stamboomforum

Forum logoHelpdesk » Statistieken en bronvermeldingen


Profiel afbeelding

Citaat: Op Genealogie heeft zo'n 12% van de publicaties het "goed" stempeltje t.a.v. de bronvermeldingen. Een voorbeeld: Genealogie Mostert

Maar waar zijn de bronnen zelf dan ?; Ik zie alleen een kaart van gebeurtenissen en de peronenlijst; De site meld bronvemeldingen zonder het fysieke bewijs.

Of kijk ik nou niet goed in Genealogie Mostert ?.

Citaat: links in te voeren naar je bronnen; De links die Wiewaswie biedt veranderen zelden.

Leuk voor nu ja, maar de wet van Murpy bevestigt het tegendeel en dan vindt je het ook niet leuk als er plots het één en ander wijzigt.

Zelf heb ik alles lokaal en hoe moet dat dan; moet ik zeker weer overnieuw beginnen ?; dacht het niet.

Er moet toch een toekomst bestendigere manier zijn ?

Herman Standaardiseren Logica - 24 jun 2021 — 08:02

Hallo Herman, Genealogie Mostert vermeldt bijv. "ARCHIEF GEMEENTE BOLSWARD, akte 116" op

https://www.genealogieonline.nl/genealogie_mostert/I61758.php

Heel netjes, maar 't kan gebruikersvriendelijker en sneller. Als link naar de bron akte 116 zou ik overnemen https://www.wiewaswie.nl/nl/detail/15599432

Niemand verwacht dat je met terugwerkende kracht links gaat toevoegen, idd veel werk. Wel kun je vanaf nu bijv. beginnen links toe te voegen aan mensen die je nieuw gaat invoeren.

Links invoeren in je stamboomprogramma is zeker toekomstbestendig mits voldaan wordt aan 'n paar voorwaarden: 

  • Het veronderstelt dat de website waarop je publiceert gemakkelijk door 'n linkchecker gehaald kan worden om te kijken of er niet-werkende of verouderde links zijn. De gratis versie van

https://www.brokenlinkcheck.com/broken-links.php#status

kan 3000 pagina's aan en geen websitenamen met 'n / (slash) erin, dus https://www.genealogieonline.nl/ aanbieden aan deze linkchecker is geen oplossing:-) Wel 'n broken link gevonden: "standaarden van de National Genealogical Society" op https://www.genealogieonline.nl/naslag/ levert 'n 404-foutmelding op. Oeps, veel meer foutmeldingen als je lang genoeg wacht, maar niet die ik zoek, nl. op PHP-pagina's. De link checker moet PHP-pagina's kunnen checken. Als workaround zou ik in Pro-Gen 'n HTML-lijst regelmatig, bijv. jaarlijks, inclusief alle bronnen kunnen genereren, op 'n homepage zetten en aanbieden aan 'n link checker.

  • En je stamboomprogramma moet 'n zoek en vervangfunctie hebben, zodat je 'n selectie van bronnen tegelijk kunt wijzigen, bijv. van Genlias in Wiewaswie. Pro-Gen heeft dit wel, Aldfaer niet. Zoek- en Vervang is ook handig voor gemeentelijke herindelingen:-)

Pauline Berens EBBI - 24 jun 2021 — 12:05 (laatst bijgewerkt 25 jun 2021 — 17:08 door auteur)

Het invoeren van links bij een bronvermelding vind ik geen goed idee. Ik heb dat vroeger ook gedaan, maar ben ermee gestopt toen eerst toen Genlias overging naar Wiewaswie, daarna Familysearch ineens al zijn linken veranderden en vervolgens ook het stadsarchief Rotterdam z'n website op de schop gooide en alle linken wijzigden. Nu vermeld ik bewust geen linken meer maar altijd een zodanige omschrijving van de vindplaats van de bron dat deze vrij makkelijk is terug te vinden door een ieder.

Carmen - 25 jun 2021 — 16:01

Hoi Carmen, wat 'n gedoe hè, al die links aanpassen. Moest je dat stuk voor stuk doen of kon je 'n heleboel selecteren en tegelijkertijd wijzigen? Welk stamboomprogramma heb je?

