stamboomforum

Forum logoHelpdesk » Buitenechtelijke kinderen in diagram Voorouders (en nakomelingen) van ...Profiel afbeelding

Betreft Genealogie Online (via Chrome browser) op adres https://www.genealogieonline.nl/the-dutch-connection/I21413.php

Af en toe kwam het voor dat 'n vrouw al 'n kind had voordat ze trouwde, vader onbekend. DIe situatie is nogal vreemd weergegeven in het schema Voorouders (en nakomelingen) van ... Op basis van geboortedatum kind, ouder(s) en trouwdatum(s) moet de situatie gemakkelijk te herkennen zijn in de GEDCOM. In het tekstuele overzicht Gezin van ... staan de buitenechtelijke kinderen ook ten onrechte onderaan, chronologisch kinderen en huwelijken tonen lijkt me logischer want minder verwarrend. Hier volgen 2 voorbeelden, met per voorbeeld eronder 'n voorstel om deze situatie beter weer te geven. 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Hier lijkt Anna Maria Kuhl *1922 ten onrechte 'n kind van Heinrich Kracht *1935.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Hier lijkt Jan Harm Heidotting *1903 ten onrechte 'n kind van Anna Maria Heidotting en Johann Gerhard Schulte, ook al is de achternaam Heidotting al 'n hint dat de situatie anders is. 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Pauline Berens EBBI - 18 sep 2023 - 16:36

@Pauline, hoe geef jij in je stamboomprogramma aan dat dit om een buitenechtelijk kind gaat ?

Je schrijft:

> Op basis van geboortedatum kind, ouder(s) en trouwdatum(s) moet de situatie gemakkelijk te herkennen zijn in de GEDCOM.

Ik denk niet dat het nodig is dat GO dit soort gegevens gaat interpreteren en soms heb je ook al deze gegevens niet.

In mijn stamboomprogramma breng ik dit kind onder in een aparte één-ouder relatie van de vrouw, met een ongedefinieerde partner dus. Het huwelijk van de vrouw wordt dan haar tweede relatie. Dat komt netjes in de GEDCOM en GO geeft die situatie prima weer, precies volgens jouw voorstel. Een voorbeeld uit mijn stamboom:

Christina Margretha "Christina" Scholl (1759-1830) » Stamboom Scholl-ten Broeke en Jansen-Roozen » Genealogie Online 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Gerrit Scholl - 19 sep 2023 - 22:24

@Gerrit, ik koppel 'n kind wel aan de moeder. Van de biologische vader weet ik de naam niet dus die maak ik niet aan in Pro-Gen. Zulke verrommeling van m'n bestand probeer ik te voorkomen. Een persoon moet minstens 'n voor en achternaam hebben en 'n schatting van 't geboortejaar.  Van GO verwacht ik dat op basis van de info die ik aanlever: geboortedatum kind (vroeger) en trouwdatum van de moeder (later) dat het kind bovenaan in het schema getoond wordt en 'n 1 (dus geen 2) bij het eerste huwelijk van de moeder met 'n stiefvader lijkt me passend. Het kind is niet geboren uit 'n relatie/huwelijk, maar uit 'n moeder en 'n verwekker, ze is ongehuwd moeder. Ik wil niet zoals jij 'n relatie aanmaken waaruit het kind geboren is, want dan wordt er 'n persoon aangemaakt waarvan ik alleen weet dat ie de biologische vader was van het kind. In Pro-Gen is 'n relatie per definitie iets tussen 2 personen. Ik vermoed dat jouw stamboomprogramma deels andere tags gebruikt dan Pro-Gen biedt. 

Pauline Berens EBBI - 21 sep 2023 - 17:25 (laatst bijgewerkt 21 sep 2023 — 20:55 door auteur)

In GensDataPro kan een kind alleen gekoppeld worden aan een relatie. Daarbij is het mogelijk dat er maar één ouder gekoppelt is aan die relatie omdat de ander onbekend is. Dat wordt ook ondersteunt door de GEDCOM spec.. Er hoeft dus helemaal geen persoon voor die ondekende ouder aangemaakt te worden, dus geen 'verrommeling'. Verder is die relatie niet beperkt tot een huwelijk. Die 2 bij het huwelijk is dus volkomen terecht.

Gerrit Scholl - 21 sep 2023 - 21:18

Verschil dus met Pro-Gen.

Pauline Berens EBBI - 22 sep 2023 - 12:02

Volgens mij heeft Gerrit gelijk. Dit is de manier waarop je een éénoudergezin aanmaakt en dat heeft niets met verrommeling van je bestand te maken. En GO geeft dat op de juiste manier weer. 

Hier een voorbeeld uit mijn bestand: https://www.genealogieonline.nl/wij-zijn-familie/I3719.php. Wordt correct weergegeven. Voor deze dame zijn 2 familierecords aangemaakt. 1 zonder gegevens echtgenoot, maar met haar kind en 1 met echtgenoot met hun gezamenlijke kinderen.

Carmen - 22 sep 2023 - 18:20

@Carmen, dit gaat niet om gelijk of ongelijk.

De conclusie is dat de mogelijkheid van een éénouder relatie die in GensDataPro en waarschijnlijk nog meer stamboomprogrammas aanwezig is in Pro-Gen kennelijk niet bestaat.

Een reden om eens bij de ProGen makers te lobbyen, lijkt mij.

Gerrit Scholl - 22 sep 2023 - 19:52

@Carmen, kun je ff uitleggen hoe ik dit kan doen in Pro-Gen?

Pauline Berens EBBI - 22 sep 2023 - 20:57

Ieder genealogieprogramma zou dit moeten kunnen volgens mij. Ik heb zelfs even gekeken naar Pro-Gen (demo versie gedownload), maar dat programma hoort thuis in het museum. Een DOS box? Sorry maar ik moet je het antwoord schuldig blijven. Hier ga ik me niet in verdiepen.

Maar je zou kunnen proberen om een relatie aan te maken zonder gegevens van de man in te vullen en zonder huwelijksgegevens en daar dan een kind aan koppelen. In webtrees kan ik later de volgorde van gezinnen veranderen, zodat het eerste (eenoudergezin) bovenaan komt te staan (zonder huwelijksdatum komt het laatst ingevoerde gezin anders onderaan te staan). Maar of je in Pro-Gen ook achteraf de volgorde kunt aanpassen weet ik niet.

Ik heb alleen aangegeven dat het volgens mij niet aan GO ligt dat de gegevens niet juist worden geïnterpreteerd, maar aan de manier waarop je het eenoudergezin in je Gedcom bestand hebt opgenomen. Denk dat je de vraag zou moeten stellen aan de makers van Pro-Gen.

Carmen - 23 sep 2023 - 06:58 (laatst bijgewerkt 23 sep 2023 — 22:54 door auteur)

Nog even ter aanvulling. In webtrees bestaat de volgende optie: "Voeg een kind toe om een eenoudergezin te creëren" en dan wordt automatisch een gezinsrecord aangemaakt zoals ik hierboven heb beschreven. Dus een gezinsrecord zonder vader en huwelijksgegevens, maar met kind. Dit moet je dus ook handmatig kunnen doen, want een gezinsrecord aanmaken (relatie in Pro-Gen) kan altijd.

Carmen - 23 sep 2023 - 07:08

Inmiddels 'n relatie aangemaakt zonder iets bij de  vader in te vullen: 24842. 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Bij de moeder staan nu in de GEDCOM de volgende relatie-id's:

1 FAMC @F2986@   = het gezin waaruit ze stamt
1 FAMS @F7968@   = haar huwelijk
1 FAMS @F24842@ = de relatie waaruit het kind geboren is, oftewel het eenoudergezin

Helaas leidt dit nog niet tot het gewenste effect, d.w.z. het tonen van het kind waarvan de vader onbekend is bovenaan, voor het huwelijk, zie

https://www.genealogieonline.nl/the-dutch-connection/I21413.php

Iemand nog 'n suggestie? Ik zal ook Johan Mulderij van Pro-Gen mailen. Bedankt voor de tip Carmen!

Pauline Berens EBBI - 25 sep 2023 - 14:15

  1. De FAMS regels moeten omgedraaid, dat bepaalt de volgorde van de relaties bij de persoon en dus ook op de GO persoonspagina.
  2. De 0 @F24842@ relatiedefinitie verderop in je GEDCOM van de eenouder relatie bevat geen 0 HUSB regel omdat die onbekend is.

Bij mijn voorbeeld ziet dat er zo uit als hieronder. Je moet daar dus even je eigen persoons en relatie nummers invullen.

0 @I2160@ INDI         == persoon (moeder) met een kind voor het huwelijk.
...

1 FAMC @F834@
1 FAMS @F795@       == 1e relatie: eenouder relatie
1 FAMS @F815@       == 2e relatie: huwelijksrelatie
...

0 @F795@ FAM         == relatiedefinitie: eenouder relatie met kind, GEEN: 1 HUSB ...
1 WIFE @I2160@
1 CHIL @I2115@

...

0 @F815@ FAM         == relatiedefinitie: 2 ouders, relatie met kinderen
1 HUSB @I2161@
1 WIFE @I2160@
1 CHIL @I2162@
1 CHIL @I2186@
...

 

Gerrit Scholl - 25 sep 2023 - 15:55

@Pauline: je schreef:

> ... zonder iets bij de  vader in te vullen ...

Het is me niet duidelijk of er nu wel of niet een persoon aangemaakt wordt in Pro-Gen. Dat zou niet moeten.

GensDataPro gebruikt hier voor persoonsid 0, hetgeen dus betekend: persoon onbekend.

Gerrit Scholl - 25 sep 2023 - 16:02

Volgens mij niet, zie Pro-Gen:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

En in de GEDCOM:

0 @F24842@ FAM
1 WIFE @I21413@
1 RFN 24842
1 CHAN
2 DATE 25 SEP 2023
1 CHIL @I27373@

Pauline Berens BC - 25 sep 2023 - 16:09

Dan denk ik dat het werkt als je de betreffende FAMS regels verwisseld.

Gerrit Scholl - 25 sep 2023 - 16:30 (laatst bijgewerkt 25 sep 2023 — 16:40 door auteur)

Bij Pro-Gen moet het toch ook mogelijk zijn om bij een persoon met meerdere relaties, de volgorde van twee relaties om te draaien. Ik zou verwachten dat dit kan bij het bewerken van de persoonspagina van de betreffende persoon.

Gerrit Scholl - 25 sep 2023 - 21:20

Voor zover ik weet is volgorde van invoer bepalend indien trouwdatum ontbreekt. Van GO verwacht ik 'n controle op trouwdatum EN geboortedatum. Omdraaien van 2 huwelijken kan wel als ik trouwdatums wijzig, maar dan klopt de situatie niet met de beschikbare info. 

Pauline Berens EBBI - 26 sep 2023 - 13:15

Nogmaals: De volgorde van relaties op een persoonspagina wordt bepaald door de volgorde van de FAMS statements bij de desbetreffende persoon in de GEDCOM. Dit is ook duidelijk bevestigd door Bob Coret in zijn 2 bijdragen van 29 mei 2023 aan: Verkeerde volgorde twee huwelijken van Berent Tankinck.

Dit soort dingen moet je als stamboombeheerder zelf kunnen bepalen in je stamboomprogramma. De meeste stamboomprogramma's kunnen dat ook.

Wat ik niet zou willen is dat die functionaliteit van mijn stamboomprogramma overruled kan worden door GO omdat diezelfde functionaliteit in een ander stamboomprogramma (Pro-Gen) ontbreekt.

Verder is het zo dat de gegevens die je noemt lang niet altijd en mogelijk zelfs helemaal niet bekend zijn.

Wat er in Pro-Gen verwisseld moet worden zijn niet de trouwdata, maar de twee relatie nummertjes. Dat moet toch lukken.

Ik zou in Pro-Gen eens proberen om beide relaties te verwijderen en ze daarna opnieuw in de goede volgorde weer aan te maken.

P.S. Ik heb uiteraard geen bezwaar tegen een controle door GO of de volgorde van meerdere relaties bij een persoon chronologisch klopt. Het resultaat is dan een eventuele waarschuwing waarmee de stamboombeheerder zijn voordeel kan doen, maar dus geen overruling van de volgorde in de GEDCOM.

Gerrit Scholl - 26 sep 2023 - 14:42 (laatst bijgewerkt 26 sep 2023 — 14:59 door auteur)

Heb nog een opmerking toegevoegd aan mijn laatste bijdrage.

Gerrit Scholl - 26 sep 2023 - 14:58


We zijn het niet eens Gerrit, laat maar:)

Pauline Berens EBBI - 27 sep 2023 - 17:24Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu