stamboomforum

Forum logoHelpdesk » Synchronisatie archieven met Open Archieven


Profiel afbeelding

Ik vind informatie over een persoon in het gemeente archief van Alphen aan den Rijn, helaas krijg ik deze informatie niet te zien in Open Archieven. Ik zou dat graag willen omdat ik gebruik maak van Centurial en daarmee gemakkelijk via de browserextensie kan importeren. Mijn vraag is hoe en wanneer de synchronisatie tussen de verschillende archieven en Open Archieven plaats vindt?

Jos van den Heuvel - 14 apr 2021 — 10:56

Denk snelste weg even informeren bij het archief zelf. 

Zal toch wel,per mail kunnen.

chris schults - 15 apr 2021 — 23:05

Beste heer v.d. Heuvel, heeft u een concreet voorbeeld(en)?

Yolanda Lippens - 21 apr 2021 — 15:10

Hallo Yolanda,

Het is meer een generieke vraag hoe de synchronisatie tussen alle archieven (dat zijn er nogal wat) en open archieven plaats vindt. Nu kwam ik bijvoorbeeld het huwelijksakte uit 1939 tegen van een Van den Heuvel met Van Leeuwen in het gemeentearchief in Alphen aan den Rijn maar die ik niet zie op open archieven https://gemeentearchief.alphenaandenrijn.nl/collectie/?mivast=105&mizig=100&miadt=105&miaet=54&micode=114.1.06-59&minr=5936105&miview=ldt . Andere voorbeelden zijn begraafaktes en gaardersaktes van de gemeente Bodegraven in het RHC Rijnstreek en Lopikerwaard.

https://archief.rhcrijnstreek.nl/detail.php?id=34544207
https://archief.rhcrijnstreek.nl/detail.php?id=37373143

Vanuit gebruikersperspectief is het namelijk het handigst via één applicatie (in dit geval open archieven) alles te kunnen benaderen zonder dat je naar een specifiek archief moet. Daar komt in mijn geval bij dat ik gebruik maak van Centurial en deze applicatie heeft een zeer goede interface via een browser extensie met open archieven waardoor allerlei broninformatie één op één wordt opgeslagen zonder de kans op tikfouten.

Jos van den Heuvel - 21 apr 2021 — 16:16

Meneer Van den Heuvel,

Er zijn verschillende manieren waarop een Open Archieven aan de gegevens van archieven komt. Veel zijn er geautomatiseerd, dan kunnen gewijzigde en nieuwe "records" gedownload worden en verwerkt, dit gebeurd minimaal 1 keer per 2 weken. Sommige archieven leveren bestanden aan via de mail, uit zich zelf of als er weer een verzoek komt van Open Archieven.

Maar, dit betreft wel gegevens waar de archiefinstelling deze ook daadwerkelijk beschikbaar stelt als open data voor hergebruik. Voor de archiefinstelling is dit ofwel een "vinkje" zetten bij een nadere toegang (index) of het (laten) maken van een mapping of export profiel.

In het voorbeeld van dat u geeft van https://gemeentearchief.alphenaandenrijn.nl/ gaat het om een archief waar minimaal om de week bijgewerkte/nieuwe data geharvest kan worden. En het lijkt erop dat "114.1.06 Archief van de ambtenaar van Burgerlijke Stand van Zwammerdam, 1811- 1964" nog niet beschikbaar wordt gesteld (via). Dat wordt dus een e-mail vanuit Open Archieven naar het archief om hen te vragen de data beschikbaar te stellen.

Heeft u ook een voorbeeld van een missende begraafakte en/of gaardersakte van de gemeente Bodegraven in het RHC Rijnstreek en Lopikerwaard? Dan kan ik controleren of deze inderdaad mist en ook hier een bericht aan de archiefinstelling sturen.

 

Als er ook andere bronen missen: laat het mij / Open Archieven en archiefinstelling weten!

Bob Coret - 4 jun 2021 — 15:22

Is uw vraag opgelost? Zo ja, kunt u die dan op 'opgelost' zetten?

Yolanda Lippens - 15 sep 2021 — 13:19

In aanvulling hierop, ik zag dat bijvoorbeeld geboorten uit 's-Hertogenbosch uit 1920 al netjes in Open Archieven staan, maar veel oudere geboorten (in ieder geval t/m 1909) niet. Ik neem aan dat hetzelfde geldt voor huwelijken en overlijdens; dit heb ik niet gecontroleerd.

J.A. van der Ent - 16 sep 2021 — 13:48

Misschien is de gegevensverzameling wel actueel maar krijg ik door een te generieke vraag geen antwoord.

Voorbeeld: Zoekopdracht "van den Heuvel" en "van der Werff" levert in Bodegraven niets op. Als ik de zoekopdracht specifiek maak en alleen in het archief van "RHC Rijnstreek en Lopikerwaard" laat kijken dan krijg ik wel een resultaat namelijk het overlijden van een kind.

Voorbeeld: Zoekopdracht "van den Heuvel" en "van der Werf" levert in Gouda niets op Als ik de zoekopdracht specifiek maak en alleen in het archief van "Streekarchief Midden-Holland" laat kijken dan krijg ik wel een resultaat namelijk een doodgeboren kind.

Wellicht doe ik iets verkeerd maar ik verwacht dat een generieke vraag de grote deelverzameling oplevert die met behulp van filters specifiek gemaakt kan worden.

Jos van den Heuvel - 7 okt 2021 — 15:05

Meneer Van den Heuvel,

De zoekopdracht "van den Heuvel"  in Bodegraven (dus eerst zoeken op "van den Heuvel" en dan via het filter de zoekresultaten beperken tot de plaats Bodegraven) levert 299 resultaten op. Of snap ik uw vraag niet goed?

Het kan niet zo zijn dat een zoekopdracht over het geheel geen resultaten heeft en dezelfde zoekopdracht beperkt tot een archiefinstelling wel resultaten heeft. (als dat wel zo is hoor ik het graag, want het zou niet goed zijn :-)

Bob Coret - 7 okt 2021 — 15:39


Hallo Bob,

Ik probeer blijkbaar te fijnmazig te zoeken door op twee namen tegelijk te zoeken en zonder succes. Je hiervoor beschreven methode werkt wel als je weet waar de gebeurtenis plaats vond. Wat hier speelt is dat "van den Heuvel" altijd correct is opgeslagen er zijn echter twee varianten van "van der Werf" en "van der Werff". En ik wil in één keer beide varianten meenemen omdat ik niet weet in welke plaatsen ik iets kan vinden. Maar "heuvel & ~werf" levert 90 resultaten en "heuvel & ~werff" levert 230 resultaten terwijl het volgens mij hetzelfde klinkt. En de 90 is geen onderdeel van de 230. Gebruik ik de zoekopdracht verkeerd of is er iets anders?

Daarnaast komt hun huwelijk in geen van beide zoekopdrachten naar boven terwijl die er wel is
 https://archief.rhcrijnstreek.nl/detail.php?nav_id=2-1&id=46571237&index=2

Jos van den Heuvel - 7 okt 2021 — 19:50Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu