stamboomforum

Forum logoBeroepen, adressen, plaatsen » Waar vind ik het archief van ... (als voorbeeld gehucht Duist) ? opgelost



Profiel afbeelding

Stel, ik ben op zoek naar het archief van een willekeurige plaats (en ik neem nu als voorbeeld het gehucht Duist), hoe weet ik dan waar ik dit archief kan vinden (en waar ik het online kan inzien)?

Mijn voorzichtige wens is een overzicht van alle gemeentenamen van nu en vroeger met vermelding van naam, adres en evt. website. Is dat er?

Vriendelijke groet,

Guido

Marianne van Harten - 3 apr 2020 - 15:18 (laatst bijgewerkt 3 apr 2020 — 16:22 door moderator)

Yolanda Lippens - 3 apr 2020 - 15:30

Tja, het kan soms lastig zoeken zijn...

In het geval van Duist heb ik eerst maar eens de naam gegoogled. Wikipedia zegt:

Duist, ook wel bekend als 'Duist, De Haar en Zevenhuizen', was een gemeente in de provincie Utrecht, ten noorden van Amersfoort.

De voormalige gerechten Duist, de Haar en Zevenhuizen werden per 1 januari 1812 bij Bunschoten gevoegd, om daar op 1 januari 1818 weer van te worden afgesplitst. Op 8 september 1857 werd de gemeente opgeheven en bij de gemeente Hoogland gevoegd. Sinds de opsplitsing van de gemeente Hoogland in een Amersfoorts en een Bunschotens deel in 1974 behoort het grondgebied van deze voormalige gemeente, met daarin de buurtschap Zevenhuizen, grotendeels tot de gemeente Bunschoten.

De gemeente Duist bestond uit drie delen: Polder De Haar (ten westen van de N199), Polder Neerduist (tussen N199 en de Zevenhuizerstraat) en Polder Bovenduist (ten oosten van de Zevenhuizerstraat)[1]. De parkeerplaats Neerduist aan de noordzijde van de autosnelweg A1 Oldenzaal-Amsterdam herinnert nog aan de vroegere gemeente.

Googelen naar Duist, De Haar en Zevenhuizen brengt me direct naar het archief van de gemeente: link

Voor wat betreft dtb-registers: het gerecht Duist had geen eigen parochie, en er zal dus in de omgeving zijn gedoopt, waarbij de plaatsen Hoogland en Bunschoten als eerste in aanmerking komen: link

JP Ouweltjes - 3 apr 2020 - 16:48 (laatst bijgewerkt 3 apr 2020 — 16:53 door auteur)

Ik gebruik www.plaatsengids.nl heel veel. Hier wijst Duist ook naar Bunschoten of Hoogland.

Ellen Kiers - 3 apr 2020 - 19:56

Bij onderzoeken naar oudere plaatsen gebruik ik vaak het Aardrijkskundig Woordenboek der Nederlanden van Van Der Aa (link)

Hierin staat per kerkgemeenschap waar ze ter kerke gingen.

A van Egmond (oud) - 4 apr 2020 - 07:57


Hartelijk dank allemaal! Ik kan deze links heel goed gebruiken!

Marianne van Harten - 4 apr 2020 - 14:56







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu