stamboomforum

Forum logoHelpdesk » Tweede Wereldoorlogslachtoffer opgelost



Profiel afbeelding

Betreft Genealogie Online (via Chrome browser) op adres https://www.genealogieonline.nl/mijn/beheer/wo2slachtoffers/bewerk.php?indi=I3711

Na het uploaden van een nieuwe gedcom krijg ik de mededeling "Nog WO2 slachtoffers te markeren", zover geen probleem.
Echter de pagina vermeld bij Lucia Eleonora Meijer dat in mijn gegevens het "kamp Tröglitz" wordt vermeld en het lijkt dat GO daarom denkt dat zij een Tweede Wereldoorlogslachtoffer is.
In mijn gegevens kan ik dit kamp niet terugvinden en al helemaal niet bij deze persoon. Voor zover mij bekend is zij 12-10-1943 in Willemstad Curaçao overleden.

Hoe kan GO een koppeling leggen op basis van mijn gegevens die ik niet heb aangeleverd?
Het kan toch niet de bedoeling zijn dat GO al te vrijblijvend koppelingen legt.

Reinoud van Wijk - 14 apr 2021 - 11:43

Kun je a.j.b. 'n schermafdruk delen waaruit blijkt dat Genealogieonline verband legt tussen Lucia Eleonora Meijer en kamp Tröglitz?

Pauline Berens EBBI - 16 apr 2021 - 15:02

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Bij deze.

Reinoud van Wijk - 16 apr 2021 - 15:17

Bedankt voor de schermafdruk Reinoud. De functie Tweede Wereldoorlogslachtoffer is  idd nogal ruim afgesteld heb ik ook gemerkt, er zal 'n Meijer omgekomen zijn in kamp Tröglitz, waardoor de vraag bij alle Meijer's gesteld wordt. Ook bij veelvoorkomende namen zoals Meijer lijkt dat 'n beetje vreemd, maar je klikt dan gewoon op Klopt Dit? Nee! Daar valt mee te leven toch? De markering moet wel zorgvuldig gebeuren,  om 'n paar extra controleslagen te doorlopen heeft Genealogieonline o.a. jou nodig:-) 

Pauline Berens EBBI - 16 apr 2021 - 15:44

Beste Pauline,

natuurlijk gaat het mij er niet om om e.e.a. te controleren, in het ergste geval heeft een ieder z'n eigen waarheid.

In dit geval (niet eerder meegemaakt) viel ik over de opmerking dat in mijn gegevens ("uw gegevens, bij het overlijden van...") het kamp Tröglitz zou zijn vermeld. Dan zet je mij volledig op het verkeerde spoor.

Ik heb eerder suggesties gehad voor Tweede Wereldoorlogslachtoffers die onjuist waren maar daarbij waren de overeenkomsten zo overeenkomstig dat ik het logisch vond dat de suggestie werd gedaan.
Nu wordt op basis mijn gegevens onjuiste informatie verstrekt, dat gaat net een stap te ver.

Reinoud van Wijk - 16 apr 2021 - 16:15

Ik begrijp dat het verwarrend over kan komen en je je op 't verkeerde been gezet voelt. Maar het gaat me te ver om te beweren dat "op basis mijn gegevens onjuiste informatie verstrekt". Er wordt 'n veronderstelling, letterlijk suggestie, gedaan en jij mag beoordelen of die klopt of niet. Niet meer, niet minder:-)

 

Wat je beschrijft lijkt me normaal voor de functie Tweede Wereldoorlogsslachtoffers. Ik zou niet pleiten voor het anders afstellen van de functie, hooguit de formulering iets verbeteren, zodat gebruikers zoals jij niet zo schrikken. Heb je 'n voorstel hoe de suggestie zou moeten luiden?   

Pauline Berens EBBI - 16 apr 2021 - 17:04 (laatst bijgewerkt 17 apr 2021 — 10:06 door auteur)

Zoals Reinoud van Wijk als aangaf, heeft ieder zijn eigen waarheid. maar in dit geval wordt duidelijk aangegeven dat iemand in Willemstad op Curacao is overleden. Dan is het toch wel bijzonder dat een persoon in de genealogie wordt vergeleken met iemand anders, die wellicht op dezelfde datum is overleden, maar in een heel andere plaats. Zelf merk ik dit bijna dagelijks omdat ik voor plaatsnamen een vast patroon aanhoud. Op het moment dat mijn gebruikte plaatsnaam, buiten de datum, ook maar één karakter afwijkt, krijg ik op diverse sites de mededeling dat ik mijn invoer kan verbeteren, hoewel soms de naam van die persoon totaal niet overeenkomt. 

Ook aan die "eigen waarheid" schort het nodige. Wanneer ik alles voor waarheid zou moeten aannemen, ben ik een afstammeling van koning Radboud, de koning van Zweden, de koning van Troje en keizer Karel de Grote. Zou natuurlijk best kunnen, maar een gedegen bron-onderzoek zou mij wellicht kunnen overtuigen. Voor nu: "wishful thinking"!!

Alle Metzlar - 20 apr 2021 - 20:24

Hallo Reinoud, wil je alsnog ff reageren op m'n voorstel? Ik zie dat als 'n poging 'n oplossing te vinden voor je probleem. Hier m'n citaat:

Wat je beschrijft lijkt me normaal voor de functie Tweede Wereldoorlogsslachtoffers. Ik zou niet pleiten voor het anders afstellen van de functie, hooguit de formulering iets verbeteren, zodat gebruikers zoals jij niet zo schrikken. Heb je 'n voorstel hoe de suggestie zou moeten luiden?   

Pauline Berens EBBI - 20 apr 2021 - 20:46

Hallo Pauline,

zo snel ben ik nou ook weer niet...

Mijn probleem zit hem in de suggestie dat in mijn gegevens staat dat "mijn Lucia" in kamp Tröglitz is omgekomen.

Dan moet je als GO zeggen: Is het juist dat vermelde Lucia Eleonora Meijer in kamp Tröglitz is omgekomen?

Dan ga je weliswaar voorbij aan het overlijden zoals door mij opgegeven maar je koppelt tenminste kamp Tröglitz niet aan mijn gegevens.

Kan je iets met deze reactie?

Reinoud van Wijk - 20 apr 2021 - 20:52

Ja dankje. Deze tekst kan ik plakken in 'n schermafdruk, vervolgens mensen en plaatsnamen invullen en reacties vragen aan dit forum, bij wijze van test om te  weten of de leesbaarheid verbetert. Maar eerst 'n stapje terug:

Inmiddels houd ik er ook weer rekening mee dat de functie Tweede Wereldoorlogslachtoffer Willemstad, Curaçao niet goed herkent. Kijk maar 'ns bij Scans Zoeken over Lucia Eleonora Meijer op

https://www.genealogieonline.nl/stambos-van-wijk-soomers/scans.php?indiv=I3711

Hier zie je nl.  "Wellicht dat u hiervan een scan vindt in de bron "Noord-Brabant » Willemstad".

Op de Google Map op je statistiekenpagina zag ik al eerder 'n correcte marker in Willemstad, Curaçao als plaats van overlijden van Lucia Eleonora Meijer, zie

https://www.genealogieonline.nl/stambos-van-wijk-soomers/tellingen.php

Nieuw is dat niet alle functies op Genealogieonline exact met dezelfde plaatsnaamduidingen werken, als Willemstad, Curaçao in de ene functie wordt herkend verwachtte ik dat dat in alle functies zo is. Maar dat is dus niet zo.

Ik stel voor dat Bob Coret eerst uitsluitsel geeft of het niet herkennen van Willemstad, Curaçao door de functie  Tweede Wereldoorlogslachtoffer de suggestie kamp Tröglitz oplevert, voordat ik verder ga met 'n poging de leesbaarheid van de suggestie te verbeteren.

Pauline Berens EBBI - 21 apr 2021 - 08:33

Genealogie Online geeft suggestie over het kamp waar een WO2 slachtoffer mogelijk is overleden op basis van het voorkomen van een kampnaam zoals deze door het NIOD (in de WO2 thesaurus) zijn opgesomd in de plaats van overlijden/begraven/crematie (of notitie) van een persoon.

De reden dat er bij Lucia Eleonora Meijer een suggestie is gedaan voor kamp Tröglitz is omdat de alternatieve naam voor dit kamp Wille is... En Wille komt voor in de plaats van overlijden van Lucia, zijnde Willemstad. Fout natuurlijk. Ik heb de code aangepast, zodat er naar Wille als los woord wordt gekeken.

Bob Coret - 4 jun 2021 - 16:22 (laatst bijgewerkt 4 jun 2021 — 16:23 door auteur)


Fijn dat de onzekerheid weggenomen is. Dankjewel Bob.

Reinoud van Wijk - 4 jun 2021 - 16:33







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu