stamboomforum

Forum logoHelpdesk » De voorouders welke ik in open archieven kan uitvouwen klopt niet. geslotenProfiel afbeelding

Tijdens mijn speurtocht op open archieven opende ik de lijst van voorouders van Gerrit Jan Wassink 01-02-1895 van het huwelijk met Philippina Hendrika Schaap. Nu zijn de ouders van Gerrit Jan neef en nicht namelijk Harmen Jan, zoon van Hendrik Wassink en Jenneken Wagenvoort en Hendrika is dochter van Gerrit Wassink en Gergjen Ordelman.

De verwijzing welke de voorouders laat zien op bovengenoemde akte bevat veel onjuistheden.

Graag uw reactie.

Met vriendellijke groet, Ruud Wassink

Ruud Wassink - 19 sep 2022 - 21:54

Wat bedoelt u met "de lijst van voorouders"? En wat bedoelt u met bovengenoemde akte? U noemt er maar één en dat is de huwelijksakte van Gerrit Jan met Philippina. Op open archieven staan daar precies dezelfde voorouders genoemd die ook in de akte (te vinden bijv. op de website van het Gelders Archief) worden vermeld. Dat zal uw vraag dus niet zijn. Kunt u wat duidelijker melden wat er volgens u fout is?

Anneke 12 - 19 sep 2022 - 22:28 (laatst bijgewerkt 19 sep 2022 — 22:32 door auteur)

Wouw, zo laat nog aan 't werk?

Wanneer ik ben ingelogd kan ik de voorouders bekijken zoals die in de stamboom horen te staan achter de naam van Gerrit Jan. Om die reden heb ik de namen van zijn ouders meegegeven in mijn bericht. Maar wanneer ik de lijst open maak zie ik geen logica in het verloop van de stamboom. Ik kan hem zelf wel opzetten inmiddels maar wat in de lijst met voorouders is weergegeven is niet juist. Er zouden 30 personen in moeten staan maar het merendeel klopt niet. Hoop dat dit duidelijk is zoals omschreven.

Met  vriedelije groet, Ruu Wassink 

Ruud Wassink - 19 sep 2022 - 22:40

Sorry, maar ik snap hier helemaal niets van. Open Archieven heeft (voor zover ik weet) geen stambomen/lijsten, bedoelt u misschien genealogieonline.nl of iets dergelijks? Op die website staan stambomen e.d. die daar door personen die met stamboomonderzoek bezig zijn op zijn gezet. En inderdaad: daar klopt nogal eens van alles niet. Het is dan ook niet verstandig daar klakkeloos gegevens van over te nemen, maar altijd de gegevens te controleren a.d.h.v. de originele aktes in BS, DTB, notarieel archief etc. 

Anneke 12 - 19 sep 2022 - 23:34

U schrijft: De verwijzing welke de voorouders laat zien op bovengenoemde akte bevat veel onjuistheden.


Als u even vertelt, waar we bovenstaande akte, die veel onjuisteden bevat, zelf kunnen bekijken,
dan komen we vast verder.

Graag dus de exacte link van die akte, dat is de tekst die bovenaan uw scherm staat, en die begint met https://

Jan CIavaux - 20 sep 2022 - 00:45 (laatst bijgewerkt 20 sep 2022 — 11:45 door auteur)

Goedemorgen,

In reactie op het bericht van Jan Clavaux wil ik graag het volgende opmerken; ik geef u hierbij twee permalinks waar het over gaat. Dit gaat u niets verder helpen want daar is niets mis met deze akten. Echter, bij het huwelijk van Gerrit Jan Wassink en Hendrika Schaap heb ik in open archieven wanneer ik ben ingelogd de mogelijkheid om van Gerrit Jan 30 en van Hendrika 14 voorouders te bekijken. Dit zit dus alleen in open archieven! En bij Gerrit Jan is het dat het mijns inziens niet klopt. Deze voorouders zijn alleen bij de tweede permalink zichtbaar. Ik hoop dat ik nu duidelijk heb aangegeven waar het probleem zit.

HTTPS://PERMALINK,GELDERSARCHIEF.NL/0225083BD6D340C1802E8C8A2B686775 (Harmen Jan Wassink  & Hendrika Wassink) 

HTTPS://PERMALINK,GELDERSARCHIEF.NL/BB19671DF1984EFBB135C6AC69172218 (Gerrit Jan Wassink  & Hendrika Schaap)

Dus in open archieven achter de naam Gerrit Jan Wassink naar rechts en daar de 30 voorouders aanklikken. Succes!

Met vriendellijke groet, Ruud Wassink

Ruud Wassink - 20 sep 2022 - 09:40

Dus in open archieven achter de naam Gerrit Jan Wassink naar rechts en daar de 30 voorouders aanklikken.

Waar moet ik dan naar rechts? Heeft u het echt over open archieven (openarch.nl)? Dan heeft openarch.nl functies die ik totaal niet ken!

Graag een link naar de bedoelde pagina in open archieven, want ik kan hier helemaal niets mee en ben intussen toch wel erg benieuwd wat u nou eigenlijk bedoelt!

Anneke 12 - 20 sep 2022 - 10:20 (laatst bijgewerkt 20 sep 2022 — 10:22 door auteur)

De vraag gaat dus over deze pagina: https://www.openarch.nl/gld:BB19671D-F198-4EFB-B135-C6AC69172218

Als je bent ingelogd, heb je de mogelijkheid om de automatisch gegenereerde stamboom te bekijken (plaatje is bedoeld voor degenen zonder abo die deze optie niet zien en daarom misschien niet goed begrijpen waar de vraag over gaat.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 

Als je op het bovenste icoon klikt zie je de stamboom van de bruidegom.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Deze stamboom is samengesteld aan de hand van de door indexeerders van de diverse archieven samengestelde informatie die uit de akten is gehaald. Dus in deze bewuste akte worden de ouders van de bruidegom en de bruid genoemd. Van deze personen zijn ook weer akten geïndexeerd en van hun ouders ook en op basis daarvan ontstaat deze stamboom. Dus als die niet goed is, dan zal de fout ergens in de geïndexeerde gegevens van de (voor)ouders zitten lijkt mij. Wat je vaak ziet is dat gegevens niet of niet juist gekoppeld worden doordat ergens de naam anders gespeld wordt waardoor een persoon niet als één en dezelfde persoon wordt gezien. Deze stamboom kan je helpen bij je eigen onderzoek, je op het spoor zetten van gegevens die je nog niet had maar verder moet je er niet teveel waarde aan hechten volgens mij.

Carmen - 20 sep 2022 - 10:31

Hallo Carmen, je hebt precies begrepen waar het probleem  zit. Je bent een topper! Ik hecht er ook geen waarde aan maar wilde wel aangeven dat het niet juist is wat daar als voorouder is opgenomen.

Bedankt voor de snelle en slimme reactie en sorry dat ik sommige van jullie in totale verbijstering heb gebracht ;-).

Vriendelijke groet, Ruud Wassink 

Ruud Wassink - 20 sep 2022 - 10:49

Dank je wel Carmen! Het is mij nu duidelijk. Ik heb geen abonnement en wist dan ook niets van deze functie. Helemaal mee eens dat het je zou kunnen helpen bij eigen onderzoek, maar het blijft altijd belangrijk zelf de bron(nen) te bekijken! En aan de fouten (er zitten idd heel vreemde verbanden) zou ik idd maar geen waarde hechten, maar de juiste informatie uit de echte bronnen gebruiken.

Anneke 12 - 20 sep 2022 - 10:50 (laatst bijgewerkt 20 sep 2022 — 10:56 door auteur)

Handig schematisch overzicht voor eigen gebruik lijkt mij. Zit dat in een standaard stamboomprogramma of is dit in Excell gemaakt. Zelf heb ik mijn bevindingen in een excellsheet ondergebracht omdat ik het werken met de stamboomprogramma's erg ingewikkeld vind. 

Irma Pauw - 21 sep 2022 - 12:13

Hallo Irma,

Deze mogelijkheid zit standaarrd in openarchieven MAAR, je moet daarvoor wel als lid zijn ingelogd om dit zichtbaar te krijgen.

Let wel, deze schema's zijn niet erg betrouwbaar. Wat ik begrepen heb kunnen kleine verschillen in schrijfwijze in de voor-en achternaam al heel vreemde resultaten opleveren. Handig als het klopt maar beter bij de opbouw van de stamboom van de oorspronkelijke akten uitgaan voor alle zekerheid. De optie wordt zichtbaar gemaakt bij huwelijken in de vorm van drie kleine poppetjes zowel bij bruid als bruidegom maar is niet altijd beschikbaar! Veel plezier!

Ruud Wassink 

Ruud Wassink - 21 sep 2022 - 14:31

Wat het probleem van open archieven is ,dat iedereen zijn/haar stamboom plaatst.

Staan daar fouten in die letterlijk overgeschreven zijn van andere hun fouten, dan worden deze archieven onbruikbaar.

Ik heb ooit mijn opzoekingen geplaatst op familysearch, en andere kunnen mijn informatie (die dus niet van mij is)

veranderen.

Ben er dan ook mee gestopt om daar iets op te zoeken of te plaatsen.

Maak je een stamboom die niet te veranderen is, dan kom je alleen je eigen "fouten" en vergissingen tegen.

Het heeft er wel voor gezorgd, dat ik huiverig ben, nog ergens informatie van mijn onderzoek te plaatsen.

Het werk van honderde namen opnieuw, met verwijzingen, invullen is geen sinicure. (10 generaties, 350 jaar, geeft 2000+ ingave x 2 (partner))

ervik mutsaers - 21 sep 2022 - 19:12

Heb eerder wel die poppetjes en getallen gezien, maar nooit geweten van deze functie of dat je lid kunt worden van Open Archieven. Los hiervan moet je sowieso alles zelf controleren aan de hand van originele aktes, het komt inderdaad vaak genoeg voor dat er fouten zitten in geindexeerde gegevens.

Marije Essink - 23 sep 2022 - 18:25


Is uw probleem opgelost / vraag beantwoord?

Wilt u dan onderaan uw bericht klikken op 'Markeren als opgelost'?

Yolanda Lippens - 5 okt 2022 - 13:28
Dit onderwerp is gesloten, omdat er 3 maanden geen activiteit was in dit onderwerp.Nieuw onderwerp plaatsen
U kunt dus geen reactie meer plaatsen bij dit onderwerp. Wel kunt u natuurlijk een nieuw onderwerp starten.