stamboomforum

Forum logoHelpdesk » Sinds een week of drie worden sommige plaatsnamen niet meer gevondenProfiel afbeelding

Betreft Genealogie Online (via Firefox browser) op adres https://www.genealogieonline.nl/stamboom-sijmpies/I188.php

Beste lezer,

Sinds een week of drie heb ik een aantal plaatsnamen die niet meer bekend/uniek zijn.

bv 

https://www.genealogieonline.nl/stamboom-sijmpies/I188.php

Gedcom file

2 PLAC ,,,Essen,Essen,Antwerpen,Belgium
3 FORM street,neighborhood,postal code,city,municipality,province,country
 

en

https://www.genealogieonline.nl/stamboom-sijmpies/I109.php

Gedcom file

2 PLAC ,,49584,Schwagstorf,Furstenau,Nedersaksen,Germany
3 FORM street,neighborhood,postal code,city,municipality,province,country
 

en ik heb er nog een paar.

 

Graag zou ik willen weten wat voor gegevens ik moet toevoegen of weglaten en welke taal moet gebruiken.

Ik hoop dat iemand mij hierbij kan helpen.

Alvast bedankt,

John 

John Sijm - 24 jun 2022 - 17:14

Dag John, kijk 'ns hoeveel er al geschreven is over plaatsnamen op dit forum. 

https://www.stamboomforum.nl/zoek/?q=plaatsnamen&forumid=4&periode=0&sort=0&search=

Ik had al veel tijd besteed aan het herkenbaar maken van plaatsnamen in m'n publicaties, maar zie vandaag toch nog "Niet gevonden plaatsnamen (393)", lange tijd was die knop niet aanklikbaar, dus onbekend hoeveel onbekende plaatsen, en "Niet eenduidig plaatsnamen (150)" in m'n beheerscherm, op 'n publicatie van bijna 50.000 personen. Misschien heb je iets aan het volgende:

Aangezien "Essen,Essen,Antwerpen,Belgium" niet herkend wordt op GO en "Essen, Antwerpen, België" wel zou ik de laatste schrijfwijze proberen. Volgens 

http://www.geonames.org/search.html?q=Essen&country=BE

is Essen zowel 'n "seat of a fourth-order administrative division" als 'n "fourth-order administrative division" en daarmee niet uniek geïdentificeerd. Geonames is de scheidsrechter voor het herkennen van plaatsnamen op GO, dus bij fouten op Geonames gaat het op GO ook fout. In het geval van Essen heb je 'n bron die naar 'n correct herkende plaatsaanduiding leidt. 

Schwagstorf op Geonames: 

http://www.geonames.org/search.html?q=Schwagstorf&country=DE

Dus Schwagstorf invoeren als Schwagstorf, Fürstenau, Osnabrück, Lower Saxony, Germany zou moeten werken, maar werkt niet, zie

https://www.genealogieonline.nl/the-dutch-connection/I41324.php

Schwagstorf wordt niet herkend op GO, zie

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Dit zoekformulier met automatische aanvulling is nieuw voor mij, misschien is deze functionaliteit nog niet uitontwikkeld? Of misschien wordt er 'n verouderde plaatsnamentabel gebruikt? Abbemühlen kun je bijv. niet vinden via dit zoekformulier, volgens Geonames zou Abbemühlen, Meppen, Emsland, Lower Saxony, Duitsland herkend moeten kunnen worden, ook al is het 'n boerderij volgens Geonames. Misschien worden boerderijen niet meegenomen in de kopie die GO maakt van de plaatsnamentabel van Geonames? Ook het dorp Neu Versen wordt 336x niet herkend op GO, volgens Geonames is het 'n farm. Ik heb de locatie op Geonames aangepast en het 'n dorp genoemd. Abbemühlen heb ik ook 'n dorp genoemd op Geonames, 'n farm village, omdat 't dichtst in de buurt komt van 'n Bauerschaft. En nu maar afwachten totdat de plaatsnamentabel van GO weer gekopieerd is van Geonames. Zou fijn zijn als we zouden weten hoelang we moeten wachten op het updaten van de plaatsnamentabel op GO. Dan kun je tenminste checken of je wijziging op Geonames overgenomen is op GO. Voor alle duidelijkheid, ik raad niet aan om wijzigingen door te voeren op Geonames, wel om in je publicatie op GO de plaatsaanduiding te gebruiken van Geonames, inclusief de hiërarchie van regio's, dus gemeente, provincie, land.

Ook ga ik nog 'ns kijken naar die "Niet gevonden plaatsnamen (393)", want dat vind ik veel te veel. Fijn dat er in het beheerscherm wordt vermeld hoeveel personen te maken hebben met 'n bepaalde niet-herkende plaats, zodat je weet welk probleem het grootst is:-)

John, benieuwd of je hier verder mee komt, laat het a.j.b. even weten.

Pauline Berens EBBI - 30 jun 2022 - 14:34 (laatst bijgewerkt 30 jun 2022 — 15:48 door auteur)

Goedemorgen,

Bedankt voor jullie reacties. Ik zie dat nu mijn twee plaatsen herkend worden.

Heel erg bedankt hiervoor.

Maar is een mogelijkheid om te kijken welke namen er op "GO" staan? Dit lijkt mij handig omdat ik dan ook kan zien welke namen ik zou kunnen gebruiken. Nu kijk ik op GEONAMES en vanuit daar gaat een selectie naar Genealogie Online. Dus ik weet niet precies wat wel en niet meegenomen wordt.

En kunnen postcodes gebruikt worden. Het lijkt er wel op omdat ik ook twee postcodes heb die niet herkend worden omdat ze niet in combinatie met het land op GEONAMES gezocht worden.

Nogmaals heel erg bedankt.

John

John Sijm - 4 jul 2022 - 11:02

Dagh John, je vraagt om "een mogelijkheid om te kijken welke namen er op "GO" staan". Noorderdijk wordt in je publicatie niet herkend, bijv.

https://www.genealogieonline.nl/stamboom-sijmpies/I7.php

Via het zoekformulier op

https://www.genealogieonline.nl/zoeken/index.php?publication=0&q=&vn=&gv=>=&ta=15&pa=&pn=Noorderdijk&ov=&ot=&oc=&search=

kun je zien hoe anderen Noorderdijk hebben aangeduid. Ik zie het in andere publicaties ook niet aanklikbaar, op Geonames ook niet bekend, volgens Google Maps hoort het bij Enkhuizen. Enkhuizen wordt op GO wel herkend, zie

https://www.genealogieonline.nl/stamboom-schepen-en-van-brakel/I2707.php

En dan zet je Noorderdijk in het Brontekst-veld. 

Kom je hier verder mee? Ik begrijp je onvrede over Geonames, mischien kan Bob Coret ons hierin tegemoet komen door aan te geven welke selectie uit de Geonames hij precies kopieert, bijv. in-/exclusief "farms" en wanneer het kopiëren plaatsvindt, bijv. elke eerste of tweede van de maand.

Pauline Berens EBBI - 4 jul 2022 - 11:33 (laatst bijgewerkt 13 jul 2022 — 17:19 door auteur)

> Dit zoekformulier met automatische aanvulling is nieuw voor mij, misschien is deze functionaliteit nog niet uitontwikkeld? 

https://www.genealogieonline.nl/over-de-plaats/ bestaat al een tijd geeft informatie over in publicaties gevonden en herkende plaatsnamen.

https://www.genealogieonline.nl/over-de-familienaam/ is een soortegelijke pagina, die informatie geeft over in publicaties gevonden familienamen.

 

> Geonames is de scheidsrechter voor het herkennen van plaatsnamen op GO

Scheidsrechter vind ik neit het juist woord. Het is de geografische database die Genealogie Online gebruikt om plaatsnamen te herkennen. Een niet herkende plaatsnaam is niet fout. Alleen, als Genealogie Online de plaats niet kan thuisbrengen, dan is de kans groot dat je zelf of lezers van je stamboom, ook niet precies weten om welke plaats het gaat.

Ik probeer Genealogie Online slimmer te maken, maar het is best complexe materie en het gaat om nogal grote datasets.

2 PLAC ,,49584,Schwagstorf,Furstenau,Nedersaksen,Germany
3 FORM street,neighborhood,postal code,city,municipality,province,country

Dit stukje GEDCOM bijvoorbeeld snapt Genealogie Online niet, omdat het niet in de GEDCOM specificatie is gedefinieerd. @John: wel stamboomprogramma heeft jouw GEDCOM export gemaakt?

 

> Ik begrijp je onvrede over Geonames, mischien kan Bob Coret ons hierin tegemoet komen door aan te geven welke selectie uit de Geonames hij precies kopieert, bijv. in-/exclusief "farms" en wanneer het kopiëren plaatsvindt, bijv. elke eerste of tweede van de maand.

Dit is denk ik wel te doen. Hou er wel rekening dat deze tabel ruim 19 miljoen regels bevat (elke plaats,provincie,regio,land wordt in 4 talen opgeslagen). Ik zal op deze pagina dan ook een "laatste import datum" opnemen...

Bob Coret - 11 jul 2022 - 16:46

Beste Bob,

Ik heb geen standaard stamboomprogramma. Als hobby hadden we eerst alle gegevens in een excelsheet staan en toen het te onoverzichtelijk werd,  heb een programma geschreven die deze gegevens in een database plaatste en vanwaar ik ze ook kon aanpassen en ttoevoegen. Pas in een later statium dacht ik erover na om mijn gegevens te gaan exporteren. Ik heb een java api gedcom4j gevonden waarmee je GEDCOM 5.5.1 kan importeren en exporteren.

Dit gaf me de optie om FORM in combinatie met PLAC te gebruiken.

In de specificaties van 5.5.1 kom ik ook het volgende tegen:

PLACE_STRUCTURE:= 
   n PLAC <PLACE_NAME> {1:1} p.58
   +1 FORM <PLACE_HIERARCHY> {0:1} p.58

Ik lees alleen net dat het beter is om de hierarchy in de header te schrijven, hetgeen ik niet doe. Maar het is volgens mij dus niet fout.

Maar ik accepteer dat niet alle plaaatsen gevonden worden. Het zijn er heel veel en sommige bestaan al heel lang niet meer. Maar ik zou dan graag wel willen weten, welke combinaties kan je gebruiken om een plaats te vinden.

Ik merkte dat ik al heel wat Nederlandse plaatsen gevonden werden toen ik de Provincie toevoegde en nog meer toe ik de Gemeente toevoegde. Blijkbaar vergroot dit de kans dat het uniek is. In Nederland hebben we Gemeente, Provincie, Land. Maar hoe zit dit bv voor Belgie en Duitsland daar zit voor Belgie nog laag tussen provincie en land namelijk Vlaanderen en Wallonie en in Duitsland heb je deelstaten en landkreis?

John Sijm - 13 jul 2022 - 16:00

@Bob, waar vind ik die "laatste import datum"? Ik verwachtte 'm op https://www.genealogieonline.nl/over-de-plaats/ Is het nog te vroeg?

Ik vroeg ook welke selectie uit Geonames je precies gebruikt. Je noemt "elke plaats,provincie,regio,land", maar Geonames werkt met feature classes. Kun je aangeven welke feature classes je selecteert? Ik vraag dit omdat bijv. feature class "farms" misschien niet relevant lijkt om te downloaden, maar in mijn publicatie zijn die dat wel. 

Pauline Berens EBBI - 13 jul 2022 - 17:16 (laatst bijgewerkt 13 jul 2022 — 18:19 door auteur)

@John,

Ik kom

2 PLAC ,,,Essen,Essen,Antwerpen,Belgium
3 FORM street,neighborhood,postal code,city,municipality,province,country

niet vaak tegen, dus op dit moment maakt Genealogie Online nog geen gebruik van deze "kennis". Ik heb dus een nogal "messy" functie die probeert een plaatsnaam te ontleden in plaatsnaam, gemeente, provincie en land. Ik ga weer eens naar deze functie kijken, ik denk dat ik de aangeleverde syntax goed kan gebruiken!

 

@Pauline,

Ik ben nog bezig met de zoekfunctie, waar ik deze een goed plekje geef.

Op dit moment gebruik ik in het zoeken binnen de Geonames dataset alleen naar features A en P, S (plekken, gebouwen, boerderijen) niet. Dit komt vooral doordat ik daar zelf geen ervaring mee heb en bang was dat er dan te veel zoekresultaten zouden komen ("plaats kan niet uniek geïdentificeerd worden"). 

Komen "jouw" boerderijen voor Geonames? Kun je eens wat voorbeelden geven, dan ga ik kijken of ik de S categorie ook opneem in de zoekvraag (die pas wordt uitgevoerd als A en P niets opleveren).

Bob Coret - 27 jul 2022 - 14:47

Pauline Berens EBBI - 27 jul 2022 - 22:26

Er wordt nu ook naar klasse F gekeken.

Op de herkenning van plaatsnamen pagina (binnen het publicatie beheer) is nu een optie toegevoegd om plaatsen op te zoeken. Deze is gebaseerd op Geonames (samengestelde namen, in 4 talen). De Over de plaats pagina kijkt eigenlijk naar een subset hiervan: van herkende plaatsnamen die voorkomen in publicatie op Genealogie Online.

Bob Coret - 28 jul 2022 - 21:36

Bedoel je met klasse F Feature Class "farm" of alle feature classes? "Farms" werken wel anders, maar nog niet helemaal goed.

Hebel, met Feature Class farm, wordt nog steeds niet herkend namelijk. Vanochtend eerst m'n publicatie ververst.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Hebel wordt ook niet herkend in m'n publicatie op 

https://www.genealogieonline.nl/the-dutch-connection/I15031.php

Abbemühlen wel, weliswaar zonder Kreis Haren (Ems), zie

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Maar vervolgens zie ik niet de inwoners in Abbemühlen in publicaties op GO.

https://www.genealogieonline.nl/over-de-plaats/2959894

Abbemühlen is wel verdwenen van de lijst niet-gevonden plaatsnamen in m'n publicatie.

Abbemühlen wordt in m'n publicatie wel correct herkend, zie

https://www.genealogieonline.nl/the-dutch-connection/I5502.php

Mershof wordt wel herkend door Over de Plaats, zonder Kreis Haren, zie

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Mershof wordt wel correct herkend in m'n publicatie, maar op Over de Plaats ontbreken vaak voorkomende achternamen in die plaats, vergelijkbaar dus met Abbemühlen, zie

https://www.genealogieonline.nl/the-dutch-connection/I44924.php

https://www.genealogieonline.nl/over-de-plaats/2871734/mershof

Pauline Berens EBBI - 29 jul 2022 - 11:03

Bedoel je met klasse F Feature Class "farm" of alle feature classes? 

 

Sorry, ik bedoelde feature class S (zoals door jou verzocht).

 

Hebel, Haren (Ems), Emsland, Lower Saxony, Duitsland moet denk ik zijn (+Landkreis):

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Mershof wordt wel correct herkend in m'n publicatie, maar op Over de Plaats ontbreken vaak voorkomende achternamen in die plaats, vergelijkbaar dus met Abbemühlen, 

 

Wat bedoel je precies? Ik zie wel achternamen, maar je had vanuit je publicatie/kennis andere familienamen verwacht?

Bob Coret - 6 sep 2022 - 16:24

Precies, vanuit m'n publicatie/kennis verwacht ik ook andere familienamen. 

Pauline Berens EBBI - 7 sep 2022 - 09:35

Pauline, kun je voorbeelden geven van familienamen die je had verwacht op https://www.genealogieonline.nl/over-de-plaats/2871734/mershof 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Bob Coret - 9 okt 2022 - 14:06

Neen?! 90 Mensen geboren in Mershof en 58 daar overleden gecheckt en hun achternamen staan allemaal op de lijst "Populaire familienamen in Mershof". Probleem kennelijk opgelost. Wel handig om bij deze lijst ook sortering op achternaam aan te bieden, juist voor dit soort checks:-)

Pauline Berens EBBI - 9 okt 2022 - 15:12

De sortering is gebaseerd op de "populariteit", due met de hoogste aantal voorkomens staan bovenaan.

Bob Coret - 3 nov 2022 - 16:27

Het is duidelijk dat de sortering op frequentie is, maar ik stelde juist voor 'n extra sorteermogelijkheid aan te bieden waarmee ook gesorteerd kan worden op alfabet.

Pauline Berens EBBI - 5 nov 2022 - 11:33 (laatst bijgewerkt 6 nov 2022 — 11:33 door auteur)


@Pauline,

Ik kan een extra sortering toevoegen, maar dat is dan de huidige lijst (met bepaalde 'cut-of' qua frequentie) die alfabetisch getoond wordt.

Bob Coret - 25 nov 2022 - 15:51Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu