stamboomforum

Forum logoHelpdesk » Zelf aanknopingspunt aangevenProfiel afbeelding

Betreft Genealogie Online (via Chrome browser) op adres https://www.genealogieonline.nl/familiestamboom-huisman/I0236.php

Ik vind het soms frustrerend als ik twee personen uit verschillende publicaties identificeer als dezelfde persoon, terwijl dat niet door het "algoritme" als "aanknopingspunt" wordt aangemerkt. Vooral omdat ik er zelf geen aanknopingspunt van kan maken. Bijvoorbeeld mijn Roelman Huisman en iemand anders z'n Roeleman Huysmans.

Ik zou het algoritme niet willen aanpassen. Te strak gezet, en het algoritme vindt alleen aanknopingspunten waar je niets van leert. Te "los" gezet en je zoekt je rot door de "valse positieven".

Zou het niet fijn zijn als gebruikers zelf een connectie zouden kunnen leggen met personen van andere genealogie pagina's? In andere woorden, zou het niet fijn zijn als je zelf een persoon van een andere publicatie kunt selecteren, en een persoon uit jouw (of misschien zelfs uit die van een andere publicatie) kunt nomineren als "dezelfde"? De verificatie kun je dan nog steeds overlaten aan de auteurs van de respectievelijke publicaties. Maar je kunt natuurlijk ook iets doen waarbij je de gebruiker die deze actie uitvoert waarschuwt voor potentiele vergissingen.
 

Bijkomende voordelen zijn dat mensen minder geneigd zullen zijn om informatie klakkeloos en zonder bronvermelding over te nemen, omdat ze met een simpele selectie kunnen aangeven dat diegene die meer geïnteresseerd is in deze persoon dan de auteur verder kan zoeken op een andere publicatie. 

Bastiaan Huisman - 14 okt 2021 - 12:16

Als je het algoritme niet aangepast wilt zien, kun je toch je eigen data zo aanpassen dat het wel als aanknopingspunt gezien wordt bij de volgende ronde? Bijv. bij Huisman als Alias "Huysmans" meegeven. 

Vermoedelijk maakt implementatie van je voorstel de huidige werking van aanknopingspunten nog gecompliceerder, terwijl er al problemen mee zijn. Als jij bijv. Roelman Huisman en iemand anders z'n Roeleman Huysmans handmatig als aanknopingspunt markeert, wat wil je dan dat de functie Aanknopingspunten doet als bij de volgende ronde beide mensen wel automatisch als aanknopingspunt worden herkend? Bijv. doordat de ander of jijzelf met aliassen heeft gewerkt? Je krijgt er 'n handmatige administratie bij van handmatig gemarkeerde aanknopingspunten vrees ik:-) 

Het vermeende voordeel dat "mensen minder geneigd zullen zijn om informatie klakkeloos en zonder bronvermelding over te nemen" waag ik te betwijfelen, al vind ik dat gedrag wel problematisch.

Pauline Berens EBBI - 15 okt 2021 - 13:41

Beste Bastiaan,

Je voorstel is begrijpelijk, maar zal ontzettend veel ruis geven. We gaan het in ieder geval tijdens onze volgende Zoom overleggen.

Yolanda Lippens - 18 okt 2021 - 15:18

Op zich denk ik dat het handmatig toevoegen van aanknopingspunten best toegevoegd kan worden.

Het vereist qua techniek alleen een pagina waar je een aanknopingspunt tussen een persoon in de eigen publicatie en een persoon in een andere publicatie op Genealogie Online opgeeft. En wellicht een pagina waar je je opgevoerde aanknopingspunten ook weer kunt verwijderen.

Het aanknopingspunt wordt daarna gewoon getoond in het overzicht en op de pagina's van de betreffende personen (in beide publicaties).

Als het algoritme het "handmatige" aanknopingspunt ook vindt, is dat niet erg het wordt dan niet toegevoegd.

Ik zet deze functie op de TODO lijst.

Bob Coret - 22 nov 2021 - 16:24

Bob is hier nog mee bezig. 

Yolanda Lippens - 7 mar 2022 - 16:32

Nog steeds 'work in progress'. 

Yolanda Lippens - 27 mei 2022 - 15:23

De optie om handmatig aanknopingspunten is beschikbaar via het "Publicatie beheren" scherm in de blokje over de aanknopingspunten:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Bob Coret - 23 jun 2022 - 21:29


Is uw probleem opgelost / vraag beantwoord?

Wilt u dan onderaan uw bericht klikken op 'Markeren als opgelost'?

Yolanda Lippens - 27 jul 2022 - 13:40Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu