stamboomforum

Forum logoBeroepen, adressen en plaatsen » Herberg/Posthuys te huur. (1765, "in de Wyk"? Groningen? door Adriaan Six bewoond)


Profiel afbeelding

In de Opregte Groninger Courant van 23,27 en 30 november 1764 vind ik een advertentie-regel:

"De Neeringryke en Herberge, het Posthuys in de Wyk , zoo door Adriaan bewoond, is te Huur, om tegen
May 1765. te aanvaarden; lemands gading zynde vervoege Zig by de bewoonder Adriaan Six, zal nader onderrigt geven."

Ik ben op zoek naar informatie over deze Adriaan Six en nu ik een mogelijke locatie en beroep heb hoop ik daar meer over te kunnen vinden.

Ik weet van mijn Adriaan vrij weinig. Hij is geboren in Koningsbergen rond 1715. In 1753 getrouwd met Willemina Bennema, van wie ik ook vrijwel niets weet (geboorte- en sterfdata ook bij haar onbekend). Ik weet dat mijn Adriaan soldaat is geweest, en heeft gestaan in de plaatsen: Grave, Ieperen, Leeuwarden, Zwolle, Steenbergen, Groningen. Voor het laatst wordt hij genoemd in 1760, weer in Leeuwarden, sergeant, als getuige bij een huwelijk van een collega.

Door de gevonden advertentieregel wordt de vraag opgeroepen of Adriaan (als het om dezelfde gaat) na 1760 uit dienst is gegaan, en als herbergier is begonnen. Als het om dezelfde gaat kom ik verder wat betreft Adriaans beroep en adres en kan ik mogelijk ook gerichter zoeken naar hun sterfdata.

Mijn vragen: Hoe moet ik zoeken naar gebouwen? Waar ligt de Wyk?

Jaap Cramer

joke andriessen

[vervallen]

Peter B

Dankjewel Joke. Goeie vondst! Ik heb alleen in de DTB boeken van de Wijk (vooral gekeken in Koekange) niets kunnen vinden. Deze Adriaan Six is echt lastig te traceren. en van zijn vrouw vind ik nog minder. Door de regel in de krant, dat hij zijn herberg weer te huur aanbied, denk je dat hij verder wil trekken, maar waarheen? Geen idee. 2 kinderen Catharina/Trijntje (@Peter, ja Trijntje uit Zwolle heb ik gevonden; ik denk daarvan af te stammen) en JanWillem (gb Steenbergen) duiken later in Leeuwarden op. Waar Adriaan ook een tijd gelegerd is en getrouwd.

Maargoed. Terug naar dit forum-onderwerp: Hoe moet ik zoeken wat er verder met het posthuys in "de Wyk" is gebeurt?

Jaap Cramer

Ter voorkoming van dubbel zoekwerk zie ook deze eerdere discussie.

Peter S

Je kunt de lijst van haarstedegeld van 1774 leggen naast die van 1764 welke @Joke gevonden had. Dan kom ik uit op onderstaande (voor die van 1774 zie dan hier). Zowel voor als na Adriaan Six zijn overeenkomsten, daar valt misschien de bewoners van 1774 uit af te leiden. 

Peter S


Frank FranszPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!