stamboomforum

Forum logoHelpdesk » GenealogieOnline stambomen index en inbreuk op auteursrechtProfiel afbeelding

Betreft Genealogie Online (via Chrome browser) op adres https://www.genealogieonline.nl/stamboom-willy-schutte/bronnen/S500005.php

Nee Pauline, wij verschillen niet van mening, maar jij hebt het gewoon bij het verkeerde eind. Laat jouw mening even voor wat die is en beperk je tot feiten:

  1. Er kan niet gesproken worden over eigendom van data of gegevens. Het begrip eigendom kan volgens de wet alleen toegepast worden op ‘voor menselijke beheersing vatbaar stoffelijk objecten’. Data kun je feitelijk niet vastpakken. Het is als zodanig geen stoffelijk object en dus kun je niet spreken over eigendom van data. En daarom kan het auteursrecht niet van toepassing zijn.
  2. Bescherming middels het databankrecht zou wél mogelijk kunnen zijn, maar uitsluitend op voorwaarde dat er substantieel geïnvesteerd moet zijn in de verkrijging, de controle of de presentatie van de inhoud. Als logische consequentie van dit substantiële investeringscriterium is de rechthebbende op de databank degene die het investeringsrisico draagt. Op genealogische publicaties kan zo'n investeringsrisico nagenoeg onmogelijk van toepassing zijn.

Jan Verkade - 2 mar 2022 - 12:03

Hallo Jan, het klopt wat je beweert, hier 'n link naar 't CBG, respect, daar gaat 't om, ook in m'n voorstellen, alleen begrijp ik nu dat ik me niet moet beroepen op auteursrecht. 

https://cbg.nl/kennis/basiskennis/privacy-en-auteursrecht/

Ik citeer: 

"...Genealogische feiten (plaatsen, namen en datums) vallen bijvoorbeeld niet onder het auteursrecht en mogen zomaar door andere onderzoekers worden gekopieerd..."

"...De beste oplossing is om simpelweg respect te hebben voor het werk van andere onderzoekers en altijd te verwijzen naar de auteur van wie je de gegevens hebt overgenomen. Dat is tenslotte ook belangrijk in verband met een goede bronverantwoording..."

Pauline Berens EBBI - 3 mar 2022 - 13:12

Ik beroep me niet langer op auteursrecht maar op respect voor elkaars publicatie. En vraag iedereen opnieuw m’n voorstel alsnog te steunen.

Pauline Berens EBBI - 3 mar 2022 - 13:41

Hier 'n update van Willy Schutte, je weet wel, degene die het probleem aankaartte bij MyHeritage:

Ben net gebeld door iemand van MyHeritage. Ik moest weer even helemaal uitleggen wat het probleem was. Dit probleem zit toch wel in de uithoeken van de applicatie en is niet bekend bij de specialisten van myheritage. Met mijn ticket was helaas nog niets gedaan.

Na veel uitleggen was uiteindelijk mijn punt duidelijk en werd me aangegeven dat dit toch lijkt op een foutje aan de achterkant van de applicatie. Ik ontvang nog een mail van hun en daarop dien ik nog nogmaals de details met de schermprints aan te geven waar er volgens mij fout gaat. Daarna zal dit naar hun backend worden gestuurd.

De persoon met wie ik sprak was het wel met me eens dat de bronvermelding uit een externe bron (zoals GO, Familysearch etc) automatisch overgenomen zou moeten worden. Dat is fijn om te horen. Dat een bronvermelding uit een externe bron niet wordt overgenomen verraste hem ook, maar blijkbaar heeft dit punt nooit aandacht gehad.

Pauline Berens EBBI - 30 mar 2022 - 18:12

Update van Willy Schutte:

Ik heb vanmiddag een terugkoppeling op mijn ticket van Myheritage ontvangen.

Bij Myheritage is mijn gemelde probleem als bug gemeld. Het ontwikkelaarsteam van Myheritage is op de hoogte gesteld en er wordt hard gewerkt om dit probleem zo snel mogelijk op te lossen.

Ze bieden hun excuses aan voor het eventuele ongemak dat dit heeft veroorzaakt.

Ze bedanken me voor mijn geduld en begrip met betrekking tot deze kwestie. 

Als ik nog vragen heeft, kan ik een reactie sturen en dan nemen ze snel mogelijk contact met mij op.

 Ik ben benieuwd naar de planning wanneer de bug wordt opgelost. En ben ook benieuwd wat ze concreet gaan oplossen.

Pauline Berens EBBI - 13 apr 2022 - 08:49

Ben benieuwd wat er gaat gebeuren, tot nu toe niet zo enthousiast over dir soort commerciële bedrijven.

In bovenstaande discussie wordt het auteursrecht wel erg snel overboord gesmeten. Natuurlijk hebben Jan en Ronk gelijk met het feit dat op de data geen auteursrecht rust maar op jouw publicatie als zodanig wel! Preciezer gezegd als je met jouw arbeid nieuwe gegevens / feiten publiceert vallen die wel degelijk onder het auteursrecht. Dus waar jij op basis van data (geen auteursrecht) concludeert dat tot nu toe aangenomen twee verschillende personen een en dezelfde persoon zijn is dat jouw unieke werk en op dat werk rust wel auteursrecht. Dit laat onverlet dat iemand met jouw werk als voorbeeld zelf ook een redenatie op kan stellen en dan is het auteursrecht op jouw werk meestal niet meer van toepassing.
Hebben we het enkel over data dan is het auteursrecht dus niet zo interessant maar wordt er tekst van je publicatie gekopieerd dan geldt het auteursrecht wel.

Reinoud van Wijk - 13 apr 2022 - 09:46

Hallo Reinoud, 

idd heb ik auteursrecht snel overboord gegooid toen ik merkte dat je beroepen op respect voor je publicatie effectiever is. Als software standaard de auteur vermeldt indien data gekopieerd wordt uit diens publicatie ben ik tevreden:-)

Pauline Berens EBBI - 13 apr 2022 - 10:22

Willy Schutte gevraagd naar de voortgang van zijn ticket bij MyHeritage:

Ik heb dit vorige week gepolsd. Er werd  me toegezegd dat iemand van de afdeling van de ontwikkelaars contact met me zou opnemen. Dat is nog niet gebeurd. Ik zal hun er weer naar herinneren.  Vind het niet klantvriendelijk dat dit niet gedaan is.

Pauline Berens EBBI - 18 mei 2022 - 00:23

Alle puur commerciële sites, zoals My Heritage laat ik links liggen. Publiceer ook geen stambomen op internet. Maar iemand die hier ziet dat ik dezelfde familie onderzoek als hij of zij, mag me altijd benaderen en om gegevens vragen. Daar verwacht ik dan, indien mogelijk, een uitruil van gegevens voor terug. En als ik dan verder werk aan een stamboom, komt er minimaal een lijst bij van waar ik mijn gegevens vandaan heb, ook als ik die via een contact met iemand heb gekregen. Als ik zie, dat iemand eenzelfde familie onderzoekt, maar op een verkeerd spoor zit of iets dergelijks, neem ik netjes contact op en biedt daarbij de gegevens die juist zijn aan. Het is alleen verbazingwekkend hoe weinig mensen de moeite nemen of even te bedanken of te zeggen dat ze er b.v. niets aan gehad hebben. 
Persoonlijk denk ik: blijf met genealogie weg van de pure commercie en neem bij onderling contact en uitwisselen van gegevens gewoon behoorlijke omgangsregels in acht. En vis je toch iets van internet, vermeld het dan in je bronnenlijst.
Nicolette

Nicolette Jentink - 26 mei 2022 - 14:59

Willy Schutte meldt:
Ik was er al achteraan gegaan na je eerdere mail. Daarop krijg ik opnieuw een nieuwe medewerker van myheritage die het niet begrijpt. Moet ik alle details weer uitleggen en daar stokt het nu even. Geen soepel lopend proces dus. Wordt vervolgd.

Pauline Berens EBBI - 29 jun 2022 - 19:33

Willy meldt dat hij weer contact heeft gehad met MyHeritage, deze keer met iemand van de privacy-afdeling, dus geen applicatieontwikkelaar. Deze medewerker gaf o.a. aan dat MyHeritage de bron vd data op GO niet màg vermelden, waarop Willy en ik voorstellen dat als dat niet kan de data helemaal niet aangeboden mogen worden door MyHeritage aan haar gebruikers. We beroepen ons op respect voor elkaars publicatie, conform het CBG, zie

https://cbg.nl/kennis/basiskennis/privacy-en-auteursrecht/

Wordt vervolgd:-)

Pauline Berens EBBI - 11 aug 2022 - 14:31 (laatst bijgewerkt 14 aug 2022 — 10:01 door auteur)

Heel vervelend, Willy ontving 'n flutantwoord, niet to the point, 'n afpoeiermethode. Samenvatting: MyHeritage biedt data van GO-gebruikers aan aan MyHeritage-gebruikers zonder standaard bronvermelding. Ik herken in de te kopiëren data mijnvingerafdruk, vind dat 't auteursrecht van toepassing is, of verwacht minstens respect voor m'n werk. We stellen voor dat de software zo aangepast wordt dat standaard de bron (GO-auteur en publicatie) ook vermeld wordt. Als dat niet kan beter helemaal geen data aanbieden van GO-gebruikers aan MyHeritage-gebruikers. Misschien kan Bob Coret na z'n vakantie naar dit probleem kijken? Het zal toch 'n deal zijn tussen GO en MyHeritage neem ik aan.

Pauline Berens EBBI - 15 aug 2022 - 16:37

Er staat het nodige over auteursrecht in de algemene voorwaarden van MyHeritage, inclusief hoe je kunt klagen over inbreuk. Heb je dat al eens bekeken?
https://www.myheritage.nl/terms-and-conditions

Algemene voorwaarden van Coret Genealogie kan ik  eigenlijk zo snel niet vinden. Misschien heb je door het plaatsen van je gegevens al afstand gedaan van je rechten (?)

Maria van Afferden - 15 aug 2022 - 21:28

Bedankt Maria, https://www.myheritage.nl/terms-and-conditions ken ik, het probleem dat ik aankaart betreft record matches op MyHeritage, al levert zoeken op "record" 0 hits op. Op GO staat

https://www.genealogieonline.nl/naslag/standaarden-en-richtlijnen/delen.php

Geen woord over afstand doen van rechten.

Pauline Berens EBBI - 16 aug 2022 - 11:46

Beste Pauline,

Houd nu toch eindelijk eens op met klagen over auteursrechten. Dat liedje heb je nu vaak genoeg gezongen. Van kennis delen wordt je echt niet armer.
En aangezien je toch wel een grootgebruiker schijnt te zijn van genealogische diensten, zou het gepast zijn om gewoon betaalde abonnementen te nemen ("Zowel op MyHeritage als op GenealogieOnline heb ik ’n Probeer-abonnement") of indien je ontevreden bent die probeer-abonnementen te beëindigen.

Jan Verkade - 21 aug 2022 - 10:18 (laatst bijgewerkt 21 aug 2022 — 13:14 door auteur)

@Jan, Pauline beroept zich sinds 3 maart 2022 niet meer op auteursrechten: zie haar reactie op die datum.
Ik begrijp absoluut niet wat de discussie over respect voor elkaars werk te maken heeft met betaalde of probeer abonnementen.
Ja, Pauline is vasthoudend op een eenmaal ingeslagen weg, dat is niet bij voorbaat verkeerd. Het is wat mij betreft zeker geen reden om haar met oneigenlijke argumenten de mond te proberen te snoeren.
Ik heb principieel geen abonnement op MyHeritage een bedrijf dat door het kopieren van andermans werk, zonder daar ook maar iets aan toe te voegen (zoals betrouwbaarheid, bronnen, nieuwe feiten, discussie over de juistheid etc.), geld uit vele zakken klopt, verdient absoluut mijn steun niet.

Ik had niet verwacht dat jij je zou verlagen tot het gooien met modder omdat Pauline op haar manier probeert steun te vinden om met respect met andermans werk om te gaan.

Reinoud van Wijk - 21 aug 2022 - 17:14 (laatst bijgewerkt 21 aug 2022 — 17:16 door auteur)

Reinoud schrijft op 21 augustus: Pauline beroept zich sinds 3 maart 2022 niet meer op auteursrechten

Pauline schrijft op 15 augustus: Ik ... vind dat 't auteursrecht van toepassing is,

sprangers - 22 aug 2022 - 18:28

Ff terug gebladerd, dit staat er " Ik herken in de te kopiëren data mijn vingerafdruk, vind dat 't auteursrecht van toepassing is, of verwacht minstens respect voor m'n werk." Een zin die deel uitmaakt van n samenvatting van t probleem dat ik aankaart.

Fijne avond🙋‍♀️

Pauline Berens EBBI - 22 aug 2022 - 19:02

@Bob, wil je a.j.b. contact opnemen met ene Mayra van MyHeritage over dit onderwerp? Er zal 'n afspraak zijn tussen GO en MyHeritage over het gebruik van data in het algemeen en record matching in het bijzonder. Willy Schutte en ik zijn het eens dat bij record matching altijd auteur, publicatie en URL naar de publicatie moet worden opgenomen, als teken van respect naar de auteur en zijn/haar werk. Als dat niet kan dan liever die record matches afschaffen. 

@Bob, hoevaak worden de databases van MyHeritage en GO gesynchroniseerd t.b.v. record matches op MyHeritage? Zou fijn zijn als dat dagelijks gebeurt, om wijzigingen in publicaties op GO ook terug te zien op MyHeritage. Nu weet je niet wanneer je wijzigingen op MyHeritage mag verwachten, niet transparant.

Pauline Berens EBBI - 26 aug 2022 - 17:19 (laatst bijgewerkt 28 aug 2022 — 16:03 door auteur)


Willy Schutte ontving vandaag de volgende (weer heel andere?!) reactie van MyHeritage:

“Ik wil u vraag graag overnemen en beantwoorden, sinds het lijkt dat er sprake is van wat onduidelijk. Ik begrijp uw bezorgheid, maar het feit dat u geen URL in de bron kan toevoegen is niet een bewuste keuze van MyHeritage. Hier is sprake van een bug. Ons ontwikkelteam is hiervan op de hoogte gesteld. We stellen het op prijs dat u uw zaak onder onze aandacht heeft gebracht. Houd er rekening mee dat bugs worden aangepakt en geprioriteerd op basis van verschillende factoren en dat dit enige tijd kan duren. 

Als tijdelijke oplossing kunt de Genealogie Online handmatig als bron toevoegen. Zolang het geen URL link s die u toevoegt zou het moeten werken.

Waar kan ik op mijn familiesite de bronnen zien, toevoegen en wijzigen?

Onze excuses voor het eventuele ongemak dat dit heeft veroorzaakt.

Bedankt voor uw geduld en begrip.“

Ziet er goed uit, op de (ver)taalfouten na dan:-) Willy gaat nu vragen naar de planning voor 't oplossen van de bug en wat ze precies gaan wijzigen.

Pauline Berens EBBI - 6 sep 2022 - 17:51 (laatst bijgewerkt 8 sep 2022 — 14:02 door auteur)Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu