stamboomforum

Forum logoGenealogie software / GEDCOMs » GensDataPro 2.9.9.5 en alternatieve namen in Genealogie Online opgelost



Profiel afbeelding

NB: 9 sept 2018. Dit is een bijgewerkte versie omdat in de eerste versie een paar onjuistheden m.b.t. de GensDataPro gedcom stonden en omdat  ik mijn eigen mening ook wat heb herzien.

Mijn excuses naar GensDataPro vanwege de onjuistheden in de eerste versie en ook excuses naar iedereen die door mij misschien op het verkeerde been is gezet.

=====

Geachte forumleden.

Er is een nieuwe versie 2.9.9.5 van GensDataPro (GDP) met veranderingen m.b.t. Genealogie Online (GOnline).

In de GDP update notes staat:

> De Gedcom uitvoer is iets gewijzigd waardoor de alternatieve namen ook bij Genealogie Online worden genoemd.

Dit heb ik uiteraard uitgeprobeerd, ik was toch aan een update van mijn stamboom op GOnline toe. Ik zie en subtiel verschil t.o.v. de gedcom van GDP 2.9.9.4, waardoor GenealogieOnline ze nu overneemt als alternatieve naam.

Echter, er zijn binnen GDP twee soorten alternatieve namen.

1) Alternatieve namen die door de stamboombeheerder weloverwogen gekozen zijn en vervolgens als activiteit toegevoegd aan een persoon d.m.v.: Bewerkingshandelingen > Voeg alternatieve naam toe.

2) Namen uit bronkoppelingen. Een bronkoppeling is een verwijzingen van een persoon naar en bron waarin zijn naam voorkomt. Die naam is een onderdeel van de bronkoppeling en is niet altijd exact gelijk aan de persoonsnaam. GO laat nu al en lijst zien van al die bronnen bij een bepaalde persoon.

De categorie 1) alternatieve namen zijn wat ik noem de echte alternatieve namen.

Een naam van type 1 wordt in de gedcom aangeduid met 2 regels: "1 NAME " + "2 TYPE AKA".

Een naam van type 2 op dezelfde manier, maar dan direct gevold door een regel met bronverwijzing: "2 SOUR @S@".

Die bronverwijzing is dus de sleutel om onderscheid te maken tussen de type 1 en type 2 namen.

De namen van type 2 zijn vaak gelijk aan de originele persoonsnaam, en dus helemaal niet alternatief. Als ze niet gelijk zijn aan de persoonsnaam, zijn het vaak schrijfvarianten die lang niet altijd in aanmerking komen voor de status ‘alternatieve naam’.

Wat mijn bezwaar van de huidige implementatie is, is dat de twee types bij de presentatie op GOnline op één hoop gegooid worden en dat soms - als er veel bronkoppelingen zijn - de echte alternatieve namen van type 1 niet getoond worden. Dit terwijl die weloverwogen door de stamboombeheerder gekozen zijn. De oorzaak hiervan is het feit dat de type 2 namen bij een persoon voor de type 1 namen komen te staan in de GDP gedcom.

Verderop zal ik dit met twee voorbeelden uit mijn eigen stamboom illustreren.

Als de persoon in alle bronnen waarna verwezen wordt met dezelfde naam wordt aangeduid zal die naam als persoonsnaam gekozen worden. Als die persoon daarnaast nog met significant andere namen aangeduid wordt is er aanleiding om een alternatieve naam van type 1) toe te voegen, dit ter beoordeling van de stamboombeheerder. Persoonlijk vind ik b.v. een iets andere schrijfwijze geen aanleiding voor een alternatieve naam.

De persoonsnaam en eventuele alternatieve namen van type 1 zijn dus een selectie uit de vaak omvangrijke lijst van type 2 namen. Alleen de namen van type 1 worden intern in GDP gebruikt in rapporten zoals b.v. een kwartierstaat.

De namen van type 2 zijn volgens mij niet zondermeer geschikt voor publicatie. Omdat GOnline niet alleen een publicatie is, maar ook een medium voor uitwisseling van gegevens tussen stamboomonderzoekers kan het daar wel degelijk nuttig zijn, maar dan zou de naam uit een bronkoppeling getoond moeten worden bij de bron waarop hij betrekking heeft. GOnline kent die bron, want gebruikt die nu al om de bronnen bij een persoon te tonen. Met de betreffende type 2 naam er bij zou het een hele aardige benadering van het bronkoppeling concept in GDP zijn.

Ik wil e.e.a. illustreren met twee personen uit mijn stamboom op GenealogieOnline, de Stamboom Scholl-ten Broeke en Jansen-Roozen:

stamboom: https://www.genealogieonline.nl/genealogie-scholl/

en daaruit:

1) Gerrit Jan Scholl: https://www.genealogieonline.nl/genealogie-scholl/I14.php

We zien hier dat als alternatieve naam staat vermeldt: 3 keer Gerrit Jan Scholl en 1 keer G.J. Scholl omdat in één bron alleen zijn initialen staan. Dit zijn allemaal type 2 namen en voegen als alternatieve naam niets toe op de plaats waar ze nu gepresenteerd worden. Als ze echter bij de betreffende bron geplaats worden zou je kunnen zien in welke bron alleen zijn initialen gebruikt worden. Deze persoon heeft geen alternatieve naam van type 1 en op de plek waar nu de alternatieve namen getoond worden zou dan leeg zijn.

2) Lammert Kruisebrink: https://www.genealogieonline.nl/genealogie-scholl/I158.php

Dit is een persoon waarvoor ik veel moeite heb moeten doen om te bepalen of al die aktes op deze éne persoon betrekking hebben. Hij komt onder veel verschillende namen voor in - in dit geval - 13 bronnen.

De namen in al die bronnen worden door GOnline getoond, al is het wel zo dat die het genoeg vindt na twee regels vol en de rest weglaat.

Dit is cruciaal, want daardoor worden de twee alternatieve namen van type 1 die deze persoon heeft niet getoond omdat ze in de GDP gedcom als laatste opgenomen zijn. Dus de keuze van de stamboombeheerder is niet te zien.

Als persoonsnaam heb ik voor Lammert Kruisebrink gekozen omdat dat zijn voornaam is bij zijn doop en Kruisebrink de achternaam van zijn vader bij diezelfde doop. Als alternatieve naam type 1 heb ik in GDP alleen “te Kolste” en “in Borninkhofsbos” toegevoegd.

Ik heb van de GensDataPro helpdesk begrepen dat er nog nagedacht wordt over de precieze presentatie. Dus ben ik benieuwd waar het naartoe gaat. Ook ben ik benieuwd naar de mening hierover van andere stamboomonderzoekers en/of GensDataPro gebruikers.

Met vriendelijke groeten, Gerrit Scholl.

Gerrit Scholl - 7 sep 2018 - 18:10

Ik heb mijn openingsbericht bijgewerkte omdat in de eerste versie een paar onjuistheden m.b.t. de GensDataPro gedcom stonden en omdat  ik mijn eigen mening ook wat heb herzien.

Mijn excuses naar GensDataPro vanwege de onjuistheden in de eerste versie en ook excuses naar iedereen die door mij misschien op het verkeerde been is gezet.

 

Gerrit Scholl

Gerrit Scholl - 9 sep 2018 - 21:12

Ik heb een probleem met mijn GensDataPro. Het mailadres van de helpdesk: helpdesk@gensdatapro.nl, bestaat kennelijk niet meer, want de berichten komen als "onbestelbaar" terug. Ik krijg dus geen antwoord hoe mijn probleem op te lossen. Wie kent het huidige helpdeskadres van GensDataPro?

R.J.Spreen 2 - 28 okt 2019 - 13:15

Waarom reageert er niemand?

Ook ik heb problemen. Zelfs de website van Gensdatapro kan ik niet vinden...

Groeten,

Paul

Paul van Uffelen - 8 nov 2019 - 15:55

Ik was al blij dat er na 2 jaar eindelijk een reactie op mijn draadje "GensDataPro 2.9.9.5 en alternatieve namen in Genealogie Online". Helaas ging het niet over mijn onderwerp maar over de bereikbaarheid van de GensDataPro helpdesk.

Ik denk overigens dat dat laatste tijdelijk is en te maken heeft de vernieuwing van de website van NGV en GensDataPro.

Ook ik vraag mij ook af waarom er in die 2 jaar niemand gereageerd heeft op mij initiële onderwerp over het verhaspelen van GensDataPro alternatieve namen door Genealogie Online.

Geen reactie dus van andere GensDataPro gebruikers die toch tegen hetzelfde probleem aan moeten lopen. Ook geen reactie van Bob Coret of andere GOnline medewerkers. Ik neem toch aan dat de verandering in GensDataPro mede op verzoek van Bob Coret gedaan is.

Hopelijk wordt dit gecorrigeerd bij de overgang naar het onlangs uitgebrachte nieuwste GEDCOM  formaat.

Mvg, Gerrit Scholl

Gerrit Scholl - 8 nov 2019 - 20:27


Sinds kort ben ik lid en heb de CD: GensDataPro ontvangen en geïnstalleerd. Het lukt mij niet om te updaten naar bijv. GensDataPro 2.9.9.5. Voorts krijg ik de informatie/bericht dat de website: GensDataPro is uitgevallen. Wie kan mij helpen

Mvg,

Geert Fr.

gerardus25746 - 9 dec 2019 - 16:10







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu