stamboomforum

Forum logoHelpdesk » Misbruik van onze privé gegevens, overgenomen uit ons familieboek opgelost



Profiel afbeelding

Misbruik van onze privé gegevens, overgenomen uit ons familieboek

Iemand heeft ons boek geleend van zijn verre aangetrouwde familie en daaruit alle gegevens gebruikt om die hier als beheerder van die gegevens te plaatsen. Er is al contact geweest met die meneer en hij heeft nu de levende personen verwijderd. Maar er staan nog steeds allerlei privé personen en gegevens voor iedereen te zien. Dezelfde informatie troffen we ook aan bij Geneanet, ook voor de hele wereld te bekijken.

We zijn bijna 40 jaar bezig met onze genealogie en dit alles wordt zomaar gestolen en voor iedereen zichtbaar hier geplaatst. Wat kunnen wij hier aan doen als die persoon niet wil meewerken? Het is pure diefstal.

RobertMary - 24 jan 2022 - 18:41 (laatst bijgewerkt 24 jan 2022 — 18:42 door auteur)

Tja, zo kwam ik in een artikel in het blad Zaans Erfgoed (uitgave 62 van het jaar 2017) een artikel tegen van de hand van Arnold Sol, als voorpublicatie van zijn boek Van Kluft tot Weel, waarin stukken tekst van mijn website waren opgenomen aangaande de familie Banning [link], zonder enige bronvermelding.

Ik heb overwogen contact met hem op te nemen maar heb het uiteindelijk niet gedaan. Er is, afgaande op eerdere discussies die hierover op het forum zijn gevoerd, niet veel aan te doen. Dhr. Sol zal zich daarvan bewust zijn en er zich niet veel van aantrekken. En ik maak me er alleen kwaad over. En dat vind ik het niet waard. 

Overigens heb ik het boek zelf nooit ingezien. Wellicht dat de bron daar wordt vermeld.

JP Ouweltjes - 25 jan 2022 - 13:55

Hallo Robert & Mary, kan me voorstellen dat dit vervelend voor jullie is, maarre... volgens mij mag iedereen data van overledenen met bronvermelding van jullie overnemen, en opnieuw publiceren, zie

https://www.genealogieonline.nl/naslag/standaarden-en-richtlijnen/publiceren.php

Kun je 'n webpagina met data uit jullie familieboek noemen zonder bronvermelding? Dan kunnen we even meekijken naar het probleem, o.a. om te weten wat jullie verstaan onder "privégegevens".

Zie dat jullie nog geen publicatie hebben op GO, na 40 jaar onderzoek zou dat wel leuk zijn, toch? Tegenwoordig wordt het aantal bronvermeldingen vermeld bij Aanknopingspunten, en dan valt de copycat vanzelf door de mand:-)

https://www.genealogieonline.nl/nieuws.php

Het onderwerp is vaker voorbij gekomen, al werd in 2011 de nadruk nog niet gelegd op bronvermelding, zie

https://www.stamboomforum.nl/subfora/4/2/35089/0

Pauline Berens EBBI - 25 jan 2022 - 16:25 (laatst bijgewerkt 25 jan 2022 — 16:57 door auteur)

U heeft gelijk! Je maakt je er ontzettend boos over, maar het helpt niet veel. Hij staat er nu als de beheerder van onze in 40 jaar verzamelde gegevens! We zijn altijd voor iedereen met een vraag bereid er antwoord op te geven en te helpen. Maar dit hebben we echt nog nooit meegemaakt. Dit doe je toch niet. Hij is niet eens familie, alleen maar verder, nóg héél veel verder ergens aangetrouwd.

En dan vervolgens worden door iemand de rollen omgedraaid en wij als de schuldigen aangewezen. Het zal wel aan ons liggen en misschien is die meneer helemaal niet wie wij vermoeden... werkelijk te gek, maar goed...het is niet anders.

Via de familie weten we wie hij is....

Ook met zulke types zullen we moeten leven.

RobertMary - 25 jan 2022 - 17:22

Hallo Robert & Mary, bedankt voor jullie reactie. Ik vroeg ook nog:

"Kun je 'n webpagina met data uit jullie familieboek noemen zonder bronvermelding?"

Ben nu toch wel nieuwsgierig of het genealogische data en/of privégegevens betreft.

Pauline Berens EBBI - 25 jan 2022 - 17:30

Beste Pauline,

Er is geen webpagina van ons boek, want het staat niet op internet en is ook niet in de boekhandel te koop. Hij heeft het privéboek van iemand in de familie meegekregen, omdat hij het graag wilde lezen en later terug gebracht. Intussen heeft hij thuis alles overgenomen en onder zijn naam op deze stamboomsite gezet, evenals op een andere. Alle levende nazaten staan er met naam en datums bij. 

Het schijnt dat hij die inmiddels heeft verwijderd na een discussie met onze neef die het boek heeft samengesteld. Maar hele stukken tekst uit het boek staan er bij vermeld, allerlei bijzonderheden die alleen bestemd zijn voor de naaste familie, niet voor de buitenwereld. En dan ook nog stelt hij dat hij de beheerder is. Dat klopt niet! Het is diefstal, zoals ook de geluiden uit de familie tot ons komen. Pronken met andermans veren! 

Natuurlijk willen we ooit de gegevens publiceren en plaatsen op een genealogische website. Maar zolang er nog teveel hiaten zijn en we nog niet bij alle gegevens kunnen van het NA, willen we dat niet. Dan heb ik het nu over ons deel dat over Suriname handelt. Maar het boek gaat ook over de verdere familie die naar Sint Petersburg vertrok en het 3e deel over de oorsprong waar de familie vandaan kwam.

Dat hij bepaalde gegevens voor zijn eigen stamboom wil gebruiken is prima, maar zet dan niet al onze gegevens onder je naam op internet als beheerder. Dat is hij niet! Wij zijn met onze twee achterneven die het boek hebben samengesteld de beheerder van de gegevens.

RobertMary - 25 jan 2022 - 17:36

Hoi Robert & Mary, heel vervelend allemaal. Jullie schreven:

Het schijnt dat hij die inmiddels heeft verwijderd ...

Je weet dat je dat gemakkelijk kunt  checken op GO?

Pauline Berens EBBI - 25 jan 2022 - 19:34

Volgens mij staan op de onderstaande links alle antwoorden op uw vragen.

https://cbg.nl/kennis/basiskennis/privacy-en-auteursrecht/

en 

https://blog.iusmentis.com/2014/04/10/mag-je-andermans-stamboom-overnemen-onder-auteursrecht-databankrecht/

 

Diegene die het boek heeft uitgeleend begaat in principe de eerste fout, uitlenen aan "niet familie" is juist niet de bedoeling.

JJ Heinstman - 25 jan 2022 - 22:33 (laatst bijgewerkt 25 jan 2022 — 22:36 door auteur)

Goedenavond, 

Ja daar heeft u wel gelijk in, maar dat kunnen we onze nicht niet kwalijk nemen. Het is een lieve vriendelijke nicht en zelf heeft ze niets met genealogie. Het boek hebben zij en haar echtgenoot gewoon gekocht omdat het over de familie van haar moeder gaat. Ik vermoed dat ze het zelf niet eens helemaal heeft gelezen, misschien doorgebladerd om te zien wat er over haar kant van de familie geschreven is... Ze heeft het meegegeven gewoon met vriendelijke bedoelingen, om iemand een plezier te doen als die is geïnteresseerd. Zo gaat dat toch? Ze heeft nooit gedacht dat er zo'n heibel van zou komen. 

Als wij zelf niet beter wisten hadden we dat waarschijnlijk ook gedaan zonder maar enigszins te vermoeden dat daar consequenties aan vast kunnen zitten. Nu na jaren onderzoek, weten we wel beter.  Hij had beter moeten weten dat je dit niet doet! Daar blijven we bij.

RobertMary - 25 jan 2022 - 22:47 (laatst bijgewerkt 25 jan 2022 — 22:55 door auteur)

Beste Pauline,

Nee, in alle boosheid nog helemaal niet bij stil gestaan en we zijn sowieso druk met ook nog andere dingen. Allebei op leeftijd, dus ook huisarts/ziekenhuis. Die mooie foto hiernaast dateert van ruim 25 jaar geleden., maar die mag daar blijven staan hoor!

Onze verre neef, medeschrijver, zal nog contact opnemen met die meneer. Maar ook daar ziekenhuisgedoe...

Morgen allerlei afspraken en dan verder met nieuwe documenten vertalen die uit het NA komen (om zo mogelijk weer een aantal hiaten te vullen).

We zijn oud, maar hebben het behoorlijk druk en we hebben geen geraniums voor het raam om achter te zitten...;-}

RobertMary - 25 jan 2022 - 22:53 (laatst bijgewerkt 25 jan 2022 — 22:54 door auteur)

Hallo Robert & Mary, beterschap en sterkte met het privé gedoe, ik wacht wel totdat jullie tijd hebben om zelf te checken of de betreffende publicatie nog op Go staat. Kies op GO menu Zoeken, Zoek Publicaties op Titel en Auteur.

Pauline Berens EBBI - 26 jan 2022 - 10:22 (laatst bijgewerkt 26 jan 2022 — 10:34 door auteur)

Hallo Robert en Mary,

Ik zou met diegene die uw gegevens heeft gepubliceerd verder in gesprek gaan, wellicht gaat het om onwetenheid aangezien er al wel gegevens zijn verwijderd van de nog in leven zijnde familieleden wat sowieso bij wet verboden is, ook prive verhalen en foto's en dergelijke unieke stukken hierop zit auteursrecht.

Bij de data die wel bij wet mogen worden overgenomen, zou het op z'n minst netjes zijn dat hij/zij de bron cq naam vermeld.

 

Als je er helemaal niet uitkomt kun je overwegen om een klacht in te dienen bij Autoriteit persoons gegevens.

https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/

 

Diegene die de verkoop beheerd van uw familieboeken zou ook bij verkoop aan familie hun goed moeten inlichten dat veel van de stukken niet voor reproductie zijn omdat het allerlei prive gegevens bevat met auteursrechten, eventueel een A4tje toevoegen aan de boeken waarin dit staat.

Vooralsnog denk ik dat "dief" wel gaat meewerken aan uw verzoeken.

Veel succes!

JJ Heinstman - 26 jan 2022 - 10:29 (laatst bijgewerkt 26 jan 2022 — 10:31 door auteur)


Onze medeschrijver van het boek heeft contact gehad en de gegevens zijn verwijderd. Dat hebben we zelf nog niet kunnen bekijken, maar dat doen we straks nog even.

Wij zijn er tevreden mee! We hebben in elk geval geleerd dat dit soort dingen gebeuren. In alle 40 jaar onderzoek, en contacten met andere onderzoekers, dit echter/gelukkig nooit eerder meegemaakt.

Allen heel erg bedankt voor het meedenken en de antwoorden. 

Nu maar weer verder aan de vertalingen van diverse documenten voor de stamboom...;-)  Nog véél te doen, maar het is productiever om dáár mee bezig te zijn, vinden wij.

RobertMary - 26 jan 2022 - 21:22







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu