stamboomforum

Forum logoHelpdesk » GenealogieOnline stambomen index en inbreuk op auteursrechtProfiel afbeelding

Betreft Genealogie Online (via Chrome browser) op adres https://www.genealogieonline.nl/stamboom-willy-schutte/bronnen/S500005.php

Dubbel

Ronk - 2 mar 2022 - 11:11 (laatst bijgewerkt 2 mar 2022 — 11:12 door auteur)

Auteursrecht is op gegevens helemaal niet van toepassing  en zeker niet op gegevens die min of meer publiekelijk te vinden zijn, zoals bijvoorbeeld in de burgerlijke stand, gezinskaarten, overlijdensadvertenties en krantenberichten. Voor bijna alle genealogische publicaties geldt, dat de gegevens die er in staan NOOIT het eigendom (kunnen) zijn van degene die deze publiceert. Enig logisch nadenken leidt dan ook al snel tot de conclusie, dat de trouwdatum van Ans & Henk of de overlijdensdatum van ome Piet onmogelijk mijn intellectueel eigendom kunnen zijn.

Vandaar ook dat de hele discussie over het kopiëren van andermans gegevens flauwekul is. Het is je goed recht om het overnemen van gegevens zonder bronvermelding niet zo netjes te vinden, maar formeel valt er weinig bezwaar te maken. Het toppunt van onterechte protectie is dan ook het opzettelijk vermelden van foutieve gegevens om een ander er in te laten lopen of aan de schandpaal te nagelen. Kennis heeft de zeldzame eigenschap dat het bij delen niet minder wordt, maar juist meer.

Jan Verkade - 2 mar 2022 - 11:29

@ Jan Verkade: Helemaal dit. 

Het internet is juist zo mooi omdat er zoveel informatie wordt gedeeld. De waarheid komt juist boven water als informatie vrij toegankelijk is en kan worden afgezet tegen andere info. 

Ronk - 2 mar 2022 - 11:34

Hallo Jan en Ronk, we verschillen van mening over auteursrecht op genealogische publicaties. Het zij zo:-)

Pauline Berens EBBI - 2 mar 2022 - 11:49

Hallo Jan en Ronk, we verschillen van mening over auteursrecht op genealogische publicaties. Het zij zo:-)

 

De wet is op dit onderwerp echt heel duidelijk hoor. Dat heeft niets met een mening te maken. 

Dat je het niet met de wet eens bent, is wat anders.

Ronk - 2 mar 2022 - 11:54

Nee Pauline, wij verschillen niet van mening, maar jij hebt het gewoon bij het verkeerde eind. Laat jouw mening even voor wat die is en beperk je tot feiten:

  1. Er kan niet gesproken worden over eigendom van data of gegevens. Het begrip eigendom kan volgens de wet alleen toegepast worden op ‘voor menselijke beheersing vatbaar stoffelijk objecten’. Data kun je feitelijk niet vastpakken. Het is als zodanig geen stoffelijk object en dus kun je niet spreken over eigendom van data. En daarom kan het auteursrecht niet van toepassing zijn.
  2. Bescherming middels het databankrecht zou wél mogelijk kunnen zijn, maar uitsluitend op voorwaarde dat er substantieel geïnvesteerd moet zijn in de verkrijging, de controle of de presentatie van de inhoud. Als logische consequentie van dit substantiële investeringscriterium is de rechthebbende op de databank degene die het investeringsrisico draagt. Op genealogische publicaties kan zo'n investeringsrisico nagenoeg onmogelijk van toepassing zijn.

Jan Verkade - 2 mar 2022 - 12:03

Hallo Jan, het klopt wat je beweert, hier 'n link naar 't CBG, respect, daar gaat 't om, ook in m'n voorstellen, alleen begrijp ik nu dat ik me niet moet beroepen op auteursrecht. 

https://cbg.nl/kennis/basiskennis/privacy-en-auteursrecht/

Ik citeer: 

"...Genealogische feiten (plaatsen, namen en datums) vallen bijvoorbeeld niet onder het auteursrecht en mogen zomaar door andere onderzoekers worden gekopieerd..."

"...De beste oplossing is om simpelweg respect te hebben voor het werk van andere onderzoekers en altijd te verwijzen naar de auteur van wie je de gegevens hebt overgenomen. Dat is tenslotte ook belangrijk in verband met een goede bronverantwoording..."

Pauline Berens EBBI - 3 mar 2022 - 13:12

Ik beroep me niet langer op auteursrecht maar op respect voor elkaars publicatie. En vraag iedereen opnieuw m’n voorstel alsnog te steunen.

Pauline Berens EBBI - 3 mar 2022 - 13:41

Hier 'n update van Willy Schutte, je weet wel, degene die het probleem aankaartte bij MyHeritage:

Ben net gebeld door iemand van MyHeritage. Ik moest weer even helemaal uitleggen wat het probleem was. Dit probleem zit toch wel in de uithoeken van de applicatie en is niet bekend bij de specialisten van myheritage. Met mijn ticket was helaas nog niets gedaan.

Na veel uitleggen was uiteindelijk mijn punt duidelijk en werd me aangegeven dat dit toch lijkt op een foutje aan de achterkant van de applicatie. Ik ontvang nog een mail van hun en daarop dien ik nog nogmaals de details met de schermprints aan te geven waar er volgens mij fout gaat. Daarna zal dit naar hun backend worden gestuurd.

De persoon met wie ik sprak was het wel met me eens dat de bronvermelding uit een externe bron (zoals GO, Familysearch etc) automatisch overgenomen zou moeten worden. Dat is fijn om te horen. Dat een bronvermelding uit een externe bron niet wordt overgenomen verraste hem ook, maar blijkbaar heeft dit punt nooit aandacht gehad.

Pauline Berens EBBI - 30 mar 2022 - 18:12

Update van Willy Schutte:

Ik heb vanmiddag een terugkoppeling op mijn ticket van Myheritage ontvangen.

Bij Myheritage is mijn gemelde probleem als bug gemeld. Het ontwikkelaarsteam van Myheritage is op de hoogte gesteld en er wordt hard gewerkt om dit probleem zo snel mogelijk op te lossen.

Ze bieden hun excuses aan voor het eventuele ongemak dat dit heeft veroorzaakt.

Ze bedanken me voor mijn geduld en begrip met betrekking tot deze kwestie. 

Als ik nog vragen heeft, kan ik een reactie sturen en dan nemen ze snel mogelijk contact met mij op.

 Ik ben benieuwd naar de planning wanneer de bug wordt opgelost. En ben ook benieuwd wat ze concreet gaan oplossen.

Pauline Berens EBBI - 13 apr 2022 - 08:49

Ben benieuwd wat er gaat gebeuren, tot nu toe niet zo enthousiast over dir soort commerciële bedrijven.

In bovenstaande discussie wordt het auteursrecht wel erg snel overboord gesmeten. Natuurlijk hebben Jan en Ronk gelijk met het feit dat op de data geen auteursrecht rust maar op jouw publicatie als zodanig wel! Preciezer gezegd als je met jouw arbeid nieuwe gegevens / feiten publiceert vallen die wel degelijk onder het auteursrecht. Dus waar jij op basis van data (geen auteursrecht) concludeert dat tot nu toe aangenomen twee verschillende personen een en dezelfde persoon zijn is dat jouw unieke werk en op dat werk rust wel auteursrecht. Dit laat onverlet dat iemand met jouw werk als voorbeeld zelf ook een redenatie op kan stellen en dan is het auteursrecht op jouw werk meestal niet meer van toepassing.
Hebben we het enkel over data dan is het auteursrecht dus niet zo interessant maar wordt er tekst van je publicatie gekopieerd dan geldt het auteursrecht wel.

Reinoud van Wijk - 13 apr 2022 - 09:46

Hallo Reinoud, 

idd heb ik auteursrecht snel overboord gegooid toen ik merkte dat je beroepen op respect voor je publicatie effectiever is. Als software standaard de auteur vermeldt indien data gekopieerd wordt uit diens publicatie ben ik tevreden:-)

Pauline Berens EBBI - 13 apr 2022 - 10:22

Willy Schutte gevraagd naar de voortgang van zijn ticket bij MyHeritage:

Ik heb dit vorige week gepolsd. Er werd  me toegezegd dat iemand van de afdeling van de ontwikkelaars contact met me zou opnemen. Dat is nog niet gebeurd. Ik zal hun er weer naar herinneren.  Vind het niet klantvriendelijk dat dit niet gedaan is.

Pauline Berens EBBI - 18 mei 2022 - 00:23

Alle puur commerciële sites, zoals My Heritage laat ik links liggen. Publiceer ook geen stambomen op internet. Maar iemand die hier ziet dat ik dezelfde familie onderzoek als hij of zij, mag me altijd benaderen en om gegevens vragen. Daar verwacht ik dan, indien mogelijk, een uitruil van gegevens voor terug. En als ik dan verder werk aan een stamboom, komt er minimaal een lijst bij van waar ik mijn gegevens vandaan heb, ook als ik die via een contact met iemand heb gekregen. Als ik zie, dat iemand eenzelfde familie onderzoekt, maar op een verkeerd spoor zit of iets dergelijks, neem ik netjes contact op en biedt daarbij de gegevens die juist zijn aan. Het is alleen verbazingwekkend hoe weinig mensen de moeite nemen of even te bedanken of te zeggen dat ze er b.v. niets aan gehad hebben. 
Persoonlijk denk ik: blijf met genealogie weg van de pure commercie en neem bij onderling contact en uitwisselen van gegevens gewoon behoorlijke omgangsregels in acht. En vis je toch iets van internet, vermeld het dan in je bronnenlijst.
Nicolette

Nicolette Jentink - 26 mei 2022 - 14:59


Willy Schutte meldt:
Ik was er al achteraan gegaan na je eerdere mail. Daarop krijg ik opnieuw een nieuwe medewerker van myheritage die het niet begrijpt. Moet ik alle details weer uitleggen en daar stokt het nu even. Geen soepel lopend proces dus. Wordt vervolgd.

Pauline Berens EBBI - 29 jun 2022 - 19:33Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu