stamboomforum

Forum logoRechtspraak, notariaat, wetgeving » Uitspraak bij de rechtbank..is dat te achterhalen? opgelost



Profiel afbeelding

Hallo iedereen,

Sinds 2012 ben ik enthousiast bezig met mijn stamboom,maar pas nu kwam ik in de gelegenheid om naar het Nationaal Archief te gaan om wat extra gegevens te vinden over mijn grootvader waar ik naar ben vernoemd.Hij was al 7 jaar overleden eer ik werd geboren,dus ik heb hem persoonlijk nooit gekend.

Lang verhaal kort;ik kwam erachter dat hij eerder getrouwd is geweest en dat hij via de kantonrechter toestemming heeft moeten afdwingen omdat zijn ouders niet achter zijn huwelijksplannen stond.Hij was toen nog 23.Ik zou de reden wel eens willen weten waarom zijn ouders hem niet steunden.Lijkt mij toch dat dit ergens genoteerd werd?

Dit speelde in 1941 af.Dus langer dan 75 jaar lang geleden.Is daar iets van terug te vinden ergens?Op zijn huwelijkakte staat dus dat de rechter hem wel groen licht gaf.En de datum van de scheiding die 7 jaar later plaatsvond.

In de oorlog heeft hij ook 2 weken gevangen gezeten vanwege diefstal en vernieling van een duitse auto.

Dan sla ik de oorlog over nu.Nadat hij getrouwd was met mijn oma eind 1948 is hij weer het boevenpad opgegaan  en tussen 1955 en 1959 was hij gedetineerd in Scheveningen vanwege (vermoed ik?) diefstal.

Ik heb dus wel gelezen in het Nationaal Archief op welke data dat hij in aanraking is gekomen met Justitie,maar weer geen officiële papieren erover.

Ik loop gewoon vast en dat vind ik jammer,omdat ik nu min of meer zijn leven in kaart heb kunnen brengen voor mijn moeder,zijn enig kind.Zij schaamt zich nu plaatsvervangend,maar ik mag dat wel zo'n schooier. Ik val van de ene verbazing in het andere met mijn ontdekkingen over hem en wil dat stukje van zijn leven ook graag ophelderen.

Mijn vraag is dus:zit er een bepaald aantal jaren gekoppeld van geheimhouding aan dossiers en/of verslagen of vonnissen van iemand die in aanraking is geweest met Justitie?Of werd dat vernietigd na zijn overlijden in 1960?

Kortom..hoe kom ik erachter of daar nog iets van terug te vinden is ergens?

Alvast bedankt voor het meedenken!

Hartelijke groet,

Lucia 

 

Uitgeschreven lid - 5 mar 2023 - 22:32

Ben Wegman - 5 mar 2023 - 23:06

Nee,Ben,totaal onbekend...ik ga meteen even rondneuzen daar en kijken of ik iets vinden!

Dankjewel!

Ps.Laat het nog wel even weten,oke?

Uitgeschreven lid - 6 mar 2023 - 16:26

Oke,ben er in gedoken,maar het is niet wat ik zoek.Ik kan mijn opa's naam en periode niet vinden in die hele waslijst.

En ik ben op zoek naar vonnis uit 1941 omtrent toestemming afdwingen voor zijn huwelijk.Ik kan me niet indenken dat die vernietigd zijn.

Kortom..ik zoek nog verder.

Uitgeschreven lid - 8 mar 2023 - 19:14

Neem even contact op met het Nationaal Archief. Dat kan via de mail maar ook (soms efficienter) per chat.

Ons nationaal geheugen | Nationaal Archief

mvg-Ben

ps als ik zoek op kantongerecht bij het Nationaal Archief dan vind je inventarissen van heel veel gemeentes. Archieven (nationaalarchief.nl)

Overigens: Heb je de huwelijksbijlagen uit 1941 ook doorgenomen?

Ben Wegman - 8 mar 2023 - 20:29 (laatst bijgewerkt 8 mar 2023 — 20:33 door auteur)

Heb je de huwelijksbijlagen uit 1941 ook doorgenomen?

 

Een antwoord (van Michaël) op een andere vraag [hier] : 'Huwelijksbijlagen van ná 1932 worden tegenwoordig vernietigd, tenzij één of beide partners uit het buitenland of uit overzeese gebiedsdelen komen.'

Anneke 12 - 8 mar 2023 - 22:05

@ Anneke,

Goed dat jij dat weer even onder mijn aandacht brengt. Ik wist het wel, maar dacht er niet meer aan. Bedankt,

mvg-Ben

Ben Wegman - 8 mar 2023 - 22:09

Ik heb al inzage aangevraagd.Ben er al een keer geweest om zjn oorlogsverleden in te zien daar,dus nu maar zien wat er nog meer over hem is te vinden daar..dankjewel voor je hulp!

Uitgeschreven lid - 9 mar 2023 - 14:02


Succes.

mvg-Ben

Ben Wegman - 9 mar 2023 - 16:19







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu