Betreft Genealogie Online (via Chrome browser) op adres https://www.genealogieonline.nl/stamboom-willy-schutte/bronnen/S500005.php
Tot m’n grote verbazing en inmiddels verontwaardiging merk ik dat MyHeritage gebruikers met ’n betaald abonnement data uit mijn GenealogieOnline publicaties aangeboden krijgen als soort aanknopingspunt en er voor kunnen kiezen die data over te nemen zonder bronvermelding, d.w.z. zonder vermelding van mijn naam, naam van mijn publicatie en link naar mijn publicatie. Ik begrijp dat dit al jaren gebeurt, sinds het samenwerkingsverband tussen MyHeritage en GenealogieOnline neem ik aan. Zowel op MyHeritage als op GenealogieOnline heb ik ’n Probeer-abonnement, dus ik heb m’n beweringen alleen via iemand met ’n betaald abonnement: Willy Schutte. Willy en ik delen nogal wat gemeenschappelijke voorouders. Met Willy mail ik de afgelopen dagen over het onderwerp. Hij heeft toegezegd het onderwerp aan te kaarten bij MyHeritage. Als ik iets beweer dat niet klopt laat het vooral weten.
Wat is er aan de hand? Op
https://www.genealogieonline.nl/stamboom-willy-schutte/I513808.php
zie je bij Bronnen:
Ik herken hierin m’n vingerafdruk; ’n combinatie van typische gewoontes in m’n stamboomonderzoek, zoals koppeltekens tussen voornamen (Anna Margaretha - Heller-Eite) en slordige zoek- en vervangacties (Nederlandnd). Verder vallen het ontbreken van spaties op en veel <br>-codes. Van Willy Schutte begreep ik dat je er voor kunt kiezen deze broninfo wel of niet over te nemen in MyHeritage.
Bekijk het Originele Document en GenealogieOnline Website linken niet naar ’n publicatie van mij. Er wordt gesuggereerd dat m’n publicatie niet meer zou bestaan en dat daarom de links niet werken, tikje ongeloofwaardig, omdat bij Aanknopingspunten wel ’n link naar ’n publicatie van mij staat: Bevolkingsreconstructie Rütenbrock. Kan me ook niet herinneren ’n publicatie op GenealogieOnline ooit verwijderd te hebben.
GenealogieOnline Stambomen Index linkt naar het volgende overzicht:
https://www.genealogieonline.nl/stamboom-willy-schutte/bronnen/S500005.php
Ook in deze lijst hier en daar koppeltekens tussen voornamen, allemaal anoniem gemaakte data uit mijn publicaties volgens mij. Hier ’n variant: wel ’n link naar ’n webpagina in ’n publicatie van me, maar m’n naam en publicatienaam ontbreken, zie
https://www.genealogieonline.nl/stamboom-willy-schutte/I510263.php
Deze data zijn van recenter datum, sinds 2019 zijn Duitse kerkboeken op Matricula beschikbaar, waarnaar ik veelvuldig verwijs. Ook zie je m’n vaders naam: JB (Broer) Berens als bron van m’n stamboomonderzoek. Vraag me af of het wijzigen van de naam van m’n grootste publicatie van invloed is op het anoniem maken van de data, de publicatie heet nu Genealogienetwerk zus Greetje Berens voorheen EemslandBoekweitBoerenImmigratie. De url’s zijn volgens mij niet gewijzigd, ze bevatten nog steeds “the-dutch-connection”.
Schrik niet van de opmaakcodes zoals margin-bottom: 11px; font-size: 24px, Willy gaat nog proberen of hij ergens kan kiezen voor platte tekst.
Deze vorm van plagiaat gaat veel verder dan het overtikken zonder bronvermelding zoals sommige genealogen doen. Hier gaat ’t volgens mij om misbruik van data, inbreuk op het auteursrecht door MyHeritage en GenealogieOnline samen, met ’n simpele klik op ’n knop in ‘n MyHeritage tool.
Op de webpagina over m’n oma M Hake-Wübben op
https://www.genealogieonline.nl/the-dutch-connection/I6212.php
staat onderaan over bronvermelding:
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Pauline Berens EBBI, "Genealogienetwerk zus Greetje Berens voorheen EemslandBoekweitBoerenImmigratie", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/the-dutch-connection/I6212.php : benaderd 20 februari 2022), "Margaretha - Margaretha Maria Wübben (1900-1978)".
Heel netjes, al mag ’t van mij iets compacter en vooral ook veel hoger op de webpagina:-) Mijn verzoek is in de samenwerking met MyHeritage even zorgvuldig met mijn auteursrecht om te gaan.
Pauline Berens EBBI - 20 feb 2022 - 23:22
Ik ben het met je eens dat het niet netjes is om zonder duidelijke bronvermelding data over te nemen van anderen.
Maar volgens mij kun je je in dit geval niet op auteursrecht beroepen.
Of het auteursrecht een rol speelt bij stamboomonderzoek, verschilt per onderdeel. Genealogische feiten (plaatsen, namen en datums) vallen bijvoorbeeld niet onder het auteursrecht en mogen zomaar door andere onderzoekers worden gekopieerd. Gaat het om een zogenoemde 'creatieve schepping', zoals een foto of een door jou geschreven familieverhaal, dan is het auteursrecht wel van toepassing.
Bron: CBG
Carmen - 21 feb 2022 - 07:00
Hoi Carmen, ik heb aangegeven dat ik m'n vingerafdruk in data uit m'n creatieve schepping herken, dus het auteursrecht is volgens mij wel degelijk van toepassing. Het is geen kopie van wiewaswie ofzo, maar data uit 'n verouderde GO database in gebruik bij MyHeritage en weer gepubliceerd op GO.
Plus, je schrijft: "door andere onderzoekers ...", dat is hier ook niet het geval, het betreft hier 2 commerciële bedrijven die misbruik maken van m'n data.
Pauline Berens EBBI - 21 feb 2022 - 08:06 (laatst bijgewerkt 21 feb 2022 — 09:48 door auteur)
Update: Inmiddels heeft Willy Schutte onder Bronnen 1x correct verwezen naar data die hij via MyHeritage uit mijn publicatie op GO heeft overgenomen. Bedankt Willy! Dat kan dus wel, maar is niet de standaardprocedure begreep ik en daar zit 'm nu net de kneep. Het simpelst en dus de meest gebruikte optie in de MyHeritage tool is niet correct bronnen over te nemen, dus zonder naam, publicatienaam en link. Ik pleit er voor dat standaard rekening gehouden wordt met mijn auteursrecht. Oja, de rommelig ogende opmaak is nog niet gecorrigeerd, dat zal met plakken als platte tekst te verhelpen zijn:-)
https://www.genealogieonline.nl/stamboom-willy-schutte/I510263.php
Voor alle duidelijkheid, het gaat me hier niet om wat Willy of andere genealogen doen, maar om hoe MyHeritage en GO samen omgaan met mijn data, publicaties en auteursrecht.
Pauline Berens EBBI - 21 feb 2022 - 11:40 (laatst bijgewerkt 21 feb 2022 — 12:06 door auteur)
Update: inmiddels is ook de rommelige opmaak verdwenen uit de pagina over m'n oma die ik als voorbeeld gebruikte, dank je wel Willy!
https://www.genealogieonline.nl/stamboom-willy-schutte/I510263.php
Schermafdruk met momentopname:
Pauline Berens EBBI - 21 feb 2022 - 17:01 (laatst bijgewerkt 22 feb 2022 — 12:14 door auteur)
Update: inmiddels ziet de verwijzing naar m'n oma M Hake-Wübben in de publicatie van Willy Schulte er zo uit:
Prima, met bronvermelding, zonder brontekst deze keer, gisteren nog met brontekst, zie
https://www.genealogieonline.nl/stamboom-willy-schutte/I510263.php
Hieronder citeer ik Willy's bericht waarin hij de werkwijze in MyHeritage kort maar krachtig uitlegt:
"Daarnaast heb ik nog 2 nieuwe personen toegevoegd aan mijn stamboom in myheritage, deze zijn op standaard wijze gekopieerd van Johan Scholte.
- https://www.genealogieonline.nl/stamboom-willy-schutte/I533437.php Hier heb het vinkje “bron overnemen” gebruikt
- https://www.genealogieonline.nl/stamboom-willy-schutte/I533438.php Hier heb ik het vinkje “bron overnemen’ niet gebruikt.
Je ziet dat in beide gevallen de naam van Johan Scholte niet wordt meegenomen en ook de link naar dit record op GO van Johan Scholte niet wordt overgenomen. Met het vinkje “bron overnemen” aangezet, worden details van dit record meegegeven inclusief html codes."
Tot hier het citaat van Willy. Mijn probleem zit 'm in dat "op standaard wijze gekopieerd". Standaard kopiëren betekent hier het auteursrecht schenden. Webapplicaties moeten procedures standaard zo inrichten dat het auteursrecht gerespecteerd wordt. De simpelste kopieermethode meteen ook 'n correcte bronvermelding opleveren. Het kostte Willy nog best veel gedoe om gekopieerde records van fatsoenlijke bronvermelding te voorzien, zie vorige posts. Ik vraag me nog wel af hoe Willy weet dat de 2 nieuwe personen uit de publicatie van Johan Scholte afkomstig zijn, maar allez, dat ziet hij kennelijk in MyHeritage, wat dan weer in tegenspraak is met het niet werken van de link Bekijk het Originele Document omdat de bron onbekend zou zijn?! Het gaat om 't volgende citaat uit de publicatie van Willy op GO:
Bron: Bekijk het originele document op GenealogieOnline website Bronvermeldingen: Sommige stambomen werden jaren geleden gepost en zijn later verwijderd. In dergelijke gevallen zal de link naar het originele document niet werken.
Dit lijkt me 'n nepbericht, nog geen voorbeeld gezien van dat de link Bekijk het Originele Document werkt. Als de bron van data niet meer te achterhalen is moeten die data definitief worden verwijderd, en niet zonder bronvermelding 'n eigen leven gaan leiden?!
Om alsnog recht te doen aan Johans auteursrechten hier alsnog links naar Elisabeth Hütten en haar man Bernardus Borgmann in de publicatie van Johan Scholte:
https://www.genealogieonline.nl/stambomen-van-johan-scholte/I171002.php
https://www.genealogieonline.nl/stambomen-van-johan-scholte/I170998.php
Grappig detail: In de verouderde kopie van data over Bernard Borgmann uit de publicatie van Johan Scholte staat OFB Wesuwe bij Notities. Johan verwijst daarmee naar mijn publicatie Bevolkingsreconstructie Wesuwe, kort OFB Wesuwe. Inmiddels toont Johan in z'n publicatie op GO geen bronnen meer, "vroeger" dus wel:-) Sowieso pleit ik voor synchroniseren van de MyHeritage en GO database, zodat verouderde data en data uit zogenaamd verwijderde publicaties niet meer voorkomen.
Voor alle duidelijkheid: kopiëren graag, maar wel met bronvermelding! Als je het hiermee eens bent like m'n berichten dan met de knop Was Nuttig a.j.b.
Hoe nu verder?
Pauline Berens EBBI - 22 feb 2022 - 11:37 (laatst bijgewerkt 23 feb 2022 — 08:38 door auteur)
Goed uitgedacht voorstel. Bij het vergelijken van stambomen is het altijd essentieel om te weten waar de andere persoon zijn gegevens heeft gevonden.
Frans Blom - 24 feb 2022 - 12:04
Ik gebruik al 7 jaar Family Tree Builder en heb nog nooit informatie van andere bronnen dan andere stambomen dan bij MyHeritage gezien.
Ze maken gebruik van zogenaamde 'smartmatches' dat aangeeft dat een persoon mogelijk ook bij een andere stamboom voorkomt. Erg handig natuurlijk want zo krijg je weer extra hints die je dan weer verder kunnen helpen bij gerichter zoeken naar officiële aktes en dergelijke.
Betaalde abonnees hebben de mogelijkheid gelijk de gegevens van een persoon en eventuele kinderen direct te kopiëren naar de eigen boom. Linke soep natuurlijk want ook fouten worden zo veel te eenvoudig gekopieerd.
Niet betalende gebruikers kunnen afhankelijk van de privacy-instelling van de andere stamboombeheerder soms alleen zien dát er echtgenoot of kinderen zijn, niet eens de data daarachter.
Er is geen bij mijn weten geen directe link met de informatie van stambomen op Genealogieonline.nl. De gegevens die daar gepubliceerd zijn kunnen uiteraard wel handmatig zijn overgenomen en zodoende op MyHeritage verder te zien zijn.
Ronk - 25 feb 2022 - 09:19 (laatst bijgewerkt 25 feb 2022 — 09:36 door auteur)
Hallo Ronk, bedankt voor je reactie. Je schrijft:
"Betaalde abonnees hebben de mogelijkheid gelijk de gegevens van een persoon en eventuele kinderen direct te kopiëren naar de eigen boom."
Kun je bevestigen dat de bron en de bron van de bron niet meekomen tijdens het kopiëren? Want daar gaat 't me om:-)
Pauline Berens EBBI - 25 feb 2022 - 10:14
Als niet betalende gebruiker van FTB kan ik je niet met zekerheid antwoorden. Ik weet dus niet wat er precies gekopieerd wordt, maar het zou me niets verbazen als dat naast de namen en data, ook bijvoorbeeld notitievelden en bronvelden zijn.
Ik denk dat je als gebruiker van FTB ergens wel toestemming voor hebt gegeven (in de kleine lettertjes of zo) om die te delen met andere gebruikers.
Ronk - 25 feb 2022 - 10:43
Hallo Ronk, bedankt voor je reactie. Als ik je goed begrijp blijft m'n bewering overeind staan dat data van GO-gebruikers door MyHeritage zonder bronvermelding en bron van de bron aangeboden worden aan MyHeritage gebruikers, al kun je dat niet bevestigen.
Benieuwd wat je van m'n voorstel over kopiëren met bronvermelding en bron vd bron op GO vindt op
https://www.stamboomforum.nl/subfora/4/2/84104/0/
Wil je ajb daar reageren en liken, dus niet in dit forumbericht?
Pauline Berens EBBI - 25 feb 2022 - 10:52 (laatst bijgewerkt 25 feb 2022 — 11:49 door auteur)
Ik ben het met je eens dat bronnen juist zouden moeten worden overgenomen. Echter zou de discussie niet moeten gaan over het feit dat alle gegevens vanuit Genealogie Online worden aangeboden aan MyHeritage.
https://www.myheritage.nl/research/collection-10838/genealogieonline-stambomen-index
Het verbaast mij enorm dat deze gegevens worden aangeboden, zonder toestemming (?), aan zo'n commerciële partij als MyHeritage.
Persoonlijk vind ik dit ongewenst, en daarom is dit ook een belangrijke reden om mijn gegevens niet aan te bieden aan GO.
FransW - 25 feb 2022 - 14:27
Hallo Frans, bedankt voor je bericht, Was Nuttig!
Pauline Berens EBBI - 25 feb 2022 - 14:34 (laatst bijgewerkt 25 feb 2022 — 14:56 door auteur)
Update: Willy Schutte heeft het probleem aangekaart bi jde helpdesk van MyHeritage, hij houdt me via mail op dfe hoogte van de voortgang, hier 'n citaat van Wednesday, February 23, 2022 5:45:44 PM:
"Ik heb zonet even achter mijn ticket aan gebeld. Een vriendelijke mevrouw bij de 1e lijns heeft mij geholpen en we hebben het volledig proces van aanmaken van een record als kopie GO doorlopen met het voorbeeld van Johan Scholte. Deze mevrouw begrijpt precies wat we bedoelen en waar we naar toe willen. Zij vond ook dit zou moeten werken zoals wij willen. Ze gaat mijn ticket met haar opmerkingen aan hun technische afdeling doorzetten. Ik ben benieuwd naar het vervolg."
Pauline Berens EBBI - 26 feb 2022 - 09:52
Baal je ook van kopiëren zonder bronvermelding? Steun dan mijn voorstel. Klikken op Was Nuttig volstaat.
Pauline Berens EBBI - 1 mar 2022 - 08:29
Auteursrecht is op gegevens helemaal niet van toepassing en zeker niet op gegevens die min of meer publiekelijk te vinden zijn, zoals bijvoorbeeld in de burgerlijke stand, gezinskaarten, overlijdensadvertenties en krantenberichten. Voor bijna alle genealogische publicaties geldt, dat de gegevens die er in staan NOOIT het eigendom (kunnen) zijn van degene die deze publiceert. Enig logisch nadenken leidt dan ook al snel tot de conclusie, dat de trouwdatum van Ans & Henk of de overlijdensdatum van ome Piet onmogelijk mijn intellectueel eigendom kunnen zijn.
Vandaar ook dat de hele discussie over het kopiëren van andermans gegevens flauwekul is. Het is je goed recht om het overnemen van gegevens zonder bronvermelding niet zo netjes te vinden, maar formeel valt er weinig bezwaar te maken. Het toppunt van onterechte protectie is dan ook het opzettelijk vermelden van foutieve gegevens om een ander er in te laten lopen of aan de schandpaal te nagelen. Kennis heeft de zeldzame eigenschap dat het bij delen niet minder wordt, maar juist meer.
Jan Verkade - 2 mar 2022 - 11:29
@ Jan Verkade: Helemaal dit.
Het internet is juist zo mooi omdat er zoveel informatie wordt gedeeld. De waarheid komt juist boven water als informatie vrij toegankelijk is en kan worden afgezet tegen andere info.
Ronk - 2 mar 2022 - 11:34
Hallo Jan en Ronk, we verschillen van mening over auteursrecht op genealogische publicaties. Het zij zo:-)
Pauline Berens EBBI - 2 mar 2022 - 11:49
Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!
Bedankt, uw melding is verstuurd aan de moderators.