stamboomforum

Forum logoRechtspraak, notariaat, wetgeving » Let op bij gebruik van op internet gevonden foto's geslotenProfiel afbeelding

Foto's kunnen auteursrechtelijk beschermd zijn. Zeker bij het downloaden van een foto van internet en deze vervolgens op een eigen website of blog plaatsen is voorzichtigheid geboden. Als een foto van een rechthebbende is en niet aangetoond kan worden dat een vergoeding is betaald, kan deze alsnog worden gevorderd. De kosten kunnen honderden euros bedragen. Ook als de foto elders wordt gebruikt, al dan niet rechtmatig, is het steeds de eigen veranwoordelijkheid om te controleren of de foto mag worden en waar deze vandaan komt.

Vooral het Algemeen Nederlands Persbureu (ANP) is erg actief bij het opsporen van onrechtmatig gebruik van 'hun' beeldmateriaal. Zij laten het opsporen verrichten door de in België gevestigde firma 'Permission Machine bvba', die hiervoor speciaal ontwikkelde software gebruikt. Er zijn schrijnende verhalen op internet te vinden door te zoeken op ANP en "permission machine".

Men zij dus gewaarschuwd.

Frank Rijckaert - 30 jun 2020 - 14:43

Zie de uitspraak van het Gerechtshof Den Haag over oude foto's

https://www.erfgoedleiden.nl/nieuws/1170-online-plaatsen-oude-foto-s-gerechtshof-den-haag-vernietigt-uitspraak

 

Groet,

Everardus

Everardus Rollema - 30 jun 2020 - 16:14

Mijn waarschuwing geldt voor de 'fotomaffia' van het ANP, zie bijvoorbeeld:

https://www.emerce.nl/nieuws/fotodienst-anp-zwaait-grif-met-boeteboekje

Frank Rijckaert - 3 jul 2020 - 11:26

@Everardus

Het woord 'fotomaffia' staat niet voor niets tussen aanhalingstekens. Het wordt zo gebruikt op de pagina waar mijn link naar verwijst:

Het ANP maakt zich er in elk geval niet geliefd mee. Woorden als fotomaffia en immorele geldklopperij zijn niet van de lucht.

Ik raad u aan om hele het artikel te lezen. En dit is maar een van de vele artikelen. Hier is nog een andere waarschuwing van de bekende journalist Ton Verlind: https://www.tonverlind.nl/bloggers-pas-op-voor-de-geldmakers-van-het-anp/.

Frank Rijckaert - 3 jul 2020 - 14:21


Het gaat mij alleen om de uitspraak van het Haags Gerechtshof, verder laat ik het hierbij.

Gr.
Everardus

Everardus Rollema - 3 jul 2020 - 14:27
Dit onderwerp is gesloten, omdat er 8 maanden geen activiteit was in dit onderwerp.Nieuw onderwerp plaatsen
U kunt dus geen reactie meer plaatsen bij dit onderwerp. Wel kunt u natuurlijk een nieuw onderwerp starten.