stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Frankrijk » Franse Luitenant P.N. Vibrack vader van een dochter ged. in 1710Profiel afbeelding

Beste Genealogen!

In mijn kwartierstaat onderzoek ben ik een P.N. Vibrack tegengekomen, de vader van een illegitieme dochter, gedoopt 12 juni 1710. Bij de tekst staat dat hij een krijgsgevangen Franse Luitenant is, vrijwel zeker tijdens de Spaanse Successieoorlog, waar Nederland ook bij betrokken was. De doop vond plaats in Indoornik en de moeder, Heijltjen Aertsen, kwam uit Manen (bij Ede).

 

Mijn focus ligt nu op deze Luitenant: Hij is een Luitenant, geen onbeduidende functie, maar hij is ook jong en dom genoeg om een buitenechtelijk kind te verwekken. Dat zou kunnen wijzen op een adellijk persoon.

Er bestond in die tijd in Frankrijk een domain Vibrac, dat in 1684 aan Philippe de Montaut-Bénac de Navailles, Maarschalk van Frankrijk, wordt verkocht. De enige zoon van de maarschalk komt in 1678 jong te overlijden, verder heeft hij alleen dochters. Zijn dochter Gabrielle (1663-1727) trouwt met Léonard-Hélie de Pompadour. Hun dochter Francoise trouwt met Messire Philippe de Courcillon, markies de Dangeau en diens erfgenamen krijgen uiteindelijk Vibrac in handen. 

Het zou kunnen zijn dat P.N. Vibrac een onbekende zoon is van Léonard-Hélie de Pompadour, of op een andere manier aan de titel is gekomen. Er zou daar dan wel meer informatie over te vinden moeten zijn, lijkt mij, maar vanaf hier kan ik weinig vinden. Het zou dus ook heel goed kunnen dat het helemaal geen man van adel is, maar een Luitenant die gewoon door de rangen is gestegen en een misstapje is begaan. Hoe dan ook, mijn bronnen zijn opgedroogd! Weet iemand hier meer? Of heeft iemand nog andere tips? 

 

Hartelijk dank!

Jaron Agelink

Jaron Agelink - 24 feb 2020 - 12:51 (laatst bijgewerkt 24 feb 2020 — 16:21 door moderator)

Wesley Fokkens - 24 feb 2020 - 13:33

Het is maar een theorie. 

Dank voor je lijst! Hij lijkt er niet tussen te zitten,

Jaron Agelink - 24 feb 2020 - 14:22

Die lijst is het topje van de ijsberg.
Dat zijn alleen maar de Vibracs waar genealogisch onderzoek naar is gedaan en waarvan de gegevens op Geneanet zijn geplaatst.
De kans dat P.N. een onbekende zoon is van Léonard-Hélie de Pompadour is nul.

Wesley Fokkens - 24 feb 2020 - 14:55

Precies. De vraag blijft dus: heeft iemand een idee waar ik verder zou kunnen zoeken? Bestaat er registratie van Franse officieren in de tijd van de Spaanse successie? Of juist van krijgsgevangenen in de republiek?

Jaron Agelink - 24 feb 2020 - 17:24

je zult wel op zoek moeten naar "N. Vibrack"... de "p." is de afkorting van "pater" in de doopinschrijving...

Peter B - 24 feb 2020 - 17:38

Potverdikkeme, je hebt helemaal gelijk!! Wat idioot. Ik ben genoeg N Vibrac tegengekomen maar nooit die link gelegd. Dank je!

Jaron Agelink - 24 feb 2020 - 18:16


Dag Jaron,

De kans is groot dat de moeder van het buitenechtelijke kind, of de familie van de moeder de luitenant zal hebben gedwongen alimentatie voor het kind te betalen. Dat wordt over het algemeen vastgelegd in een notariële akte. Als je pech hebt een notariële akte uit Doornik. Met wat meer geluk een notaris in de buurt waar moeder Heijltjen vandaan kwam (Ede). Indien je haar ouders kunt vinden, kun je je in Ede zoeken of zij vaker nader de notaris zijn gegaan. In dat geval is de naam van de betreffende notaris een goed startpunt om daar naar een alimentatieverklaring te zoeken.

Michaël

Boers 2 - 25 feb 2020 - 21:33Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu