stamboomforum

Forum logoHelpdesk » Logica in publicaties stamboom ontgaat mij (kom niet waar ik verwacht te komen) opgelost



Profiel afbeelding

Betreft Genealogie Online (via Edge browser) op adres https://www.genealogieonline.nl/de-stamboom-jansen/

Het internet opgave van het probleem is een adres als voorbeeld; het is ook bij andere namen het geval.

Volgens mij was het vroeger beter geregeld m.b.t. het kunnen zien van gegevens als er vanuit de button letter en vervolgens op een naam uit de lijst werd geklikt.

Dan kwam je bij verdere keuzes van namen aanklikken of in het kwartier zelf.

Nu klik ik me een slag in de ronde en kom vervolgens nooit bij gegevens van personen.

Wat mij erg logisch lijkt.

Moet ik nu echt een naam opgeven om er te komen ?; of zie ik iets over het hoofd (wat dan misschien duidelijker mag aangegeven).

Groet Herman

Uitgeschreven lid - 14 feb 2021 - 17:41 (laatst bijgewerkt 14 feb 2021 — 17:43 door auteur)

Ik begrijp het probleem nog niet.

Vanaf de startpagina kun je via de zoekbox, de index, startpunten (kwartierstaat, stamboom, favoriet, bekend persoon of stamreeks) of de "vandaag in het verleden"-lijst naar een persoon toe. Op een persoonspagina zijn alle personen in het gezin en in de kwartierstaat weer links naar de pagina van die persoon. Op deze vlakken is er niets veranderd?

Bob Coret - 2 mar 2021 - 16:11

Beste Bob, Sorry, deze was me ontglipt en ik kom ik nog op terug.

Uitgeschreven lid - 13 mar 2021 - 21:11

Hoi Herman, ben je er al achter wat je probleem destijds was? En zoja, heb je al 

'n oplossing gevonden?

Pauline Berens EBBI - 30 jul 2021 - 17:41

Hoi Pauline,

Ik ben daar verder niet mee bezig geweest; als ik het nu doe kost het minimaal 5 button klikken om in m'n publicatie terecht te komen.

Je verwacht toch (vindt ik) om minimaal vanuit mijn publicaties -> keuze (in mijn geval) kwartierstaat, direct in een startpunt o.i.d. te komen.

Dat je dan daarna een naam en/of volledige naam kan kiezen lijkt me netter.

Moet ik in dit geval een letter en daarna een achternaam en daarna een volledige naam aan klikken om vervolgens iets te zien.

Vindt het enig zins een langdradige weg (met wat ik nu zie).

Toen ik het melde, kreeg ik als onervaren gebruiker het gevoel van het kassie naar de muur gestuurd te worden zonder enige relevantie over m'n publicatie en dat gaat dan als beginner gauw vervelen voor iemand zo als ik die resultaat gericht, naar oplossingen zoekt.

Klinkt een beetje vreemd, maar zo voelde dat toen wel en als ik het nu doe eigenlijk ook wel weer, naar mate ik weer meerdere malen toegang zoek.

Uitgeschreven lid - 30 jul 2021 - 19:14 (laatst bijgewerkt 30 jul 2021 — 19:20 door auteur)

Hoi Herman, ik begrijp inmiddels dat je moeite hebt met de navigatie op GenealogieOnline. Het meest concreet word je in 

"Je verwacht toch (vindt ik) om minimaal vanuit mijn publicaties -> keuze (in mijn geval) kwartierstaat, direct in een startpunt o.i.d. te komen."

En je noemt als voorbeeld de publicatie van Bernd Josef Jansen. Maar Bernd heeft nu juist wel 'n startpunt gedefinieerd: "de kwartierstaat van 149 generaties van kwartierdrager Bernd Josef Jansen". Als je vanaf 'n willekeurige plek naar de startpagina van Bernd https://www.genealogieonline.nl/de-stamboom-jansen/ gaat kun je meteen doorklikken naar z'n startpunt. Dat zou jij ook kunnen doen in jouw publicatie. Startpunten Beheren vind je in het beheerscherm van je publicatie. 

Op je startpagina staat iets vreemds: "Kwartierstaat Schilder volledig informatie vanaf Pers.nr.16" suggereert dat je startpunt is:

https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-schilder/I16.php

Maar die pagina levert 'n "file not found"-foutmelding op. Als je 'n startpunt definieert en de titel aanpast wordt de navigatie in je publicatie 'n stuk handiger, tenminste voor het publiek:-) Is hiermee je probleem opgelost?

Pauline Berens EBBI - 31 jul 2021 - 09:35

Citaat:

Maar die pagina levert 'n "file not found"-foutmelding op. Als je 'n startpunt definieert en de titel aanpast wordt de navigatie in je publicatie 'n stuk handiger, tenminste voor het publiek:-) Is hiermee je probleem opgelost?

Die foutmelding heb ik nog niet langs zien komen, ook niet eerder.

Verder stel je Citaat: En je noemt als voorbeeld de publicatie van Bernd Josef Jansen

Ik zou niet weten hoe je daar aan komt ?

Er verandert daardoor niets zichtbaars; sterker nog door de titel aanpassen wordt dat niet mee genomen in de menukeuze (de oude info blijft daar gewoon staan) vanaf Mijn publicaties..

Verder een naam opnemen als startpunt werkte ook niet gelijk goed.

Kies de juiste benaming reageerde niet.

Er kwam alleen maar steeds het onderstaande (www.genealogieonline.nl vertelt), waar ook nog een tekstuele fout in staat:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Minimaal 3 letters opgeven kwam die continu met de melding: U heeft nog persoon uit uw publicatie geselecteerd

Toen ik de volledige naam opgaf kwam die met Willem Schilder Ik weet ff niet welk jaar meer.

Instelling opslaan kwam er nog niets (ook niet bij afwachten) en in ene werd het opgepakt.

Verder is de toegankelijkheid, zoals ik eerder schetste

Uitgeschreven lid - 31 jul 2021 - 21:15 (laatst bijgewerkt 31 jul 2021 — 21:17 door auteur)

Hoi Herman, je opmerking:

"Die foutmelding heb ik nog niet langs zien komen, ook niet eerder." 

slaat op mijn opmerking over je titel:

"Op je startpagina staat iets vreemds: "Kwartierstaat Schilder volledig informatie vanaf Pers.nr.16" suggereert dat je startpunt is:

https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-schilder/I16.php"

Het veranderen van de titel verandert idd technisch niets aan de menukeuze of wat dan ook, maar wel verandert de beleving van je website, het lijkt 'n hint om te vertellen wat bezoekers moeten doen om je startpunt te vinden, je zet mensen echter op 'n dwaalspoor, ze gaan op zoek naar "Pers.nr.16", maar vervolgens krijgen ze "file not found" als ze met ID 16 de volgende link samenstellen:  https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-schilder/I16.php

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Je opmerking: 

"Ik zou niet weten hoe je daar aan komt ?"

slaat op de link die je zelf hebt toegevoegd aan dit forum-item als bewijs van waar je probleem zich voordoet, zie bovenaan dit forum-item vlak onder het onderwerp "Logica in publicaties stamboom ontgaat mij": 

"Betreft Genealogie Online (via Edge browser) op adres https://www.genealogieonline.nl/de-stamboom-jansen/  "

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De melding "U heeft nog persoon uit uw publicatie geselecteerd" moet idd "U heeft nog geen persoon uit uw publicatie geselecteerd" zijn. Die melding verschijnt als je het automatisch aanvullen negeert. Het is de bedoeling dat je 'n naam intikt totdat automatisch aanvullen o.a. de gewenste naam toont in 'n keuzelijst, vervolgens kies je de gewenste naam in de lijst. Nadat je op "Instellingen Opslaan" klikt moet je nog op knop "Publicatie Bijwerken" klikken. Uit je beschrijving "Instelling opslaan kwam er nog niets (ook niet bij afwachten) en in ene werd het opgepakt." wordt me niet duidelijk of je dat laatste wel hebt gedaan.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zie net dat je de titel van je publicatie aangepast hebt: "Kwartierstaat Schilder volledig informatie vanaf Pers.nr. 32". Nog handiger voor het publiek is het als je 'n link naar je startpunt opneemt in de beschrijving, deze 

https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-schilder/I32.php

Je hebt verder naar beneden op je startpagina wel 'n startpunt gedefinieerd, alleen is ie nog niet aanklikbaar?!

Startpunten in deze publicatie

  • Bekijk de kwartierstaat van generaties van kwartierdrager Willem Schilder (1822 - 1895)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Je schreef: 

"Verder is de toegankelijkheid, zoals ik eerder schetste"

Kun je aangeven op welk punt van het volgende rapport over digitale toegankelijkheid GenealogieOnline volgens jou slecht scoort? Dan wordt misschien duidelijk wat je nu eigenlijk bedoelt:-)

https://www.digitoegankelijk.nl/sites/default/files/2020-08/check_8239_auto_rapport.pdf

Ik voeg deze link naar dit toe omdat ik vermoed dat 't probleem niet zozeer bij GenealogieOnline zit, maar dat je niet goed weet hoe je startpagina zo in te richten dat het publiek trekt, dwz dat je publicatie gemakkelijk gebruikt/gelezen kan worden dmv startpunten, naamgeving publicatie en beschrijving, al dan niet met links:-)

Pauline Berens EBBI - 1 aug 2021 - 09:55 (laatst bijgewerkt 1 aug 2021 — 12:23 door auteur)

't verbaast me 'n beetje, dat als er nog niets is gedefinieerd aan startpunten (al is het al zoeken van hoe dat moet), je niet direct naar de top of page van je publicatie kan gaan, vanuit de button mijn publicaties.

Al is het maar even om te kijken wat het resultaat is van die upload.

Niet iedereen begrijpt deze ingang zoals die nu is (of wil 'm ook nog niet direct zo gebruiken).

Als je 'm later met toevoegingen zoals startpunten uitbreidt, dan zou dat iets ""moeten"" zijn in die eerste startpagina die je(ik) aanvankelijk verwacht.

Nu zijn het aantal menukeuzes een dwaalspoor van waar kom ik nu weer terecht en wil ik dat ook (?).

Het gaat als allereerste keuze (button) toch om direct naar de publicatie te gaan; zo staat het in dat menu (naast mijn publicaties)

Het kader van digitale toegankelijkheid gaat het hier om de directe waarneembaarheid en toegankelijkheid.

Uitgeschreven lid - 1 aug 2021 - 14:23

Hoi Herman, ik snap eieieindelijk dat je bedoelt dat je moeite hebt met het doorklikken van menu-optie Mijn Publicaties via <naam publicatie> naar je startpagina, in mijn situatie van dit scherm....

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

naar dit scherm...

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Je verwacht dat startpagina en startpunt ongeveer hetzelfde zijn of zouden moeten zijn. Wat wel kan is je startpunt opnemen in de titel en 'n link naar je startpunt in de omschrijving (=Publicatie Informatie), liefst in koeienletters. Hoe meer info je in de Publicatie Informatie opneemt des te meer verschuiven eventuele startpunten buiten beeld naar beneden. Dus vind je startpunten belangrijk, houd dan de omschrijving kort:-) In de editor is geen mogelijkheid afbeeldingen op te nemen, dat zou ik graag willen. Het maakt de startpagina minder tekstgericht, ook zoals bezoekers je startpagina zien, dus zonder het roze stuk met Let op. Misschien is ASCII-art iets voor jou? :-)

Pauline Berens EBBI - 1 aug 2021 - 15:56

Pauline, dank voor je suggesties.

Het is niet zo dat ik slecht ziend ben o.i.d.

Maar ik erger me wel gauw aan ""onlogica""

Je kent het vast wel. Oh daar wil ik helemaal niet zijn; en waar staat het dan toch ook alweer.

Ik ben een hele snelle denker en doener (de meeste kunnen me in mijn omgeving dan ook niet bijhouden) en dan ben je al gauw op het verkeerde spoor als iets niet een beetje logisch meewerkt.

Het gevolg is en dat zie ik wel terug in mijn omgeving: Wat een k.....site.

En mijden hem dan ook nog, hoe ongenuanceerd dat ook is of klinkt.

Dat is het laatste wat je wilt als exploitant/beheerder.

Zelf programmeer ik nogal veel in een aanvraagwebsite voor muziek, videoclips en karaoke en dat soort dingen, voor de horeca

(Via de local wifi).

Wat je daar in ziet is zo weinig mogelijk tekst en alleen maar kort en bondige logica.

Of als je verkeerd klikt, altijd een hele duidelijke snelle weg naar de oorspronkelijke ingang met geen klikje te veel.

De basis van: ,wie, wat, waar en wanneer principe.

Uitgeschreven lid - 1 aug 2021 - 19:35


Beste Herman (echte achternaam?),

Het is vooral een kwestie van wennen en weten hoe een website werkt. Wat voor u logisch is, kan toch anders zijn omdat daar een bepaalde gedachte/reden achter zit. Idem voor de menukeuzes.

M.b.t. startpunten; daar zijn in het verleden wel eens problemen mee geweest. Als u op het forum zoekt naar berichten met 'startpunt' dan bent u op de hoogte. 

M.b.t. het verversen - de F5 button blijft een gouden button waar verversings problemen mee opgelost kunnen worden. En/of zelfs eigen cache legen / browser opnieuw opstarten kan ook wonderen doen. 

Mocht u concrete voorbeelden hebben van dingen die beter kunnen, staan we daar zeker voor open. Maar het integreren daarvan zal niet in alle gevallen mogelijk zijn. 

Yolanda Lippens - 3 aug 2021 - 15:15







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu