stamboomforum

Forum logoRechtspraak, notariaat, wetgeving » Is publicatie van personen (militairen) op website van Stichting in strijd met de privacywetgeving? geslotenProfiel afbeelding

Grondvondst (okt. 2019) van ca. 270 Identiteitsplaatjes (militairen) aanvang v/d Tweede Wereldoorlog Mei 1940

Is publicatie van personen (militairen) op website van Stichting in strijd met de privacywetgeving?

De stichting zou de namen op de plaatjes, waarvan de geboorteplaats niet meer leesbaar is graag op haar website willen plaatsen, maar dit is vanwege de privacywetgeving -- niet toegestaan --

De stichting ziet dan ook graag dat familieleden, waarvan bekend is dat hun vader of oom destijds  tot het 21ste regiment infanterie behoorde, contact met haar opneemt. 

Een indicatie is dat militairen van deze lichting allen in het begin van de vorige eeuw zijn geboren (1902/1903)

De betreffende personen (militairen) die vermeld worden op de identiteitsplaatjes zouden nu ca. 116 tot 118 jaar oud zijn!!

 

(NB: Dit bericht is door een moderator naar het subforum 'Rechtspraak, notariaat, wetgeving' verplaatst.)

Sippe - 15 aug 2020 - 09:02 (laatst bijgewerkt 15 aug 2020 — 12:37 door moderator)

Mijn eerste reactie (o.b.v. ervaring met AVG uit mijn werkzame verleden) was: wáár in de AVG staat dat dit niet is toegestaan?

Maar dat zou waarschijnlijke een schier eindeloze discussie starten waarbij een (groot?) deel van de deelnemers de AVG naar alle waarschijnlijkheid niet heeft gelezen :-/

Dat gezegd hebbende: er is maar één plek waar je dit probleem kan voorleggen: de AP (autoriteit persoonsgegevens), die zullen je zeker helpen.

 

Grtn

Jan K. (geneablokjes.tk) - 15 aug 2020 - 12:10

Beste Sippe,

gezien veruit de meeste personen achter deze naamplaatjes voor 1910 geboren zijn, zou dit doorgaans geen probleem moeten opleveren. Het is overigens ook niet zo dat het verwerken van deze persoonsgegevens (de gegevens van in leven zijnde personen en eigenlijk ook van die waarvan het overlijden niet zeker is) per definitie niet is toegestaan. De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) biedt een aantal mogelijkheden waarbij de verwerking toch mogelijk is.

In dit geval zijn er, voor zover ik de belangrijkste informatie heb, maar twee mogelijkheden: de grond van toestemming van de betrokkene (art. 6 lid 1 sub a AVG) en de grond van het gerechtvaardigd belang van de verwerkingsverantwoordelijke (art. 6 lid 1 sub f AVG). In principe zou je deze personen waarvan het overlijden niet zeker is en de personen die nog niet overleden zijn om toestemming kunnen vragen. Houd er wel rekening mee dat deze gegevens eventueel onder de bijzondere categorieën van persoonsgegevens kunnen vallen, gezien het feit dat iemand militair was wellicht iets over iemands politieke voorkeur zou kunnen zeggen.

Als je van deze levende personen en die waarvan het overlijden nog niet zeker is niets verwerkt, of je vraagt deze personen om toestemming, dan is in principe alles gedekt. Lees wel even na op de site van de Autoriteit Persoonsgegevens waaraan zo'n toestemming moet voldoen.

Met vriendelijke groet,

Indie van Lieshout

Uitgeschreven lid - 15 aug 2020 - 12:33


Jan...  en Indie van Lieshout

Mijn dank voor jullie reactie.

Met vriendelijke groet,

Sippe

Sippe - 15 aug 2020 - 12:47
Dit onderwerp is gesloten, omdat er 8 maanden geen activiteit was in dit onderwerp.Nieuw onderwerp plaatsen
U kunt dus geen reactie meer plaatsen bij dit onderwerp. Wel kunt u natuurlijk een nieuw onderwerp starten.