stamboomforum

Forum logoBeroepen, adressen, plaatsen » Waartoe dienden schapen- en andere vellen in een zeefmakerij? opgelostProfiel afbeelding

Een van mijn voorouders (midden achttiende eeuw) had een zeefmakerij. Op zijn zolder lagen meer dan 200 schapenvellen, meer dan 50 varkensvellen, 18 grutters raamsvellen, 9 kalfsvellen, 8 Oost-Indische vellen,  25 vellen perkament, 7 ringen ijzerdraad en een mandje met paardenhaar. Wie kan mij vertellen hoe met name die huiden konden dienen als zeef. Werden er gaatjes ingeprikt?

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

sprangers - 30 okt 2021 - 16:40 (laatst bijgewerkt 30 okt 2021 — 16:41 door auteur)

ZEEF I
Woordsoort: znw.(v.,m.,o.)
Modern lemma: zeef
— ZEVE —, znw. vr. (eert. en gewest. ook m. en onz.), mv. zeven. Mnl. seve; mnd., nnd. seve; oeng. sife, neng. sieve; ohd. sib, sip, nhd. sieb. Als gewest. vormen werden ook zeven (onz.) (Fr.-Vl. en W.-Vl.) en zeefde (W.-Vl.) aangetroffen. Verwant met zeef zijn zift, ziften, zeever en zeeveren. Etym. onzeker, zie verder de etym. wdb.
–1.  (Eig.) Werktuig om te zeven, om korrelachtig materiaal in fijne en grovere bestanddeelen te scheiden en te sorteeren, of om vaste stoffen (inz. afvalstoffen) uit vloeistoffen te verwijderen.
↪a.  In beginsel in toep. op een kom- of bakvormig handgereedschap met een bodem van (paarden)haar, zijde, kunststof of ijzergaas, of met een houten, metalen of lederen bodem met gaatjes van gelijke grootte; teems; trijzel.
[...]
Zeefleer.
Deze zeeframen maakt men, hoewel van zoo ligt mogelijk hout, sterk genoeg om het spannen van het zeefleer, waarmede men deze zeeften bekleedt, goed te kunnen weêrstaan,   krook, Molenb. 57 [1850].

Willem H. - 30 okt 2021 - 17:12


Bedankt Willem.

sprangers - 30 okt 2021 - 17:27De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu