Betreft Genealogie Online (via Chrome browser) op adres https://www.genealogieonline.nl/stamboom-willy-schutte/bronnen/S500005.php
Willy Schutte heeft 'n reactie ontvangen van ene Sebastiaan van MyHeritage:
Dank u voor uw reactie. Ik heb uw verzoek goed begrepen en heb het in mijn laatste reactie slechts samengevat als 'u kunt geen bron toevoegen'. Helaas kan ik u geen belofte doen over wanneer dit wordt opgelost. Gerapporteerde bugs en functieverzoeken worden geprioriteerd op basis van verschillende factoren, b.v. het aantal gebruikers dat hierdoor wordt beïnvloed of de tijd en middelen die zij van het ontwikkelteam nodig hebben. Bij sommige verzoeken kan het langer duren voordat ze worden behandeld. We weten dat u als klant op zoek bent naar de beste hulpmiddelen om u te helpen bij uw gezinsonderzoek en we werken er voortdurend aan om de problemen die aan ons worden gemeld aan te pakken met de middelen die we beschikbaar hebben. Bedankt voor uw geduld en begrip.
Pauline Berens EBBI - 13 sep 2022 - 17:57
Het probleem bestaat nog steeds. Van MyHeritage sinds de vorige bericht niets meer gehoord. GO sluit na 3 maanden 'n forum-onderwerp door inactiviteit, dus heropend. Vandaag kwam ik namelijk op https://www.genealogieonline.nl/stamboom-willy-schutte/I512492.php als bronverwijzing tegen:
GenealogieOnline stambomen index
OFB Wesuwe
Bron: ;Bekijk het originele document op GenealogieOnline website
Bronvermeldingen: Sommige stambomen werden jaren geleden gepost en zijn later verwijderd. In dergelijke gevallen zal de link naar het originele document niet werken.
Aangezien ik zelf auteur ben van publicatie OFB Wesuwe maak ik bezwaar. Deze verwijzing doet geen recht aan mijn werk. Beide vet weergegeven links werken niet en er wordt ten onrechte gesuggereerd dat de publicatie in dat geval wel niet meer zal bestaan. Hier is ie
https://www.genealogieonline.nl/ofb-wesuwe/
De manier waarop de GenealogieOnline stambomen index omgaat met auteursrecht past niet bij de manier waarop op elke persoonspagina onderaan behoorlijk uitgebreid respect gevraagd wordt voor het werk van de auteur, hier bijv:
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Willy Schutte, "Stamboom Willy Schutte", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-willy-schutte/I512492.php : benaderd 23 maart 2023), "Anna Helena Feltrup, Veltrup (1810-1892)".
Wel 'n tikje genant als je beide bronverwijzingen optelt; Willy gaat uiteindelijk via de GenealogieOnline stambomen index aan de haal met mijn werk in OFB Wesuwe. Het probleem is opgelost als beide links werkend gemaakt worden, dus verwijzen naar OFB Wesuwe en mijn naam wordt vermeld als auteur, ere wie ere toekomt:-)
Nog iets, kunnen die HTML-codes zoals BR weg? Zie schermafdruk.
Pauline Berens EBBI - 23 mar 2023 - 16:25 (laatst bijgewerkt 23 mar 2023 — 16:28 door auteur)
Ik kan je nog sterker vertellen: De gegevens gaan namelijk ook naar Ancestry, en ook al heel lang naar Geneanet, ook toen dat nog geen eigendom was van Ancestry. Op beide sites kan ik ze daar ook zien zonder betaald abonnement, dus er wordt financieel minder geprofiteerd, maar wat er gebeurt is verder vrijwel hetzelfde.
Ik schrijf hier vrijwel, omdat ik op beide sites nog geen notities gevonden heb.
Aanvulling: Aan links heb ik niets. Ik zag bij Ancestry net een hint voor een profiel dat op Genealogie Online zelf niet (meer) toegankelijk is. De publicatie zelf staat er nog wel, maar omdat de link via de GEDCOM ID loopt, is die op dit moment dood.
Enno Borgsteede - 23 mar 2023 - 17:06 (laatst bijgewerkt 23 mar 2023 — 17:11 door auteur)
De publicaties op Genealogie Online zijn, voor zover ze niet achter een toegangspoort staan, online beschikbaar. Openbaar. Genealogie Online doet daarbij haar best om de publicatie en personen hierin vindbaar te maken, via Google en andere zoekmachines en specifieke genealogische websites als StamboomZoeker.nl en Ancestry.com (en GeneaNet sinds ze zijn overgenomen door Ancestry.com). Vanuit Genealogie Online wordt hiertoe een index beschikbaar stelt met alle URL's waaruit een publicatie bestaat (de zog. sitemap) eventueel aangevuld met naam, geb/ovl datum/plaats (een zog. Gendex bestand). Dit zijn allemaal openbare feiten, die helpen de vindbaarheid te vergroten.
Net als andere stamboomonderzoekers stimuleer ik dit soort diensten om goed om te gaan met de bronvermelding. Het zijn niet de gegevens van Genealogie Online, maar van een stamboomonderzoeker in een stamboom. Hierin heeft deze dienst een verantwoordelijkheid en ook de stamboomonderzoeker die het zoekresultaat of de match gebruikt.
Elk van die diensten is er zelf verantwoordelijk voor om het een en ander up-to-date te houden. Zowel op Google als bij Anecestry/GeneaNet, wil je geen "dode links" als een stamboomonderzoeker haar/zijn publicatie heeft gewijzigd dan wel gepubliceerd.
Bob Coret - 24 mar 2023 - 14:04
Dag Bob, je schreef:
Vanuit Genealogie Online wordt hiertoe een index beschikbaar stelt met alle URL's waaruit een publicatie bestaat (de zog. sitemap) eventueel aangevuld met naam, geb/ovl datum/plaats (een zog. Gendex bestand).
Prima, maar als je weet dat genealogen op MyHeritage standaard kunnen kiezen voor het niet kopiëren van de bron en wel kopiëren van data en je ziet hoe het effekt daarvan eruit ziet in GO-publicaties als mensen hun MyHeritage-GEDCOM ook op GO publiceren dan vind ik je reactie onvoldoende. Je kunt ook MyHeritage contacten om te overleggen over hoe zij de beschikbaar gestelde data van GO aanbieden aan gebruikers. Het moet niet mogelijk zijn niet de bron mee te nemen in de kopie. Daar gaat het me om. Ik wil minstens de auteursnaam zien, 'n link naar m'n publicatie en liefst ook 'n link naar de persoonspagina waarvan data gekopieerd is. Dat zit allemaal in het GENDEX-bestand dat je aanbiedt hoop ik. Het moet niet mogelijk zijn niet de bron mee te nemen in de kopie heeft MyHeritage al ooit toegezegd, maar er gebeurt vervolgens helemaal niets begreep ik van Willy Schutte in september 2022.
Pauline Berens EBBI - 24 mar 2023 - 14:43 (laatst bijgewerkt 24 mar 2023 — 15:04 door auteur)
Dag Bob,
Ook ik ga je even citeren, want op dit punt gaat het fout:
Net als andere stamboomonderzoekers stimuleer ik dit soort diensten om goed om te gaan met de bronvermelding. Het zijn niet de gegevens van Genealogie Online, maar van een stamboomonderzoeker in een stamboom. Hierin heeft deze dienst een verantwoordelijkheid en ook de stamboomonderzoeker die het zoekresultaat of de match gebruikt
Ik heb hier geen recent voorbeeld van voor My Heritage, omdat je daar alleen gegevens van GO over kan nemen als je betaalt, maar wat ik me ervan herinner is, dat het bedrijf die bronvermelding aardig versjteert. Zo krijg je daar als ik het goed heb een URL naar My Heritage zelf, waar je weinig aan hebt als je je abonnement opzegt. Je hebt voor zover ik weet dus niet het soort bronvermelding dat ik zou wensen, in de zin van een citaat over persoon X, met naam en data, gevonden in publicatie P, van auteur A, op site S. Zou zou het in dit geval naar mijn idee horen, waarbij de GEDCOM ID nog als aanvullende referentie zou kunnen worden gebruikt. En dat geldt dan ook voor het feit dat de bron gevonden is in een specifieke gegevenscollectie op My Heritage. Elizabeth Shown Mills heeft hier ook wel een mooi voorbeeld voor, dat ik nu voor het gemak even weglaat. Het is ongetwijfeld wel te vinden op haar site.
Omdat ik bij Ancestry ook met een gratis account gegevens uit stambomen op GO kan overnemen, en dat ook af en toe doe, kan ik wel illustreren hoe het daar gaat, en daarvan heb je hier een voorbeeld:
Citation information
Web address
https://www.genealogieonline.nl/en/genealogie_mostert/I38590.php
Source information
Title
Web: Netherlands, GenealogieOnline Trees Index, 1000-2015
Author
Ancestry.com
Note
iGenealogieOnline/i. Coret Genealogie. http://www.genealogieonline.nl/en/: accessed 31 August 2015.
Publisher
Ancestry.com Operations, Inc.
Publisher date
2014
Publisher location
Provo, UT, USA
Repository information
Name
Ancestry.com
Zoals je ziet, staat hier geen link naar Ancestry, zoals ik me van My Heritage herinner, maar je ziet ook, dat er maar bitter weinig informatie te vinden is over de originele auteur, en de naam van de originele publicatie. Je kan die wel vinden als je op de link klinkt, want die doet het wel, althans vandaag, maar als auteur wordt hier in eerste instantie Ancestry genoemd, en als titel hun index van GO.
Alleen als je doorklikt, en de link nog werkt, kun je zien dat het citaat gaat over GERRITJE van STAALDUINEN (1824-1847), in de publicatie Genealogie Mostert, van Simon Mostert. En die auteursnaam kostte me 2 klikken op GO.
Als ik deze zelfde Gerritje even opzoek op FamilySearch, en daar haar geboorteakte bekijk, die van jouw Open Archieven komt, zie ik dit citaat:
"Nederland, Indexen van de Archieven, Primaire Archiefstukken (BS en DTB), 1600-2000," database, FamilySearch (https://www.familysearch.org/ark:/61903/1:1:6ZBV-JSV5 : 4 August 2022), Gerritje van Staalduinen in entry for Teunis Brobbel Dorsman, Marriage 30 Oct 1842, 's-Gravenzande, Zuid-Holland, Nederland; from database, openarchives (https://www.openarch.nl : 2016); citing 's-Gravenzande, archive , inventory number , record number 18; ; Historisch Archief Westland.
En in deze enorme lap tekst kan ik wel zien hoe het zit, want hiet staat wel een eerlijke verwijzing naar de echte bron, met aktenummer, en de naam van het archief dat de gegevens aan jou heeft verstrekt. Dat het inventarisnummer hier ontbreekt beschouw ik nu even als bijzaak.
Als ik naar het GENDEX-formaat kijk, valt me op, dat daarin geen ruimte lijkt te zijn voor de naam van auteur, noch voor de titel van de publicatie. Ik zie 1 veld voor een URL, en de andere velden zijn voor voor- en achternaam van de persoon, en de geboorte/doopdatum en plaats, en idem voor het overlijden dan wel de begrafenis. Alleen door het formaat lijkt het daardoor al vrij lastig om recht te doen aan de betrokken onderzoeker.
Ik ben echter hoe dan ook van mening, dat dit wel moet gebeuren.
Enno Borgsteede - 24 mar 2023 - 16:45
Helaas zijn er nog te veel stamboomonderzoekers die bij het overnemen van gegevens van iemand anders geen toestemming vragen of op z'n minst een nette bronvermelding noteren. Ik ben het met je eens dat de match functie van MyHeritage die "klakkeloos zonder bronvermeldingen kopiëren" niet zou moeten aanbieden (is ook de reden waarom deze functie ook niet in Genealogie Online is gekomen qua aanknopingspunten).
Ik zal contact opnemen met MyHeritage t.a.v. de https://www.myheritage.com/research/collection-10838/genealogieonline-family-tree-index collectie en de zorgen omtrent het overnemen van gegevens zonder bronvermelding.
Wel vraag ik mij in het geval van https://www.genealogieonline.nl/stamboom-willy-schutte/I513808.php nog af wat het aandeel van MyHeritage is in de bronvermelding en wat er door de gebruiker (handmatig) is gekopieerd, want dat stuk HTML is geen smart match volgens mij.
Bob Coret - 24 mar 2023 - 16:57
Bedankt voor de toezegging Bob. Je schreef:
... het aandeel van MyHeritage is in de bronvermelding en wat er door de gebruiker (handmatig) is gekopieerd
MyHeritage maakt onderscheid tussen smart matches enerzijds en record matches uit de GenealogieOnline stambomen index anderszijds begreep ik van Willy Schutte. In die record matches zit het probleem van standaard 'n record zonder bron overnemen. Klik je op voorstel bevestigen dan krijg je 'n kopie zonder bron, je moet iets extra's doen om de bron wel over te nemen en nog meer handmatig sleutelen aan de HTML in de kopie om de rotzooi kwijt te raken begreep ik en om van de bron 'n werkende link te maken. Ik zou graag schermafdrukken delen van hoe MyHeritage precies werkt, maar ja, geen betaald abonnement:-)
Pauline Berens EBBI - 24 mar 2023 - 17:55
Ik heb ook een gratis account bij My Heritage, maar ik ben daar ook gastgebruiker van een aantal stambomen, en daardoor kan ik redelijk goed laten zien hoe een bronvermelding er daar uitziet:
Bron: Nederland, GenealogieOnline stambomen index
Betrouwbaarheid: Direct en primair bewijs
Vermelding tekst:
Alida Catharina Koster<br>Geslacht: Vrouw<br>Geboorte: 8 mrt 1880 - 's-Gravenhage, Zuid-Holland, Nederland<br>Huwelijk: Wilhelm Karl Bratvogel1901-01-16's-Gravenhage, Zuid-Holland, Nederland<br>Overlijden: 2 nov 1927<br>Vader: Leenderd Hendrik Lodewijk Koster<br>Moeder: Alida van der Waals<br>Notities: Geboorteakte 08-03-1880 - Alida Catharina Koster, doxhter van Leenderd Hendrik Lodewijk Koster en Alida van der Waals, te 's-Gravenhage, Zuid-Hollandhttps://www.wiewaswie.nl/personen-zoeken/zoeken/document/a2apersonid/516141936/srcid/48792751/oid/2Geboorteakte 08-03-1880 - Alida Catharina Koster, doxhter van Leenderd Hendrik Lodewijk Koster en Alida van der Waals, te 's-Gravenhage, Zuid-Hollandhttp://denhaag.digitalestamboom.nl/%28S%28ej1ttbbw0futau33sgj2qr2u%29%29/detailx.aspx?p=396987&ID=37...<br>Bron: View the original record on GenealogieOnline website<br>Bronvermeldingen: Some family trees were posted years ago and have later been removed. In such cases, the link to the original record will not work.
Ik kan in dit geval niet doorklikken, maar zoals je ziet is hier i.t.t. bij Ancestry geen enkele directe link naar de bron op Genealogie Online. En verder ontbreken ook hier inderdaad de auteur en de titel van de publicatie waaruit de gegevens van de betrokken persoon zijn overgenomen, en bevat de tekst de nodige HTML-resten.
Als ik naar de meegekopieerde bronvermeldingen kijk, lijkt het om deze persoon te gaan:
https://www.genealogieonline.nl/stamboom-dietz/I1777.php
Maar dat is alleen te zien, omdat ik zelf de moeite heb gedaan om die persoon hier even op te zoeken.
Enno Borgsteede - 24 mar 2023 - 18:46 (laatst bijgewerkt 24 mar 2023 — 18:48 door auteur)
Wel vraag ik mij in het geval van https://www.genealogieonline.nl/stamboom-willy-schutte/I513808.php nog af wat het aandeel van MyHeritage is in de bronvermelding en wat er door de gebruiker (handmatig) is gekopieerd, want dat stuk HTML is geen smart match volgens mij.
Als je naar mijn vorige bericht kijkt, zie je precies dezelfde tekst, maar dan deels in het Engels. Die bronvermelding is daar door een familielid van mij gemaakt, door een Record Match te bevestigen. Het is in feite uiteraard een Smart Match, maar Ancestry en My Heritage beduvelen de boel door dit soort matches records te noemen.
Dit is simpelweg wat je krijgt, als je op Ancestry of My Heritage de makkelijke weg volgt, van het met een paar klikken overnemen van gegevens. En dat is zelf weer een deel van het business model van deze sites.
Enno Borgsteede - 24 mar 2023 - 20:13 (laatst bijgewerkt 24 mar 2023 — 23:06 door auteur)
Dag Bob,
Hier is nog een nabrander.
Ik zal contact opnemen met MyHeritage t.a.v. de https://www.myheritage.com/research/collection-10838/genealogieonline-family-tree-index collectie en de zorgen omtrent het overnemen van gegevens zonder bronvermelding.
Als ik wat je schreef goed begrijp, gaan de gegevens in GENDEX-formaat van jou naar Ancestry, My Heritage, en bijvoorbeeld ook naar de Nederlandse stamboomzoeker. En als je dat niet per publicatie doet, waarbij je ook nog gegevens meelevert over die publicatie zelf, met o.a. auteur en titel, maar voor verschillende publicaties tegelijk, dan krijgt de ontvanged alleen URL's en persoonsgegevens. Dat geldt tenminste als dit nog steeds een accurate beschrijving is van het GENDEX-formaat:
https://en.wikipedia.org/wiki/GENDEX
Als dit echt het formaat is, krijgen Ancestry, Geneanet, My Heritage, en andere sites, helemaal geen informatie mee over de naam en de auteur van een publicatie. En als ze die niet krijgen, zullen ze die dus ook niet aan hun klanten kunnen aanbieden. En als die klanten op een dag een aantal matches tegelijk verwerken, wat ik zelf ook doe bij Ancestry, ligt het wel heel erg voor de hand dat ze al klikkend gewoon overnemen wat hun op de site wordt aangeboden, en daarbij is de index van Genealogie Online zelf de bron, en niet de onderzoeker zelf. Dat blijkt ook heel erg duidelijk uit de voorbeelden die ik op deze sites gevonden heb.
Als je als klant van Ancestry of My Heritage voor het gemak gaat, en de aangeboden gegevens met een paar klikken overneemt, is het hierdoor ook volkomen logisch dat de credits voor de onderzoekers helemaal verloren gaan. Die krijg je immers alleen te zien als je zelf doorklikt naar het origineel, als dat tenminste nog bestaat, en die zou je dan zelf met knip- en plakwerk over moeten nemen. En ik denk dat de meesten dat niet doen, zeker niet als ze op een dag een flink aantal matches tegelijk te verwerken krijgen. Het hele business model van Ancestry en My Heritage is immers voor een groot deel gebaseerd op het idee dat je daar heel snel een stamboom kunt maken, juist dankzij al die matches.
En die praktijk kan je denk ik alleen veranderen, als de gegevens van de onderzoeker en de publicatie hapklaar worden meegestuurd.
Enno Borgsteede - 24 mar 2023 - 23:52
Nieuwsgierig naar dat GENDEX-formaat heb ik op stamboomonderzoek.com in m'n beheerscherm 'n GENDEX-bestand gegenereerd van m'n publicatie daar. Van 'n bepaald persoon, bijv. Hillegonda Isabella Aukes (1879-1959), zie
https://www.genealogieonline.nl/the-dutch-connection/I33797.php
en
wordt de volgende regel opgenomen in het GENDEX-bestand:
I33797&tree=thedutchconnection|AUKES|Hillegonda Isabella /AUKES/|21 JUL 1879|Erica, Gemeente Emmen, Drenthe, Nederland|02 MAY 1959|Barger-Oosterveld, Gemeente Emmen, Drenthe, Nederland|
De naam van de publicatie, hier thedutchconnection, komt dus wel mee, zodat altijd 'n link opgenomen kan worden naar de bron.
Pauline Berens EBBI - 5 apr 2023 - 14:47
De naam van de publicatie, hier thedutchconnection, komt dus wel mee, zodat altijd 'n link opgenomen kan worden naar de bron.
Dat klopt, maar als de publicatie zelf verdwenen is, of de persoon waarnaar verwezen wordt, zal een gebruiker die op de verwijzing klikt niets vinden, en dus ook niet uit kunnen vissen wie de auteur is of was.
En daarnaast blijf je ook met de situatie zitten dat gebruikers die voor het gemak gaan, en bij Ancestry of My Heritage alle matches met een paar klikken afwerken, er helemaal niet aan toe komen om die bronvermelding aan te passen. Die is immers al helemaal voorbereid, op de manier die ik hierboven liet zien, en die bewaar je dus meestal ook zoals die wordt aangeboden, met een link, en de index van GO als bron.
Als ik op mijn ervaring bij Ancestry afga, is het aanpassen van de bron zodat die de naam en de auteur van de publicatie noemt een hoop extra werk. Je moet daarvoor namelijk eerst doorklikken naar GO, als dat nog werkt (!), en dan met knippen en plakken terug naar de bron op Ancestry zelf om daar de titel en de auteur aan te passen, terwijl de standaardhandeling slechts uit een paar klikken bestaat.
En daarom stel ik, dat er pas echt iets verandert, als GO de broninformatie die je wilt zien echt aan de sites opdringt, omdat de gebruikers die daar dan niet meer kunnen negeren.
Vergeet ook niet, dat de meeste gebruikers van deze sites waarschijnlijk niet eens weten hoe het zit.
Enno Borgsteede - 5 apr 2023 - 15:15
> En daarnaast blijf je ook met de situatie zitten dat gebruikers die voor het gemak gaan, en bij Ancestry of My Heritage alle matches met een paar klikken afwerken, er helemaal niet aan toe komen om die bronvermelding aan te passen. Die is immers al helemaal voorbereid, op de manier die ik hierboven liet zien, en die bewaar je dus meestal ook zoals die wordt aangeboden, met een link, en de index van GO als bron.
Ik vind de Smart Matches ook een stap te ver gaan. Juist stamboomonderzoekers denken dat alles met 1 klik is geregeld, inclusief die lastige bronvermeldingen. Bij het overnemen van gegevens van elders (boek/krant/Facebook/online publicatie) doen diezelfde stamboomonderzoekers het al helemaal niet. Ja, bronvermeldingen zijn extra werk, maar zo belangrijk voor de kwaliteit van je gegevens. Specifiek bij overnemen van gegevens van een ander is ook juist het contact met die ander van grote waarde, dat heb je met die één klik-klaar Smart Match ook niet.
Ik kan de dienstverlening van derden (MyHeritage, Ancestry, StamboomZoeker.nl, Google, enz.) maar in beperkte mate beïnvloeden. Ik probeer ze te voorzien van de juiste informatie, oa. via Gendex, het ligt dus al in hun mogelijkheid om een goede bronvermelding te maken. Naam van de auteur zit hier overigens niet in. Vind ik ook wel lastig omdat dit een persoonsgegevens is onder de AVG.
Op Genealogie Online probeer ik het makelijk te maken om een bronvermelding over te nemen, onder elke persoonspagina zie je zoiets als
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Bob Coret, "Genealogie Coret", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-coret/I000004.php : benaderd 8 mei 2023), "Johannes Gregorius Marinus Coret (1861-1922)".
Bob Coret - 8 mei 2023 - 15:03
Bob, je reactie vind ik nogal teleurstellend. Op 24 mar 2023 - 16:57 heb je toegezegd contact op te zullen nemen met MyHeritage. Op 5 apr 2023 - 14:47 heb ik aangegeven dat alles wat nodig is om te linken naar 'n bron zoals publicatienaam meekomt in 'n GENDEX-export. Een link naar de bron werkt nu nooit, ook als de publicatie gewoon bestaat. Mijn oorspronkelijke klacht was dat gebruikers op MyHeritage kunnen kiezen mijn data over te nemen zonder bronvermelding. Uit je reactie blijkt niet dat je contact hebt opgenomen om gemaakte afspraken met MyHeritage te evalueren en desgewenst te herzien. Of ben je dat nog van plan? Zoja, wanneer?
Pauline Berens EBBI - 8 mei 2023 - 15:50
Ik snap het, en het probleem zit wat mij betreft ook een beetje in het Gendex-formaat, dat niet meer dan een URL meestuurt. En ik zie net op Ancestry een hint naar een persoon uit mijn eigen kwartierstaat, die hier lang geleden heeft gestaan, maar al een paar jaar weg is. Ancestry geeft bij deze bron het volgende aan:
Source Information
Ancestry.com. Web: Netherlands, GenealogieOnline Trees Index, 1000-2015 [database on-line]. Provo, UT, USA: Ancestry.com Operations, Inc., 2014.Original data: GenealogieOnline. Coret Genealogie. http://www.genealogieonline.nl/en/: accessed 31 August 2015.
In dit specifieke geval kan ik aan de URL wel zien dat het mijn kwartierstaat is, maar dat zal de gemiddelde Amerikaan niet zien, en daardoor houdt je naar mijn idee het systeem in stand zolang je gegevens in Gendex-formaat doorgeeft. Dat heeft immers geen velden voor de namen van de auteur en van de publicatie, zoals je zelf al zegt, en ik weet uit ervaring, dat Ancestry de URL ook niet gebruikt om die informatie naar boven te halen, terwijl dat wel zou kunnen. Het gebeurt gewoon niet, zo simpel is het nu. Dit zie ik overigens ook als Ancestry me hints geeft uit mijn eigen publicatie op Geneanet. Die herken ik aan mijn eigen user name, in de URL, maar ook daarbij is voor een buitenstaander de afkomst niet duidelijk.
Zo lang je Gendex gebruikt, zal een (mogelijk heel groot) deel van de gebruikers op Ancestry (en My Heritage) geen moeite doen. En doordat er bij Ancestry ook oude gegevens staan, zoals van die oude kwartierstaat van mij, uit 2015, zal het voor een deel van de publicaties ook onmogelijk zijn om een goede bronvermelding te maken. En daarmee blijft het probleem dus ook gewoon bestaan.
Technisch is het heel helder. Als de publicatie nog on-line is, kan een klant van Ancestry of My Heritage een goede bronvermelding maken, maar de realiteit is dat het meestal niet gebeurt. Ik heb er als auteur dus eigenlijk vrijwel niets aan, en dat is een van de redenen waarom ik mijn eigen werk ook niet meer plaats, op Genealogie Online. Er is teveel zonder bronvermelding overgenomen, en ik riskeer het ook niet meer.
En nu komt het: Ik plaats mijn werk nog wel publiek op Geneanet, en daar kan ik als auteur aangeven, of mijn gegevens ook naar Ancestry mogen, via Gendex, neem ik aan, en daar zeg ik gewoon nee. En dat zeg ik ook op Ancestry zelf.
Dat je invloed beperkt is, weet ik wel, en dat geldt ook voor die van mij. Maar ik kan elders wel kiezen of ik mee wil doen aan het systeem, of niet.
Enno Borgsteede - 8 mei 2023 - 16:03
@Enno, bedankt voor je reactie. Meteen even gekeken op Geneanet en jawel, het vinkje gevonden bij Privacy, Geavanceerde Opties, zie schermadruk. Ik zie mijn Geneanet-data niet terug in zoekresultaten op Ancestry, zonder betaald abonnement kan ik denk ik niet checken hoe daar omgegaan wordt met mijn data. Zo'n vinkje stel ik ook voor op GO, maar dan wel met betere uitleg, dus duidelijkheid over wel/niet linken naar jouw publicatie als bron. Zo'n vinkje lijkt me prima te implementeren en dan kan ik die tenminste op GO aanvinken totdat correct verwezen wordt naar mijn publicatie als bron.
Wie van jullie met 'n betaald abonnement op Ancestry wil voor mij uitzoeken hoe verwezen wordt naar data waarvoor je op Geneanet toestemming hebt gegeven die met Ancestry te delen?
Inmiddels m'n vraag over de werking van het vinkje ook gesteld op het Geneanet-forum. Wordt vervolgd:-)
Pauline Berens EBBI - 8 mei 2023 - 16:36 (laatst bijgewerkt 8 mei 2023 — 17:00 door auteur)
Hi Pauline,
Het leuke van Ancestry is dat de matches met GO en Geneanet daar gratis zijn. Je kan ze dus wel controleren, als je wilt. Ik kan niet zo snel een voorbeeld vinden om te zoeken, onder de voorouders die wij gemeen hebben, maar het doorzoeken van de hele index van GO kan je zelf doen via deze link:
https://www.ancestry.com/search/collections/9289/
En ik heb de stamvader van Bob daar al gevonden. :-)
Enno
Enno Borgsteede - 8 mei 2023 - 17:01
> Uit je reactie blijkt niet dat je contact hebt opgenomen om gemaakte afspraken met MyHeritage te evalueren en desgewenst te herzien.
De mate waarin ik producten van een derde partij kan beïnvloeden moet je niet overschatten. Is een proces van lange adem zonder garanties.
> Zo'n vinkje stel ik ook voor op GO, maar dan wel met betere uitleg,
> Maar ik kan elders wel kiezen of ik mee wil doen aan het systeem, of niet.
Dit gaat voor mij toch een beetje in tegen het idee van je gegevens online zetten. Dan wil je je gegevens delen, toch? Google, Bing, MyHeritage en Ancestry helpen hierbij!
Het probleem is dat derde partijen en stamboomonderzoekers niet altijd een goede bronvermelding opnemen (wat overigens niet door iedereen als een probleem wordt gezien). Daar focus ik liever op.
Bob Coret - 8 mei 2023 - 17:12
Beste Bob,
Dit gaat voor mij toch een beetje in tegen het idee van je gegevens online zetten. Dan wil je je gegevens delen, toch? Google, Bing, MyHeritage en Ancestry helpen hierbij!
Het probleem is dat derde partijen en stamboomonderzoekers niet altijd een goede bronvermelding opnemen (wat overigens niet door iedereen als een probleem wordt gezien). Daar focus ik liever op.
Ik snap wat je bedoelt, maar als ik iets deel, wil ik er ook iets voor terug. Dat klinkt misschien een beetje flauw, maar zo werkt het voor mij wel, en het werkt ook, als iemand mijn gegevens op een site vindt, waar ik mijn stamboom zelf heb neergezet, en er niet teveel 'gejat' wordt. Dat werkte een hele tijd goed zolang de mensen mijn hier op de site wisten te vinden, maar het ging mis, toen een paar andere gebruikers 'mijn' gegevens zonder bronvermelding overnamen. Ik had toen al gauw het gevoel, dat de kans dat ik benaderd werd met aanvullingen over naaste familie te klein werd om hier nog te publiceren, omdat ik mijn stamboom a.h.w. ondersneeuwde tussen de bronloze kopieen. En dan heb ik het over gegevens waarvan ik absoluut zeker was dat ze uit mijn publicatie kwamen, omdat de betrokken personen bijvoorbeeld in het buitenland waren overleden, hun lichaam aan de wetenschap hadden gegeven, dan wel in een vrij kleine kring waren begraven, waarin ik vrijwel iedereen kende. Bij al deze personen was er ook nooit een overlijdensadvertentie geplaatst, althans niet in Nederland. Al die factoren maakten het wel zeer waarschijnlijk, dat de gegevens van mij waren overgenomen. En ik weet dat dat formeel wel mag, maar als de spoeling voor mij te dun wordt, ben ik weg.
De reden hiervoor is feitelijk dat mensen niet, 'niet altijd', een goede bronvermelding opnemen, zoals je dat heel optimistisch schrijft, maar vrijwel nooit. Dat is de waarheid hier gewoon.
Verder is het zo, dat ik nog nooit een reactie heb gehad via Ancestry of My Heritage, bij een publicatie die oorspronkelijk op GO stond. Ook dat gebeurt in de praktijk gewoon niet. En als ik zelf op Ancestry door de hints loop, is het ook echt veel werk, en daarom snap ik ook heel goed dat het gebeurt, zeker als er nog andere hints op je staan te wachten. Het doorplaatsen van de gegevens naar die sites is voor mij als auteur vrijwel zinloos, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen, dat ik er als gebruiker wel van profiteer.
En dit is iets dat ik op Geneanet nog kan voorkomen. Daar is de kans veel groter dat ik ook iets terugkrijg, als ik daar iets deel, juist als ik het niet deel met Ancestry.
Enno Borgsteede - 8 mei 2023 - 22:11 (laatst bijgewerkt 8 mei 2023 — 22:13 door auteur)
Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!
Bedankt, uw melding is verstuurd aan de moderators.