Pauline Berens EBBI - 25 jun 2021 — 16:41

Mijn publicatie (Stamboom Veth - Koppelaar - Kwartierstaat » Genealogie Online) heeft wat de bronvermeldingen betreft het predicaat 'voldoende' en daar ben ik uiteraard blij mee. De publicatie heeft het predicaat voldoende omdat 12.000 van de 21.000 persoonspagina's een of meerdere bronvermeldingen hebben. Bij de ouders van een partner vermeld ik echter alleen hun naam. Die pagina heeft dus geen bronvermelding, maar op die pagina staat ook geen informatie waarbij ik een bron kan vermelden (de naam komt uit de geboorteakte van het kind en die bron (de geboorteakte) staat bij het kind). Is een betere graadmeter voor de kwaliteit van een publicatie niet hoeveel gebeurtenissen in die publicatie een bron hebben? Van de ongeveer 37.000 gebeurtenissen in mijn publicatie, hebben er ongeveer 33.000 een bron (over het algemeen de akte van de burgerlijke stand of DTB-informatie). Dat levert dan toch weer een ander beeld op. 

T. Veth - 9 jul 2021 — 08:35

En wat is dan je definitie van "gebeurtenissen in 'n publicatie"? Vooruitlopend op je antwoord; ik denk dat het allemaal niet zoveel uitmaakt als je maar verantwoordt hoe je aan de informatie komt die je publiceert.  

SInds kort vermeld ik dezelfde bron, bijv. geboorteakte, overal waar ik iets uit die akte publiceer, bij de geboorte vanzelfsprekend, maar bijv. ook bij 'n schatting van geboortejaar van ouders. De publicatie wordt er transparanter van, m'n werk is gemakkelijker te checken.

Pauline Berens EBBI - 9 jul 2021 — 16:10

ik begrijp nog steeds niet waarom je de bronnen moet vermelden. Het zegt vaak niets of het correct is of niet.

Voorbeeld

Zoekresultaten hake » Genealogie Online

je ziet hier 3x Anna Angela Hake. 2x worrdt dezlefde bron vermeld. Maar Anna in NIET in 1880 geboren volgens de kerkboeken.

Ik vermeld geen bron en laat het zoeken over aan diegene die daar plezier aan heeft. Een tijdje geleden zei eens iemand tegen mij, dat valt onder copyright. Dat vond ik een goed antwoord en daar hou ik me maar aan. 

Daar komt nog bij dat ook in de bronnen fouten zijn!  Dus klop je niet te gauw op je borst!

johan scholte1948 - 9 jul 2021 — 17:54

Hoi Johan, argumenten voor bronvermelding in publicaties vind je volop in diverse forum-items via de zoekfunctie. Meer info op

https://www.genealogieonline.nl/naslag/standaarden-en-richtlijnen/onderzoek.php

https://www.tamurajones.net/GenealogyWithoutDocumentationIsMythology.xhtml

http://www.bronvermelding.nl/bron/waarom-bronnen-vermelden.html

De geboortedatum van Anna Angela Hake kom ik waarschijnlijk vanzelf tegen tijdens 't transcriberen van dopen 1798-1900 op Matricula t.b.v. Locatiereconstructie Rütenbrock. Bij haar overlijden staat iets tegenstrijdigs; "Haustochter zu Rütenbrock" en "8 Monate", zie 

https://data.matricula-online.eu/de/deutschland/osnabrueck/rutenbrock-st-maximilian/0010/?pg=15

"Haustochter" werd gewoonlijk alleen gebruikt voor tieners en ongetrouwde twintigers. 

Pauline Berens EBBI - 9 jul 2021 — 18:51 (laatst bijgewerkt 11 jul 2021 — 13:31 door auteur)

@ Pauline. Als gebeurtenis zou ik dan een geboorte, een huwelijk, een overlijden zien. De verantwoording is uiteindelijk het belangrijkst inderdaad. 

@ Johan. Ik vind een publicatie met bronnen persoonlijk wel beter. Het geeft aan dat de auteur zelf die bronnen bekeken en gecontroleerd heeft. Daar moet je althans maar van uitgaan. Nu is het wel zo dat bronvermelding niet het enige kenmerk van kwaliteit is. Een duidelijke begrenzing van een onderzoek vind ik ook wel belangrijk. Bij sommige publicaties (zeker als ze heel groot zijn) vraag ik me wel af: wat is nu de samenhang tussen deze personen? 

T. Veth - 10 jul 2021 — 08:56


Bedankt voor je definitie, gemakkelijk zelf te berekenen, maar helaas ook weer kwantitiatief terwijl ik als nuancering van "bronvermelding teken van kwaliteit" liever iets kwalitatiefs zou zien.

Pauline Berens EBBI - 10 jul 2021 — 10:50Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu