stamboomforum

Forum logoHelpdesk » BN-er en privacy opgelost



Profiel afbeelding

Betreft Genealogie Online (via Edge browser)

Waarschijnlijk kijken veel genealogen net als ik naar het TV-programma Verborgen Verleden. En natuurlijk zouden we allemaal wel een familierelatie willen hebben met bijvoorbeeld een Karel de Grote, Willem van Oranje e.d.
Maar wat ik ook interessant vind, is of de Bekende Nederlander een familierelatie heeft met iemand in mijn stamboom.

Dat komt wel eens voor en bij mij roept dat de vraag op of ik dan de gegevens van de BN-er mag publiceren. Tenslotte is zijn/haar stamboom al op de openbare TV uitgezonden.

Voor het vastleggen maak ik gebruik van Aldfaer, waarin een vinkje aanzet bij 'Toestemming tot publicatie verleend'. In de GEDCOM wordt dit volgens mij zichtbaar in de regel:

1 _PRIVACY
2 _PUBLISH

Maar in GO wordt niets gepubliceerd. Moet ik dan in GO nogmaals aangeven dat gepubliceerd mag worden?

Martien Mantel - 24 jan 2021 - 16:28

Het verschil tussen u en de programmamakers van "Verborgen Verleden" is significant.
Zij hebben een schriftelijke overeenkomst met de Bekende Nederlander, waarin zijn toestemming is vastgelegd, met een aantal randvoorwaarden.
U  wordt niet genoemd in deze overeenkomst en hebt ook geen persoonlijke schriftelijke toestemming gevraagd of verkregen.
U kunt zichzelf dus niet op één lijn plaatsen met die programmamakers en u kunt de wet ook niet oprekken of aanvullen omdat u dit prettig vindt.
Voor u geldt derhalve: "Je kunt er alleen maar naar kijken, maar aankomen niet", want de t.v. is geen openbare grabbelton voor her-publicaties.

mvrgr, 

henk elsinga - 24 jan 2021 - 17:31

Hoe zit het dan precies met Wikipedia?

Everardus Rollema - 24 jan 2021 - 23:11

sprangers - 24 jan 2021 - 23:59

Beste Sprangers,

Natuurlijk zijn er regeltjes i.v.m. de AVG opgesteld door Wikipedia. 

Echter ik geloof niet, dat daar enige controle op is en dat de bekende BN'er hierover wordt benaderd.

Wie vult allemaal de gegevens aan?

Jan en alleman?

Ik kan me herinneren, dat ook Prinses Mabel aan het rommelen was op Wikipedia met haar eigen gegevens.

Net zo als op het forum gewoon een link gebruiken in de vrije tekst.

Groet,

Everardus

Everardus Rollema - 25 jan 2021 - 10:10

Everardus,

Als je laatste zin als tip bedoeld is, ben ik het eens met die oplossing: ... gewoon een link gebruiken in de vrije tekst. Met name als het om auteursrecht gaat. Echter een link naar onwelvoeglijke of privacygevoelige informatie lijkt me nooit de bedoeling.

Wat de controle door Wikipedia betreft: ze hebben daar wel degelijk een moderator en het hele idee achter Wikipedia is ook dat men elkaar aanvult en controleert. Zo zijn de wijzigingen door de prinses destijds ook al snel overruled. Maar daarmee wil ik niet beweren dat alle informatie op Wikipedia aan de AVG voldoet. Het is natuurlijk ook een kwestie van wetsinterpretatie en jurisprudentie.

Maar wat de oorspronkelijk vraag van Martien betreft: Wikipedia zegt dat men de persoonsgegevens alleen mag vermelden als deze algemeen bekend zijn. Een enkele vermelding in bijvoorbeeld een tijdschrift is volgens Wikipedia niet voldoende om ze te mogen overnemen. En met een geboortedatum moet men sowieso terughoudend zijn. Analoog daaraan zou ik een vluchtig langskomen van persoonsgegevens in Verborgen Verleden niet als een vrijbrief beschouwen om die in GO te kunnen opnemen. Ik heb het gevoel dat je dan ook persoonsgegevens aan het toevoegen bent: een BN-er wil er misschien helemaal niet aan herinnerd worden dat hij aan mij verwant is Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

.

sprangers - 25 jan 2021 - 13:00

Vanwege verschillende reacties heb ik op advies van Rob van Drie (CBG) de casus over de privacy en BN-ers voorgelegd aan Arnoud Engelfriet. 
Mr.ir. Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Sinds 2007 blogt Arnoud dagelijks over internetrecht.

Zijn letterlijke reactie op de vraag is:
Hoofdregel is dat het niet uitmaakt of je bron openbaar is gepubliceerd, je hebt nog steeds zelf een grondslag (reden) nodig om jouw informatie te publiceren. Daarom moeten stambomen afgeschermd zijn terwijl de meeste bronnen (aktes van overlijden en zo) vaak online te vinden zijn.
Specifiek hier denk ik dat het wel kan, omdat de BN'er meedoet aan een programma over genealogie en dus kennelijk specifiek daarvoor de informatie vrijgeeft. Jouw belang bij publicatie is dan denk ik zwaarwegender dan zijn privacybelang achteraf. Dus ik denk dat je zhaar gegevens dan mag publiceren ook al leeft zhij nog.

Waarschijnlijk komt deze casus morgen op zijn blog beschikbaar.

Resteert de vraag aan de Helpdesk van GO waarom er niets wordt gepubliceerd, ondanks de aanduiding in de GEDCOM.

Martien Mantel - 26 jan 2021 - 20:03

Martien,

Hier komen we (weer) op het probleem van de user defined gedcom tags. De 1 _PRIVACY en 2 _PUBLISH zijn door Aldfaer bedacht, deze komen niet voor in de GEDCOM specificatie (die user defined gedcom tags overigens wel toestaat). Wat precies de betekenis is van deze tags en wat een stamboomprogramma of -dienst hiermee moet is dus onduidelijk. In de praktijk zullen maar weinige stamboomprogramma's en -diensten deze user defined gedcom tags gaan snappen. Genealogie Online kent vrij veel Aldfaer gebruikers, dus is het de moeite om deze tags wel te gaan begrijpen en - in dit geval - incorporeren in het privacy filter van Genealogie Online.

Echter, ik kan nog geen goede documentatie hierover online vinden. Er zit wel iets in de help van Aldfaer (dus je moet het NL-talige programma installeren om deze informatie überhaupt te vinden, van de gekke, dit draag niet bij aan de adoptie van de Aldfaer tags), maar daar lees ik:

1   _PRIVACY Ja Ja Eigen Aldfaer-tag:
Privacyinstellingen op tabblad [Diversen]
2   _PUBLISH Ja Ja Eigen Aldfaer-tag:
Toestemming tot publicatie verleend op tabblad [Diversen] aangevinkt
2   _OBJECTION Ja Ja Eigen Aldfaer-tag:
Uitsluiten van publicatie op tabblad [Diversen] aangevinkt

Ik ga kijken hoe ik bovenstaande kan verwerken in de code.

Bob Coret - 6 feb 2021 - 13:26

Dat lijkt me allemaal prachtig, maar heeft u wel gezien dat voor wat betreft Verborgen Verleden,  Mr.Engelfriet zijn eerdere oordeel aanzienlijk heeft genuanceerd ?

sprangers - 6 feb 2021 - 14:39

Beste Sprangers,
Dat is maar net met welke 'bril' je de blog wil lezen. Duidelijk is dat u een andere mening bent toegedaan en dat vind ik prima. Ik hoop dat u mijn mening / lezing van de blog ook respecteert.

Overigens had ik dit deel van mijn vraag al als beantwoord beschouw. Resteert alleen nog het deel waar Bob Coret mee bezig is. 

Martien Mantel - 6 feb 2021 - 15:56

@Martien,

Het "snappen" van deze Aldfaer user defined tags  staat op mijn lijstje om op te nemen in Genealogie Online.

Bob Coret - 10 feb 2021 - 14:32


Dan markeer ik dit issue als opgelost.

Hoop dat het lijstje niet te lang wordt.

Martien Mantel - 10 feb 2021 - 14:56







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu