stamboomforum

Forum logoHelpdesk » Pleegouders


Profiel afbeelding

Dit bericht staat nog steeds op onze radar. 

Yolanda Lippens - 4 jun 2021 — 14:19

Feitelijk Genealogisch gezien heeft een adoptiekind (wat dus geen kind is van die vader en/of moeder) nooit een referentie met die ouders, omdat dit kind niet in de kwartierstaat thuis hoort.

Anders is dit bij iemand die trouwt en heeft (neemt mee) een kind van een ander, die heeft wel de kwartierstaat logische referentie.

Zoals ik dit dus zie en hanteer is, dat een adoptiekind van een echtpaar in een andere stamlijn behoort ondergebracht.

Waar niet zomaar een automatische verwijzing mee kan zijn

Uitgeschreven lid - 22 jun 2021 — 15:23 (laatst bijgewerkt 22 jun 2021 — 15:24 door auteur)

@Herman, allereerst heeft dit bericht betrekking op Pleegouders. In de discussie met Bob Coret is een vergelijking gemaakt met Adoptieouders en naar een voorbeeld verwezen.

Dat jij anders omgaat met de verwerking van Pleegouders/-kinderen en Adoptieouders/-kinderen dan met Wettige ouders/kinderen staat jou natuurlijk vrij, net zoals het mij vrij staat om daar op mijn manier mee om te gaan. Ik verwerk deze kinderen wel in mijn GEDCOM, met de extra vermelding. Alleen komt deze nog niet goed tot zijn recht in de publicatie. Overigens geldt dat ook voor bij huwelijk gewettigde/erkende kinderen.

Ben wel benieuwd hoe jij het verschil laat zien tussen bij huwelijk gewettigde kinderen en in het huwelijk geboren kinderen.
Een bij huwelijk gewettigd kind hoeft niet altijd een biologisch kind van de vader te zijn, dus hoort het kind dan in de kwartierstaat van de vader?  

Martien Mantel - 27 jun 2021 — 12:11

Natuurlijk staat het vrij hoe te doen, maar voor je het zelf in de gaten hebt leg je in de registratie een data onjuistheid neer; echter kwartierstaat-Genealogies en Gedcom gerelateerd hebben ouders voor pleegkinderen geen opname mogelijkheid; ze horen bij hun eigen ouders thuis in die kwartierstaat

Verder vermeld ik dat in mijn programma als een NOTE.

Gewettigde kind(eren) (als kind van de vader of moeder) registreer ik dan als kind zodanig bij de vader of moeder in het persoonsblad.

Het is dan tenslotte een half- broer of zus

Ik zie ze bij mij dan wel als hun kind, maar met de opmerking erbij

Ik heb daar in mijn eigen software ruimte voor Kwartierstaat afwijkende vermeldingen op te nemen, die dan ook als zodanig in de Gedcom worden behandeld.

Uitgeschreven lid - 28 jun 2021 — 22:59 (laatst bijgewerkt 28 jun 2021 — 23:09 door auteur)


Complexe materie.

Als alle vormen van relaties er vanaf het begin van enige stamboom beschrijving er al zouden zijn geweest, zou er in het opzetten van stamboom relaties/protocollen dat "gewoon" vanaf de start meegenomen zijn, immers het lijkt dat je bij zo'n protocol immers geen groepen gaat uitsluiten, dat zou dan toch volgens de tegenwoordige wet discriminatie heten. 

Nu we achteraf proberen een ontwikkeling in kaart te brengen, dan (b)lijkt? dat een stuk lastiger en lopen we een groot risico om af te wijken wat ooit een goed protocol leek en zelfs na een latere bijstelling dat ook leek. En er kunnen dan ook nog problemen komen bij de opstellers en de gebruikers van GEDCOM hoe er mee om te gaan. Ik heb het antwoord ook niet om een sluitend systeem op te zetten. Het is meer een "perspectief" benadering als er wat afstand genomen wordt tot een dergelijke problematiek.

http://forums.rootsmagic.com/index.php?/topic/19264-noting-parents-who-raised-as-well-as-biological-parents/

Bij het onderzoek naar het hoe & wat t.a.v. een aantal issues hoe  Rootsmagic er mee om zou gaan, kwam ik een probleem uit de forest parents en de biologische ouders tegen. 

Daar passeerde een deel vergelijkbare discussie hoe je met dit soort materie om zou kunnen gaan ook de revue.

Voor geïnteresseerden, zie bovenstaande weblink.

Andre Roelofs - 5 okt 2021 — 22:34 (laatst bijgewerkt 6 okt 2021 — 11:21 door auteur)Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu