stamboomforum

Forum logoHelpdesk » Info over mogelijk nog levende persoon op GO ten onrechte opgenomen in de Google index opgelostProfiel afbeelding

Betreft Genealogie Online (via Chrome browser) op adres https://www.ecosia.org/search?addon=chrome&addonversion=5.1.3&method=newtab&q=johannes%20hermannus%20abelen%201925-

Op zoek naar "johannes hermannus abelen 1925-" via Google zie ik dat Joop Klavers die persoon in z'n publicatie heeft.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Klik ik door (en dat doe ik want ik wil weten hoe Joop aan Emmerschans komt) dan wordt "No access" getoond, want geboren minder dan 100 jaar gelden zonder datum overlijden. De persoon leeft kennelijk nog of Joop heeft ook geen overlijden gevonden. Maar, dan hoort informatie over deze persoon toch niet aan Google beschikbaar gesteld te worden? Realiseer me dat ik bovenstaande schermafdruk dus ook beter niet had kunnen delen?! Toch wel zo duidelijk nu welke info zoal opduikt in Google. Geen idee op welke schaal dit probleem zich voordoet. Het valt me vandaag voor 't eerst op, nu ik check of alle mensen genoemd op 'n gezinskaart inmiddels overleden zijn voordat ik zo'n gezinskaart publiceer.

https://www.genealogieonline.nl/en/stamboom_klavers/I264807.php

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Zie in de pagina bron meta name="ROBOTS" content="noindex,follow,noarchive" 
Misschien helpt 't als alle pagina's die niet getoond mogen worden i.vm. privacy hier content="none" meekrijgen.

Pauline Berens EBBI - 21 mar 2023 - 14:05 (laatst bijgewerkt 22 mar 2023 — 10:21 door auteur)

Pauline,

De pagina over deze persoon is op een gegeven moment online / openbaar geweest en daarna niet meer (toestemming ingetrokken bijvoorbeeld). De zoekmachine van Bing heeft de pagina een keer kunnen lezen en indexeren. De pagina in kwestie is op een gegeven moment niet meer publiek en zoekmachines kunnen dit controleren, de pagina geeft nu "onder water" een 403 code (=forbidden). Hoe snel dit wordt opgemerkt hangt van de zoekmachine af, op Google zie ik pagina niet meer (maar ik weet natuurlijk niet of deze er ooit stond).

NB: als een persoon mogelijk nog leeft dan wordt de informatie niet op Genealogie Online getoond (of een pagina met een foutcode en geen inhoudelijke info).

Bob Coret - 24 mar 2023 - 16:40

Door je reactie dacht ik dat 't om 'n weinig voorkomend incident ging, maar inmiddels blijkt 't veel vaker voor te komen dat data van mogelijk levenden gevonden worden in zoekresultaten van in mijn geval Ecosia. Ben bijv. op zoek naar of Johanna Maria Berendsen *1925 overleden is, zie

https://www.ecosia.org/search?q=johanna%20maria%20suelmann-berendsen%201925-&addon=chrome&addonversion=5.1.3&method=topbar

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Als je doorklikt op de hit in de publicatie stamboom_klavers zijn haar gegevens terecht niet openbaar, behalve haar trouwdatum. Publicatie stamboom-lobe heeft 'n toegangspoort en in Stamboom Willy Schutte kloppen geboortedatum en naam van de moeder niet volgens mij. In alle gevallen geldt als de betreffende persoon nog leeft mogen geen data over haar doorgegeven worden aan zoekmachines. Wat kun je daartegen doen? Moet de regel niet zijn niet doorgeven tenzij bewezen is dat iemand overleden is of meer dan 100 jaar geleden geboren zonder datum overlijden? Voor alle duidelijkheid, de ten onrechte openbaar gemaakte data komen indirect dus via de partner naar buiten, terwijl het probleem dat ik oorspronkelijk aankaartte net even anders was, toen vond ik de persoon die ik zocht, niet de partner. Dus als iemand overleden is dan betekent dat nog niet dat ook naam partner en trouwdatum automatisch openbaar mogen worden. Wil je hier a.j.b. opnieuw naar kijken?

Pauline Berens EBBI - 2 apr 2023 - 12:23 (laatst bijgewerkt 2 apr 2023 — 12:40 door auteur)

Pauline,

Als ik de zoekopdracht nu uitvoer dan krijg ik niet andere resultaten, wel de Lobé en Klavers entries niet de Schutte entry.

> Wat kun je daartegen doen? 

De Berendse pagina heeft op een zeker moment op Internet gestaan, wellicht omdat de auteur had aangegeven dat de persoon overleden was. Dit is op een bepaald moment gecorrigeerd (wellicht door de maatregel dat een simpel "is overleden" vinkje niet meer genoeg is voor Genealogie Online) en daardoor de de pagina verdwenen en enige tijd later ook uit de index van de zoekmachines.

Waarom de Lobé entry nog in de index voorkomt snap ik niet goed, de toegangspoort geen aan zoekmachine een code door die aangeeft dat er geen toegang is tot de pagina, dus een zoekmachine zou die pagina's ook uit de index moeten halen omdat je daar gebruiker niet helpt met dergelijke niet toegankelijke pagina's.

> Moet de regel niet zijn niet doorgeven tenzij bewezen is dat iemand overleden is of meer dan 100 jaar geleden geboren zonder datum overlijden? 

Ja.

> Voor alle duidelijkheid, de ten onrechte openbaar gemaakte data komen indirect dus via de partner naar buiten, terwijl het probleem dat ik oorspronkelijk aankaartte net even anders was, toen vond ik de persoon die ik zocht, niet de partner. Dus als iemand overleden is dan betekent dat nog niet dat ook naam partner en trouwdatum automatisch openbaar mogen worden. 

Naam partner inderdaad niet, trouwdatum wel. Maar dat is ook zo als het nu wordt gepresenteerd: de partner staat er als (niet openbaar):

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

PS. Google en ander zoekmachines hebben niet meer informatie dan de gepubliceerde pagina's. De enige verklaring die ik kan geven dat je namen vindt is als de persoon / partner op enig moment als "overleden" te boek stond (in de GEDCOM van een auteur).

Bob Coret - 6 apr 2023 - 15:27

Stel mogelijk nog levenden worden in Google getoond, doordat 'n vinkje zetten om aan te geven dat iemand overleden is, niet meer genoeg is. Dan stel ik voor alle pagina's die niet gepubliceerd mogen worden i.v.m. privacy actief uit de Google index te (laten) verwijderen. Aanleiding voor deze actie is dat ik nog steeds mogelijk nog levenden tegenkom in Google, terwijl na doorklikken blijkt dat ze niet op GO staan i.v.m. privacy. Het duurt namelijk kennelijk best lang voordat Google zelf die pagina's niet meer laat zien.    

Pauline Berens EBBI - 24 mei 2023 - 14:26


Het verwijderen van pagina's kan via Google's Verouderde content verwijderen uit Google Zoeken pagina. Dit is een handmatige actie, waar je de URL van de niet meer bestaande pagina kunt opgeeft. Dit is niet een actie die is te automatiseren (Google biedt hier geen API).

Bob Coret - 29 mei 2023 - 16:52De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu