in Noord-Holland. Zie Open Archieven Het zal wel om los van elkaar staande families gaan, denk ik. De verklaring van dhr. van der Kooy klinkt heel aannemelijk. Helaas geeft de familienamenbank van het CBG geen enkele verklaring.

Liesbeth Niepoort - 31 mar 2021 — 12:11


Hartstikke bedankt! Dat klink zeker aannemelijk.

Bart1 - 1 apr 2021 — 14:18Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu