stamboomforum

Forum logoHelpdesk » De wijziging in openbaarheid van personen zullen nu verwerkt worden. opgelost



Profiel afbeelding

Betreft Genealogie Online

waarom moet ik mensen uit 1900 nog steeds toestemming vragen om te publiceren.

zijn 119 jaar geleden geboren.

peter van ninhuys - 26 aug 2019 - 22:31

zelfs uit 1898

peter van ninhuys - 26 aug 2019 - 22:33

Nee, dat is niet zo. Volgens de AVG Privacywet is het 100 jaar na geboorte, en dan wordt alles vrijgegeven.

Kan je anders een voorbeeld geven van een persoon?

Yolanda Lippens - 27 aug 2019 - 09:15

Hoi Yolanda,

ik wilde je even vriendelijk wijzen op je foute uitleg. De regel van 100 jaar is een regel die archiefinstellingen hanteren. In artikel 1:17a van het Burgerlijk Wetboek zijn de bekende termijnen van 100, 75 en 50 jaar gecreëerd, maar deze zien alleen toe op de overbrenging van archiefstukken uit de Burgerlijke Stand van de gemeente naar de archiefinstellingen, dit heeft verder niets van doen met de openbaarheid. Onder de huidige privacywetgeving, de Algemene Verordening Gegevensbescherming van de Europese Unie, is het eenvoudigweg niet toegestaan om gegevens te publiceren omtrent levende personen.

Nee, weinig archieven houden zich hier aan, maar de generaties waar we het dan over hebben die eventueel hiervan nadeel of hinder kunnen ondervinden, zijn inmiddels al zo oud (geboren in de jaren 1910 o.a.) dat ze er waarschijnlijk niet eens mee bezig zijn.

Met vriendelijke groet,

Indie van Lieshout

Uitgeschreven lid - 27 aug 2019 - 11:10

Dank voor je aanvulling Indie!

Van Peter zou ik graag een voorbeeld zien om welke personen het dan gaat.

Yolanda Lippens - 27 aug 2019 - 11:24

heb ze gisteren allemaal geplaatst, en weet niet meer welke het waren.

peter van ninhuys - 27 aug 2019 - 21:24

alleen al uit 1910 zijn er 55 die ik toestemming moest verlenen..

misschien omdat er geen sterfdatum aan verbonden is ?

peter van ninhuys - 27 aug 2019 - 21:30

Mensen die gestorven zijn hebben geen recht meer op privacy om de eenvoudige reden dat ze zijn uitgeschreven bij alle officiële instanties.

Er wordt dan wel gezegd dat de familie nog rechten heeft, ja maar over hun eigen naam en niet over die van de overledene.

ien lejeune - 6 sep 2019 - 21:01

 De vraag aan Peter is, wat versta je onder "openbaar"? Openbaar bij de gemeente, openbaar in het archief of openbaar op internet?

Het is niet zo dat de archiefstukken van de geboortes na 100 jaar al in het archief liggen. Dat varieert nogal per gemeente. Vervolgens moeten in het archief deze archiefstukken geindexeerd worden, zodat ze op naam en datum te vinden zijn. Kost ook tijd en geld. Tenslotte moet alles nog eens gedigitaliseerd worden zodat de gegevens via internet zijn in te zien. Dat hele proces kost ook tijd en geld, en ook hier weer een grote verscheidenheid tussen de (provinciale) instellingen.  Als voorbeeld wil ik nemen de broer van mijn moeder, geboren maart 1918 in de gemeente Opsterland in Friesland. Op Alle Friezen kun je (voorlopig) nog niets vinden terwijl het wel 101 jaar geleden is. Het tweede voorbeeld is een zuster van mijn vader, geboren december 1918 in de gemeente Leek in Groningen. Haar geboortegegevens waren op 2 januari 2019 op Alle Groningers te vinden. Toch weet ik vrijwel zeker dat je op de leeszaal van beide instellingen - Tresoar en Groninger Archief - de geboorteakte hebt kunnen inzien. 

Het is echter niet zo dat de trouwakte en akte van overlijden van genoemde personen nu ook op internet beschikbaar zijn. Dat kan voor beide personen nog wel even duren.  

Joeke de Jong - 7 sep 2019 - 11:06

Jazeker @Joeke liggen de geboorteaktes van 100 jaar geleden in het archief ze zijn ook ten alle tijden opvraagbaar vanuit het depot want het kan zijn dat ze niet id studiezaal liggen.

Ook de huwelijksaktes en overlijdensaktes van respectievelijk 75 jaar en 50 jaar geleden zijn ih archief aanwezig.

Als iemand in 1910 is geboren in 1944 is gehuwd zijn alle twee de aktes openbaar en dus opvraagbaar.

Als je iets wilt weten over iemand die recent is overleden kun je via het CBG een persoonslijst aanvragen (zijn kosten aan verbonden). Dus iemand die in 2015 is overleden in 1980 is geboren en in 2000 is getrouwd die aktes zijn inderdaad nog niet in te zien maar wel staan de data allemaal vermeld op die persoonslijst. 

Dit vermeld ik omdat van die overledene alles wordt verteld en dus ook niet in aanmerking komt voor die wet van de privacybescherming. 

ien lejeune - 7 sep 2019 - 13:12

Maar om op jouw vraag @Peter, waar je dit draadje mee begint) in te gaan allereerst een vraag van mij, is die persoon uit 1900 overleden? zo ja hoef je hiervoor geen toestemming te vragen aan wie zou je dan moeten doen? Het recht op de privacy is persoonlijk. Maar ik denk dat jij het hebt over de nabestaanden van die persoon?

ien lejeune - 7 sep 2019 - 13:19 (laatst bijgewerkt 7 sep 2019 — 13:20 door auteur)

In welke genealogische software maak je het Gedcom bestand en is daar een vinkje gezet bij overlijden als iemand is geboren vóór b.v. 1919?

In Aldfaer kan je dat b.v. in één handeling doen.

Theo Mur - 16 sep 2019 - 10:57

hoi theo.

werk met aldfaer en zet er inderdaad geen vinkje bij.

maar dit is iets van de laatste tijd.

peter van ninhuys - 16 sep 2019 - 20:40

Behalve BS-akten en persoonslijsten kun je ook andere bronnen als (voorlopig) bewijs van overlijden gebruiken en in het veld "bron" aangeven, bijv.

  • als je weet dat oudoom die-en-die al in je jeugd overleden is vink je hem aan als overleden met als bron "eigen kennis van de samensteller" o.i.d.,
  • rouwkaarten, bidprentjes e.d. uit "eigen archief" dan wel uit verzamelingen bij het CBG en elders,
  • familieadvertenties bij het CBG en in de digitale krantenarchieven van Delpher en andere archiefinstellingen,
  • die digitale krantenarchieven leveren ook treffers in de vroeger vaak gepubliceerde lijsten met BS-aangiften, soms per dag, soms per week (let op, dat is dus alleen voor huwelijken ook de gebeurtenisdatum, voor geboorten en overlijdens de aktedatum),
  • en als dat allemaal geen treffers oplevert kijk ik tenslotte voor personen geboren rond de vorige eeuwwisseling nog even op Wikipedia naar de op dat moment oudste man/vrouw ter wereld: iedere man/vrouw in mijn bestand die eerder geboren is dan die oudste man/vrouw kan ik met zekerheid als overleden aanvinken. Als het zeker is dat de betreffende persoon nooit uit Nederland vertrokken is kan de peildatum nog wat verder opgeschoven worden naar de oudste man/vrouw van Nederland. Door van tijd tot tijd de alfabetische personenlijst in Aldfaer even om te sorteren op geboortedatum komen alle personen die rond die periode geboren zijn bij elkaar te staan zodat ze snel te checken zijn.

En als t.z.t. de gegevens uit de overlijdensakte te raadplegen zijn kun je de bronvermelding aanpassen.

Overigens gebruikt Genealogie Online voor de openbaarmaking een complexere rekenmethode dan die 100, 75 en 50 jaar, dit om rekening te houden met het toenemende aantal 100-plussers, zie de FAQ "Hoe zit het met privacy?" in de helpteksten.

Henk Beindorff - 1 okt 2019 - 22:52

Heb ge exporteert met vinkjes erbij, maar kan er nu zelf niet meer bij. Namen zijn weg en vervangen door: "niet publiceren" tekst. Gaat om 40 personen, waarvan sommigen uit 17e eeuw. Die leven ECHT niet meer.

Uitgeschreven lid - 15 okt 2019 - 10:18

Ga in Aldfaer via 'Stamboom' naar 'Controleren gegevens'. Zet daar de nodige vinkjes en kies 'Volgende'. Vul in het actiescherm het door u gewenste getal in en zet een vinkje bij 'Markeer als overleden. Tik op 'Volgende' en u krijgt een lijst met data die uw aandacht vragen maar u heeft dan in ieder geval bereikt dat er overlijdensvinkjes zijn geplaatst.

Als u nu en gedcom-bestand gaat exporteren, kijk dan nog even naar de instellingen van uw Privacyfilter. Kies daar voor 'Persoon uitsluiten' en maak het filter actief. Doet u dat niet dan zal GOL zelf deze personen uitsluiten.

Theo Mur - 15 okt 2019 - 11:52


Gelukt, het waren er minder, dan ik dacht.  bedankt.

Uitgeschreven lid - 17 okt 2019 - 21:29







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu