stamboomforum

Forum logoRechtspraak en juridisch » Kantoorpraktijk Mr P. Dieleman (1873-1961)


Profiel afbeelding

Mr Petrus Dieleman (1873-1961) had een praktijk in Middelburg. Daarnaast was hij lid van de Provinciale Staten voor de ARP (sinds 1900). Van 1916-1944 was hij onafgebroken lid van Gedeputeerde Staten.

Zijn rol in de Tweede Wereldoorlog was dubieus, hij werd ook hiervoor veroordeeld door het Tribunaal. 

Vraag: informatie gezocht over zijn kantoorpraktijk in Middelburg. Waar was deze gevestigd? Had hij nog meer kantoorgenoten dan mw Mr A. Bolle? Wat voor zaken behandelde Dieleman?

Over het Tribunaal? Zijn daar verslagen van te vinden behalve in de kranten? Bij het NIOD misschien? Ik weet dat mr Bolle hem hierin bijstond. 

Els van Wageningen

Heeft U zijn beheersdossier al ingezien in Den Haag? (link)

Peter S

Voor een uitleg van beheersdossiers zie hier. Het goede nieuws is dat digitalisatie kan worden aangevraagd, tot 250 scans momenteel 16,75 euro, scans worden via WeTransfer verstuurd. Ik wist dit overigens niet en heb zojuist de scans van het dossier van een familielid aangevraagd, dus bedankt voor het stellen van de vraag. Ditzelfde kunt U ook doen door in de link in mijn vorige bericht te klikken op "bestel scan". Alternatief is inderdaad naar het archief in Den Haag te gaan.
Ik heb het dossier van mijn familielid indertijd ter plaatse in moeten zien toen de dossiers nog niet openbaar waren. Het betreft originele stukken omtrent de betreffende persoon, ik vond het zeer de moeite waard.

Peter S

Overigens is het misschien wel een idee om U ervan te verzekeren dat het om dezelfde persoon gaat. Op de site staat alleen maar "Dieleman, P., Middelburg". Evt. even een mailtje naar het Nationaal Archief om de geboortedatum van de betreffende persoon te verifieren.

Peter S

Is er ook zoiets beschikbaar over Mr Anne Bolle? Kunt u omschrijven wat er dan allemaal in zou kunnen staan? 

Els van Wageningen

Waar was deze gevestigd?

Volgens het telefoonboek aan het Molenwater 41. Zie verder de kranten over wat hij deed etc.

Frank Fransz

Ik vind alleen een dossier van ene A. Bolle in Ter Apel. U kunt zelf zoeken naar personen : klik op "zoeken" op hun site https://www.nationaalarchief.nl/ en type bijv. : beheersdossiers Bolle
Het gaat dan om : 2.09.16.02 Inventaris van het archief van het Nederlands Beheersinstituut, beheersdossiers beginnend met de letter B

Peter S

Wat zit er in zo'n dossier? Stukken over de veroordeling. Middels het dossier dat ik in heb gezien kon ik vaststellen waarom mijn familielid was opgepakt. Verder correspondentie van bijv. de lokale bevolking omtrent de persoon (bijv. een pleidooi voor vervroegde vrijlating) en problemen die ontstonden door zijn gevangenschap en de inbeslagname van zijn spullen. Helaas mocht ik indertijd geen foto's maken, het dossier was nog niet openbaar.

Peter S

Mr Bolle was de verdediger van Mr Dieleman tijdens het Tribunaal, dus dan zal er van haar geen dossier bestaan. Ook zij was een geboren en getogen Zeeuwse en Ter Apel klinkt mij behoorlijk 'Gronings' in mijn oren. 

Els van Wageningen

Aan een eerdere vraag (over het proefschrift van Anne Bolle) ontleen ik dit: haar geboortenaam was Janna Bolle. Zoeken naar "A. Bolle" levert dus geen geboortegegevens op.

Petra

Petra, die gegevens zijn mij al bekend. Mij gaat het om de vraag welke kantoorgenoten Mr Dieleman nog meer heeft gehad dan Mr A. Bolle. Was zij bij hem in dienst? Deelden ze alleen samen een kantoor? Waren ze partners? 

Els van Wageningen


Dieleman was waarnemend Commissaris der Koningin van Zeeland in de oorlogstijd, dus dat dossier zal niet zozeer over zijn advocatenkantoor gaan. Wel lijkt het me mogelijk dat er in het beheersdossier stukken zitten van zijn kantoor (op briefpapier). 

Verder is er natuurlijk dit archief link, wellicht al bekend, waar weinig bruikbaars tussen lijkt te zitten - wel een levensbeschrijving van Dieleman door mw Bolle, ca. 1965 (Zeeuws Archief, Verzameling Aanwinsten Rijksarchief in Zeeland 1955-1990, inv.nr 1968.33), misschien is dat nog iets.

Peter SPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu