stamboomforum

Forum logoRechtspraak, notariaat, wetgeving » Faillissement van voorouders die in 1803 een schikking vragen aan de Boedelkamer A’dam opgelost



Profiel afbeelding

In 1803 kunnen mijn voorouders niet meer aan hun betalingsverplichtingen voldoen en vragen ze de Desolate Boedelkamer in Amsterdam een schikking te treffen. Dit is succesvol en ze kunnen  een doorstart maken met hun passementen winkel.

Echter, in 1809 kom ik deze mededeling tegen in de Amsterdamse Courant:

"Een ieder wordt, by desen, gewaarschouwd, geen Geld of Goederen, van welken aart het ook mag zyn, aftegeven voor rekening van de Ondergeteekenden (mijn voorouders), als op eigen handteekening van hem of zijne Huisvrouw, zullende anders daarvoor geene betaling worden gedaan."

Kan iemand uitleggen wat deze oproep betekend en wie dit initieert en natuurlijk waarom?

Vriendelijk dank, Paul

Paul van Klaveren - 11 jul 2022 - 15:40 (laatst bijgewerkt 11 jul 2022 — 18:38 door moderator)

Vaak adverteert een man iets dergelijks ten opzichte van zijn echtgenote. Dan is zij alcoholiste, of heeft een gat in de hand, of ze liggen in scheiding en zij sleept er nog zoveel mogelijk uit. En hij probeert de schade te beperken.

Dit is dus vergelijkbaar, maar de situatie ligt toch weer iets anders. Meestal betekent het wel dat er een relatie actief is die goederen op naam van de echtelieden (of de zaak) laat leveren. Een zakenpartner met wie het contract verbroken is?  Een volwassen kind dat het verkeerde pad op ging?

Petra - 11 jul 2022 - 16:02

Dus het geeft niets te maken met het reilen en zeilen van de zaak te maken? Wat me opvalt dat er vaker dit soort oproepen in de krant staan met vrijwel dezelfde bewoordingen en daarom dacht ik dat mogeleijk een derde partij dit initieert.

Paul van Klaveren - 11 jul 2022 - 16:07

Jij zegt dat er staat: Ondergeteekenden (= het desbetreffende echtpaar) dus ik neem aan dat zij de advertentie zelf hebben laten plaatsen. En ze hebben er beslist een reden voor gehad!  Welke, dat zul je uit de situatie moeten opmaken. 
Minutieus nagaan wat er in het gezin en in de winkel gebeurde... als dat mogelijk is. Notarieel Archief?  Hernieuwd onderzoek in de Desolate Boedelkamer, zes jaar later?  Nog andere advertenties?  Hou me ten goede, ik heb dit nooit zelf bij de hand gehad, maar dit is mijn insteek.

Petra - 11 jul 2022 - 16:14

er was in de wijnmaand van 1809 wel een zaak bij de desolate boedelkamer tegen Cornelis van Klaveren

 

maar alles lijkt goedgekomen te zijn met de zaak [hier]:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

en [hier]

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Peter B - 11 jul 2022 - 16:30


Dank je wel Petra, ik ga nog eens kijken of er wat meer op te duiken is rondom die tijd.

Bedankt voor de moeite Peter - Cornelis is de zoon van Nicolaas' broer Pieter. Ik moet deze zaak nog bestuderen (is een latere generatie, dus dat komt nog), maar volgens mij heeft het er niets mee te maken.

Inderdaad heeft dochter Dorothea de zaak overgenomen.

Paul

Paul van Klaveren - 11 jul 2022 - 17:23







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu