stamboomforum

Forum logoHelpdesk » Werkt GO nog wel goed?Profiel afbeelding

Betreft Genealogie Online (via Edge browser) op adres https://www.genealogieonline.nl/genealogie-mantel/

Na het uploaden vandaag van een zip-bestand (Dropbox werkt niet) valt mij het volgende op:

  • Volgens de startpagina van de publicatie zouden de gegevens van 4.334 personen niet zichtbaar zijn gemaakt vanwege privacy. Op de beheerpagina staat dat er van 3.488 personen de informatie niet in de publicatie is opgenomen vanwege privacy. Een verschil van 846 !
  • Het zoeken naar personen werkt niet. Na het invoeren van tenminste 3 letters volgt er geen lijst met persoonsnamen. Ook niet als de naam volledig wordt ingevuld.
  • Op de pagina met Publicatieverwerking staat dat er 1.385 afbeeldingen worden verwerkt. Op de statistiekenpagina staat dat  de publicatie 1.404 afbeeldingen bevat, wat het juiste aantal is.

Martien Mantel - 15 jan 2023 - 20:19

Gezien, volgende week is er weer een Helpdeskmeeting.

Yolanda Lippens - 19 jan 2023 - 12:30

Martien,

> Op de beheerpagina staat dat er van 3.488 personen de informatie niet in de publicatie is opgenomen vanwege privacy. 

Waar op de beheerpagina zie je dit precies? Zo'n geel blokje:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

> Het zoeken naar personen werkt niet.

De zoekfunctie werkt bij mij (Windows/Chrome) wel? Welke browser gebruikt u?

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

> Op de pagina met Publicatieverwerking staat dat er 1.385 afbeeldingen worden verwerkt. Op de statistiekenpagina staat dat  de publicatie 1.404 afbeeldingen bevat, wat het juiste aantal is.

Ja, daar gaat iets niet goed.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Maar probleem gevonden en eenvoudig kunnen corrigeren.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Bob Coret - 25 jan 2023 - 15:59

Hallo Bob,

Ik gebruik Edge als browser. Zoekfunctie werkt nu weer, dus opgelost
Probleem met aantal afbeeldingen is inderdaad opgelost.

De aantallen niet zichtbaar wegens privacy zijn ondertussen weer gewijzigd sinds mijn melding van 15-01-2023. Nu staat op de hoofdpagina:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

En op de beheerpagina in het gele blok:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Een verschil van 10 personen.

Wat betreft de ondersteuning van GO bij het toepassen van privacyregels hebben wij in het verleden al eens gecommuniceerd. In mijn herinnering heb je toen een aantal regels wat 'scherper' gezet bij het 'als overleden beschouwen' van personen, zoals het geboortejaar. Ik zie dat je nu weer de grens van 100 jaar gebruikt, terwijl het ouder worden dan 100 jaar steeds vaker voorkomt. In Aldfaer gebruik ik nu 105 jaar geleden als grens. Maar GO zet dat terug naar 100 jaar en publiceert de gegevens. Aangezien ik verantwoordelijk ben, vind ik dat GO door de ondersteuning de verantwoordelijkheid overneemt van mij. Lijkt me niet de bedoeling.

Jacob Frits Pieter Mantel (1921-) » Genealogie N.P. Mantel » Genealogie Online

Ik durf niet te garanderen dat deze persoon is overleden en daarom gepubliceerd mag worden. Volgens mij leeft hij nog en wordt zijn privacy geschonden door de ondersteuning van GO. Dit is een voorbeeld van zo'n 110 personen, die de leeftijd van 100 gepasseerd zijn.

Martien Mantel - 25 jan 2023 - 20:52

De "honderdplussers" zijn een uitdaging. Op zich is dit bij Genealogie Online slecht een cijfertje dat ik zo kan aanpassen, maar juist deze 100 is gebaseerd op het feit dat de wetgever heeft bepaald dat een geboorteakte 100 jaar na dato moet worden overgebracht naar een archiefinstelling en daarmee ook openbaar wordt gemaakt. Uw constatering "ik heb diverse honderdplussers in mijn gegevens" zou dus eigenlijk ook richting wetgever moeten gaan met de boodschap om de openbaarheidstermijn op geboorteaktes te verhogen...

Bob Coret - 20 feb 2023 - 16:31

Hallo Bob,
Dank voor de tip. Weet je misschien ook bij welk ministerie ik deze melding zou moeten maken?

Martien Mantel - 26 feb 2023 - 11:07

Martien, ik heb je vraag aan het CBG gesteld, hun reactie deel ik hier t.z.t.

Pauline Berens EBBI - 26 feb 2023 - 19:51

Hier volgt de reactie vandaag van 'n informatiespecialist ‑ functionaris gegevensbescherming van het ​CBG:

"Er wordt al enkele jaren gesproken over een nieuwe archiefwet. Het ontwerp van die wet hangt nauw samen met de invoering van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (de "privacywet") enkele jaren geleden, en de herziening van herziening van de Wet Openbaarheid Bestuur naar de Wet Open Overheid die momenteel speelt en bijna is afgerond.
In al deze wetten gaat het vooral over de vraag welke informatie openbaar is, hoe lang de termijnen zijn dat gegevens nog niet toegankelijk zijn. In de nieuwe archiefwet - die nog altijd niet is behandeld door de Tweede Kamer - zijn de geheimhoudingstermijnen drastisch verkort. Was vroeger het regime vijftig of zelfs zeventig jaar, in de nieuwe wet is voorgesteld dat terug te brengen naar tien of twintig jaar, al naar gelang het document.

De openbaarheidstermijnen van 50 / 75 / 100 jaar voor verschillende soorten aktes van de burgerlijke stand, zijn een uitvloeisel van de oude archiefwet (uit 1995), en alleen in besluiten vastgelegd. Deze termijnen zijn niet letterlijk zo benoemd in de wetstekst. Het ligt wel in de verwachting dat ook deze termijnen gaan veranderen, na invoering van de nieuwe wet. Er zijn nu al enkele archieven die, net als u voorstelt, de openbaarheidstermijn van geboorteaktes al hebben gesteld op 110 jaar. Dat is echter eigen initiatief van deze archieven, zonder wettelijke basis.

Het is vooral afwachten welke regels er gaan ontstaan rond dit onderwerp in de komende jaren."

Pauline Berens EBBI - 17 mar 2023 - 15:48


Hallo Pauline,
Dankjewel voor het navragen bij en plaatsen van de reactie van het CBG. Verduidelijkt het dilemma waar we mee zitten, maar biedt (nog) geen oplossing.
Ben eigenlijk wel benieuwd of Bob het voorbeeld van enkele archieven gaat volgen en de openbaarheidstermijn van 100 naar 110 gaat stellen. Als de archieven dat gaan doen, lijkt me dat een logische (ver)volgstap voor GenealogieOnline, zeker in relatie tot Open Archieven.

Martien Mantel - 20 mar 2023 - 12:43 (laatst bijgewerkt 20 mar 2023 — 12:43 door auteur)Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu