stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Frankrijk » Afkomst in akte *plaats Petrus Antonius Martinolo uit Lotharingen 1765 enz. info gevraagd.



Profiel afbeelding

Beste lezers,

In de volgende trouwakte (https://postimg.cc/GT3XqDBG) voor de schepenen staat de geboorte plaats vermeld van Petrus Antonius Martinolo, namelijk Lotharingen. Achter dit staat "eerder Zwitserland" doorgehaald vermeld, terwijl naar mijn weten Lotharingen in Frankrijk ligt . In de RK trouwakte staat dat Petrus Antonius Martinolo uit Italië komt, en zelf schrijft hij zijn naam als Pietro Antonio Martinolo (uit een handgeschreven brief van hem) wat Italiaans klinkt. Dit alles bij elkaar kan erop duiden dat Petrus Antonius Martinolo uit kanton Ticino (Zwitserland) komt. Mijn vraag is nu of iemand misschien weet wat Lotharingen er mee te maken heeft?

Alvast bedankt.

--------------

Titel is aangevuld met naam en regio en tijdvak door moderator

Luc G - 8 jul 2020 - 19:16 (laatst bijgewerkt 9 jul 2020 — 10:51 door moderator)

Ik lees in het doorgehaalde gedeelte "onder Zwitserland". De schrijver had kennelijk willen aangeven dat Lotharingen in de buurt van Zwitserland lag, maar is er achter gekomen dat dat niet klopte en heeft die passage dus doorgehaald.
Ik dnek dus niet dat je daar meer achter moet zoeken

karel honings - 8 jul 2020 - 19:27

de r.k. trouwinschrijving te Gemert vermeldt: Petrus Antonius Martinolo italus [hier]

Peter B - 8 jul 2020 - 19:36

Allereerst bedankt voor het meedenken. Kan het dus zijn dat met Lotharingen een plaatsje in Italië wordt bedoeld i.p.v. het gebied in Frankrijk? Zelf weet ik niet welk plaatsje hiermee eventueel bedoeld zou kunnen worden.

Luc G - 8 jul 2020 - 20:53

Een stukje geschiedenis:

In 1765, de datum van akte, was Lotharingen nog een groot gebied. (Noord-Italië, Zwitserland, Duitsland, Nederland, een groot deel van België, een deel Frankrijk, Luxemburg, stukje Polen, deel Oostenrijk)

Gezien de naam van Petrus, zou Italië of zelfs zuis-Zwitserland goed kunnen.

Het hertogdom van Lotharingen ( Frans : Lorraine [lɔʁɛn] ; Duits : Lothringen ), oorspronkelijk Upper Lorraine , was een hertogdom nu opgenomen in de grotere huidige regio Lotharingen in het noordoosten van Frankrijk. De hoofdstad was Nancy .

Het werd opgericht in 959 na de verdeling van Lotharingen in twee afzonderlijke hertogdommen: Opper en Neder-Lotharingen , de meest westelijke delen van het Heilige Roomse Rijk . De Tweede hertogdom werd al snel afgebroken, terwijl de Upper Lorraine werd bekend als gewoon het hertogdom Lotharingen. Het hertogdom van Lotharingen werd begeerde en korte tijd bezet door de hertogen van Bourgondië en de koningen van Frankrijk .

In 1737 werd het hertogdom gegeven aan Stanislas Leszczynski , de voormalige koning van Polen, die zijn troon als gevolg van het verloren had Poolse Successieoorlog , met dien verstande dat het aan de Franse kroon op zijn dood zou vallen. Wanneer Stanisław overleed op 23 februari 1766 werd Lotharingen geannexeerd door Frankrijk en gereorganiseerd als een provincie.

Bedet - 8 jul 2020 - 21:35


Hartelijk dank! Dit wist ik niet en dit verklaart waarom de ene keer Italië wordt aangegeven en de andere keer Lotharingen.

Luc G - 8 jul 2020 - 21:48







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu