stamboomforum

Forum logoBeroepen, adressen en plaatsen » Olieslagerij in Zuidbroek of Scheemda? Wie herkent het gebouw?


Profiel afbeelding

Hallo allemaal, Herkent iemand dit gebouw? Dit is mogelijk een Olieslagerij uit Zuidbroek of Scheemda? Zou dit kunnen kloppen? Of weet iemand iets anders te vinden? Link van foto: https://i.postimg.cc/GhBgx2Vj/20190502-113331.jpg Mvg Maarten

Maarten

Hoi Goudzoeker,

Waar ligt de bedoelde plaats Zuidbroek.

Drie mogelijkheden een dorp in de provincie Groningen, gemeente Bergambacht of de gemeente Woudenberg.

De internetsite Maps geeft nog andere mogelijkheden

"Wie van de drie" was indertijd een leuk TV.spel.

Graag meer duidelijkheid.

Groeten van Terkos..

Terkos

Dit is eerder aan bod geweest: https://www.stamboomforum.nl/subfora/236/2/72675/0/familie_klok_schilderijtje

 

Zuidbroek of Scheemda duidt op prov. Groningen

E.L.Smit

Hallo, ik heb het over Zuidbroek in Groningen, mijn overgrootvader(Jelle Edskis Hekman geb1843) was Olieslager in Zuidbroek, en daarna loco burgemeester. Zijn zoon ( Edsko Hekman geb1872) was ook Olieslager daar. En woonde in Scheemda. 

 

Mvg Maarten

Maarten


In 1872 is de (olie)windmolen van Zuidbroek afgebrand. Zie http://www.molendatabase.org/molendb.php?step=details&nummer=6484

Het verslag in de Nieuwe Veendammer Courant van 11.9.1872 over de brand is dit weekend helaas niet raadpleegbaar op Delpher. Dus pas komende week kan je opzoeken of er in dat verslag staat dat een deel van het gebouw gespaard is gebleven, zodat er mogelijk later een stoommachine in kon worden geïnstalleerd. En het schilderijtje (zie je eerdere vraag over "familie klok schilderijtje") zou daarop geïnspireerd kunnen zijn. Ik vrees voor de klok dat de olieslager de restauratie zelf ter hand heeft genomen Onzeker maar des te groter de emotionele waarde voor je familie.

PS. Delpher is inmiddels weer beschikbaar en ik heb zelf maar even gekeken. Welnu, er staat niets over het deels gespaard gebleven zijn. Maar "door de vele brandbare voorwerpen stond de molen spoedig in laaije vlam", ondanks dat er spoedig "3 spuiten" aanwezig waren. Interessant is dat het om een "stoomoliemolen" blijkt te gaan. Dus de stoommachine is tussen 1846 en 1872 aangebracht.

sprangersPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!