stamboomforum

Forum logoHelpdesk » Waarom mogen medische gegevens niet geplaatst worden opgelostProfiel afbeelding

Betreft Anders (via Chrome browser) op adres n.v.t

Tot mijn verbazing las ik bij een forumlid, die om leeshulp vroeg bij gegevens van voorouders die in een psychiatrische instelling verbleven,  dat medische gegevens niet mogen worden geplaatst. Het ging gewoon om twee verslagen die sinds 2006 zijn vrijgegeven en zo op te halen zijn uit resp. het Noordhollands en het Amsterdams archief. Wat is er tegen om die te plaatsen? Moet die regel niet eens worden aangepast? Openbaar is openbaar en daar moet dit forum niet nog eens een rigide regel bovenop zetten. 
Mij ontgaat de zin van deze regel.
Nicolette Jentink

Nicolette Jentink - 24 sep 2022 - 18:03

Dag Nicolette, neem aan dat je dit forum-item bedoelt? https://www.stamboomforum.nl/subfora/236/2/85719/0

"Plaats geen medische informatie op het forum, ook niet van overleden personen." Inmiddels de gedragsregels gevonden, zie

https://www.stamboomforum.nl/help/item.php/149

Als argument wordt gegeven: Levende familieleden kunnen hiermee in verband gebracht worden, wat invloed heeft op hun recht van privacy.

Wat vind je van dat argument? Ik vind er wel wat in zitten.

Pauline Berens EBBI - 24 sep 2022 - 18:37 (laatst bijgewerkt 24 sep 2022 — 18:40 door auteur)

Gezien de oorspronkelijke vraag in het forum leeshulp was gesteld, maak ik er uit op, dat het gaat om documenten die op zich (wel) openbaar zijn, maar waarbij geen (gekoppelde) transcriptie (online) beschikbaar is.

Dat maakt nogal een verschil m.b.t. privacy van nabestaanden.

Zeker bij medische gegevens is "niet wenselijk" dat er met een simpele zoekopdracht op internet een verband kan worden gelegd met nog levende nabestaanden. 

Karen - 24 sep 2022 - 19:17

Kul-argument van nog levende familieleden. Als archieven het vrij geven, dan is er kennelijk over nagedacht, wanneer iets vrij te geven. Zoek eens uit wat de archieven hanteren voor vrijgave en hou dat aan als stelregel. Dit is te rigoreus. Het betekent in feite, dat als ik bewijs zou hebben dat een voorvader ergens in de 18e eeuw stierf aan het één of ander, dat het niet gepubliceerd mag worden. Of de nakomelingen ruim 2 eeuwen later daar nog mee zitten. 
Nicolette Jentink
 

Nicolette Jentink - 24 sep 2022 - 23:03

M.i. kan een medisch document  uit de 20ste eeuw die openbaar is gewoon worden afgeschreven in sub forum "Leeshulp" met weglating van persoonsnamen mits er geen relatie in de vraag wordt gegeven van personen of een familierelatie.

Voor documenten van voor de 20ste eeuw zie ik geen bezwaar.

 

Groet,
Everardus

Everardus Rollema - 25 sep 2022 - 11:20


Dank voor dit duidelijke antwoord. Het is logisch en duidelijk.
Nicolette

Nicolette Jentink - 25 sep 2022 - 12:26De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu