stamboomforum

Forum logoRechtspraak en juridisch » Hertrouwen na echtscheiding


Profiel afbeelding

Ik heb ooit gehoord dat het vroeger (rond 1800) niet mogelijk was na echtscheiding te hertrouwen als je de “schuldige” partij was. Kan iemand me uitleggen wat de regels inhielden?

Klaaske Compas

"Voor 1800" kon je wel scheiden -- dat moest het stadsbestuur dan wel goedkeuren -- als het huwelijk aanwijsbaar grondig mislukt was. Drank, mishandeling, verkwisting etc. 

Maar dat was normaal gesproken een scheiding van tafel en bed, dus dan kon je nóg niet hertrouwen. Dat kon wel na een definitieve ontbinding van het huwelijk; daarvoor was bijna altijd blijvende verlating of duidelijk aantoonbaar overspel nodig. 

Ik weet niet zeker of de mogelijkheid tot hertrouwen dan voor beide partijen gold, of dat daar nog weer apart toestemming voor gegeven moest worden. Ooit gold bovendien (maar ik weet niet in welke periode, mogelijk ook nog lang na 1800) dat de schuldige dan niet mocht hertrouwen met zijn partner-in-de-misdaad, dus degene met wie hij/zij overspel had gepleegd. 

Hopelijk kan hier iemand met voldoende wetskennis nog wat over zeggen? Ik praat nu over wat ik in de bronnen tegenkwam.

Petra


Ik heb er (gelukkig) geen verstand van. Ben het nog nooit tegengekomen eerlijk gezegd.

Annemarie57Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu