stamboomforum

Forum logoBeroepen, adressen, plaatsen » plattegrond oud rotterdam gecombineerd met plattegrond nieuw Rotterdam?? [opgelost]


Profiel afbeelding

Hallo,

Wil graag eens Rotterdam bezoeken en dan op de plek staan waar mijn overgrootvader een zaak had.

Dat is in de hoogstraat, korte hoogstraat, Kipstraat.

Nu had ik laatst ergens op internet gezien dat iemand de plattegrond van het vroegere Rotterdam samen gevoegd heeft met de hudige plattegrond van Rotterdam.

Nu kon je deze afbeeldingen kopen maar die waren nogal prijzig. Deze plattegronden hangen misschien ook wel ergens in gebouwen In Rotterdam.

Weet iemand waar zo;n afbeelding hangt in Rotterdam dan kan ik daar eerst langs op een foto te maken die ik kan gebruiken om de goed lokatie te vinden.

 

Guus

Guus Cremers

Er zijn natuurlijk online meerdere historische kaarten van Rotterdam te zien. Ikzelf vind deze site wel handig voor oude stadskaarten van Rotterdam: link. Of anders deze maar misschien niet voor een stadskaart. Indien U verder terug wilt in de tijd, dan zijn de oude kadasterkaarten van interesse - dat vergt wat meer werk maar dat kan hier worden uitgelegd.

Maar ik begrijp niet zo goed wat U hiermee wilt bereiken. Gaat het U om een adres van de zaak? De winkel zal niet op een plattegrond staan maar wel in een oud adresboek of iets dergelijks. Of gaat het eerder om een oude foto?

[Dank aan @Willem voor onderstaand bericht, ik was Hisgis helemaal vergeten!]

Peter S

De Hoogstraat, Korte Hoogstraat en Kipstraat zijn allemaal nog bestaande straten in Rotterdam.

Een heel leuke site over het oude Rotterdam met veel foto's van vóór het bombardement is deze: http://www.engelfriet.net/

en daarbinnen de zoekmachine voor foto's: http://www.engelfriet.net/Alie/Charles/fotoscharles.htmhttp://www.engelfriet.net/Alie/index.html#Hans6

Oude plattegronden van Rotterdam: http://www.engelfriet.net/Alie/Hans/stadplattegronden.htm

A van Egmond (oud)

Hallo Peter,

De rooilijnen van het oude Rotterdam zijn anders dan van het nieuwe Rotterdam voor wat betreft het stukje wat plat gebombadeerd is.

Aan de hand van die plattegrond die iemand heeft gemaakt kan je makkelijker de lokatie vinden van een pand.

Ook al staan die panden er niet meer het heeft toch wel iets, ieder geval voor mij om op de plek te staan waar de familie een zaak heeft gehad.

De adressen van de zaken van mijn overgrootvader zijn mij bekend. ook kan ik deze winkels op kadasterkaarten terugvinden.

Alleen om de exacte plek te vinden is moeilijk en dat is een stuk makkelijker met die dubbele kaart.

met vriendelijke groet,

Guus Cremers

Guus Cremers

Hallo, A. van Egmond,

Klopt die straten zijn er nog. Maar liggen niet op de plek waar ze voor het bombardement lagen.

De Gemeente Rotterdam wilde na de oorlog niet de bestaande rooilijnen gebruiken om de verwoeste binnenstad te herbouwen. Namen van straten zijn wel terug gekomen.

Dank je wel voor alle links die je mij gestuurd hebt. Ik ga ze eens kijken.

met vriendelijke groet,

Guus Cremers 

Guus Cremers

Hoi Peter,

Was je nog even vergeten om je te bedanken voor de links die je mij hebt gegeven.

met vriendelijke groet,

Guus Cremers

Guus Cremers

Hier nog een mooie foto van de website van Engelfriet met de Korte Hoogstraat voor het bombardement:

Rotterdam was prachtig destijds Verdrietig

 

Het Schielandhuis direct linksvoor op de foto staat er nog. De rest niet meer en is vervangen door na-oorlogse bouw en recente moderne high-rise kantoorgebouwen (ex Fortis kantoor staat nu direct tegenover het Schielandhuis)

A van Egmond (oud)

Klopt die straten zijn er nog. Maar liggen niet op de plek waar ze voor het bombardement lagen.

De Gemeente Rotterdam wilde na de oorlog niet de bestaande rooilijnen gebruiken om de verwoeste binnenstad te herbouwen. Namen van straten zijn wel terug gekomen.

 

Dat geldt niet voor alle straten. De Korte Hoogstraat ligt nog gewoon opdezelfde plaats. De Hoogstraat zelf ook tot aan de Mariniersweg. Na de Mariniersweg is de 'lijn' gewijzigd. De Kipstraat is vrij zeker niet meer waar hij ooit lag.

Diverse gebouwen hebben het bombardement overleefd en de direct naastgelegen straten hebben volgens mij wel gewoon hun orientatie behouden; Schielandhuis, Stadhuis, Laurenskerk, postkantoor aan de Coolsingel.

A van Egmond (oud)

Ook dit is een site met héél veel fotos van Rotterdam vóór 1940: https://www.flickr.com/photos/89048463@N00/sets/72157606858273011/

 

Mooie foto's van de Passage die liep tussen de Coolsingel en de Korte Hoogstraat: https://www.flickr.com/photos/89048463@N00/albums/72157606858273011/page3

Ligging:

A van Egmond (oud)

@ Guus,

Als je googelt op "kaart brandgrens Rotterdam" dan vind je verschillende kaarten en foto's van Rotterdam waarop de oude en de huidige situatie zijn samengevoegd.

Ook op de website van het stadsarchief Rotterdam is informatie te vinden. Zie hier.

Toegevoegd: bedoel je deze kaart (iets naar beneden scrollen en dan op de twee pijltjes in de rechterbovenhoek van de afbeelding klikken). Googelen op "dubbelplattegrond Rotterdam" geeft ook nog wat meer informatie/afbeeldingen. Zie ook hier

Johanna C.

Een dergelijke kaart is er voor heel Nederland :
Nederland vroeger en nu (Zwart Wit) - Nederland van 1850 vergelijken met Nederland van nu.

Ook nog :
Nederland vroeger en nu (Kleur)        - idem
HisGis Rotterdam                                - kadastrale kaart van 1832 met bijbehorende eigenaars- en perceelinformatie, met een 1903 laag waaraan de huisnummers zijn gekoppeld voor die periode.

(11:01u - url aangepast)

Willem H.

WIllem: Die HisGis is een mooie link.

Als je daarin als ondergrond de Luchtfoto neemt (hedendaags Rotterdam) en als bovenlaag "Straten 1903", dan krijg je precies te zien waar alles van vroeger lag op de huidige situatie: link

A van Egmond (oud)

Hallo A. van Egmond,

Dank je wel voor alle informatie, Ga er eens naar kijken..

Groeten Guus

Guus Cremers

Hallo Johanna,

Dank voor al je informatie. Ik ga eens lekker kijken naar de verschillende sites
De link naar het artikel in de AD. Dat is de kaart die ik bedoelde.

groeten Guus

Guus Cremers


Hallo Willem,

Dank voor de vele links die je mij gegeven hebt.
Ik ga het allemaal eens bekijken.

Groeten Guus

Guus CremersPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!

Inloggen Registreer nu